Βιβλίο για την Επανάσταση του 1821 στη Σέρβικη γλώσσα

Tο πρώτο βιβλίο για την σύγχρονη Iστορία της Ελλάδας και την επανάσταση του 1821 που κυκλοφόρησε στην σερβική γλώσσα το 2021, το είχε γράψει ο Πρέσβης της Σερβίας στην Ελλάδα Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, σημειώνοντας τεράστια δημοσιότητα και εκδοτική επιτυχία. Τώρα κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Καστανιώτη» με  τίτλο «Ελλάδα: Ο αγώνας για την ανεξαρτησία, η συγκρότηση του κράτους και η παλιγγενεσία του έθνους».

Είναι η πρώτη φορά που ο Αγώνας για την Απελευθέρωση των Ελλήνων το 1821 καταγράφεται μέσα από το οπτικό πρίσμα της Βαλκανικής.  Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός, ότι μέσα από το ίδιο πρίσμα περιγράφονται οι συνθήκες του Οθωμανικού ζυγού, κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε κι εξαπλώθηκε το εθνικό κίνημα, μέσα από τις διαφορετικές αντιλήψεις, τα σχέδια και τα συμφέροντα των πρωτεργατών του αλλά και των ευρωπαίων ιδεολόγων και πολιτικών.

Ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, ένας από τους σημαντικότερους φιλέλληνες του καιρού μας, τοποθετεί έναν «μεγεθυντικό φακό» πάνω από  τις αντιτιθέμενες σχέσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων (Ρωσία, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία) σχετικά με την πολιτική απέναντι στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και αναλύει σε βάθος τη σύνδεση, τις επιρροές, αλλά και τις διαφορετικές διαδρομές μεταξύ των σερβικών και ελληνικών κινημάτων. Ο συγγραφέας καταδύεται στο παρελθόν με ακρίβεια, πάθος και αφηγηματική ευχέρεια ενώ, παράλληλα, αποκαλύπτει σε κάθε σελίδα τον κεντρικό πυρήνα του εγχειρήματός του, να κατανοήσει, όσο πιο συνολικά και δίκαια γίνεται, τον εθνικό χαρακτήρα και τη συλλογική ταυτότητα των σύγχρονων Ελλήνων.

Οι σχέσεις των εξεγερμένων Ελλήνων με τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Βαλκανικής, οι ένοπλες εξεγέρσεις των Σέρβων που είχαν προηγηθεί, αλλά και ο σημαντικός ρόλος της Κρήτης συνθέτουν την εικόνα που μας μεταφέρει ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς, που στήνει μπροστά στα μάτια μας έναν καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορούμε να κοιτάξουμε, δύο αιώνες μετά, την ιστορική κληρονομιά της περιοχής μας.

Το βιβλίο προλογίζουν ο κος Ιάκωβος Δ. Μιχαηλίδης, Καθηγητής της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας, ΑΠΘ, ο αείμνηστος Σπυρίδων Σφέτας, καθηγητής  της Νεότερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του ΑΠΘ και ο κος Μίλαν Ρίστοβιτς, διακεκριμένος ιστορικός και πανεπιστημιακός καθηγητής.

Βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα

Ο Ντούσαν Σπασόγιεβιτς (1974) είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στις Διεθνείς Σχέσεις από το London School of Economics & Political Sciences. Μεταξύ 2000 και 2013 διετέλεσε διαδοχικά διευθυντής του Γραφείου του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας, σύμβουλος του Προέδρου της Σερβίας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, υφυπουργός και αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, καθώς και πρέσβης της Σερβίας στην Τουρκία. Από το 2016 εκτελεί χρέη πρέσβη της χώρας του στην Ελλάδα. Έχει γράψει το βιβλίο Μεταξύ Τουρκίας και Ευρώπης: Σημειώσεις και τεκμήρια μεταξύ δύο διπλωματικών αποστολών (Βελιγράδι, εκδ. Τσίγκογια, 2016 και 2019). Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τού απένειμε το «Μετάλλιο της Τιμής» το 2007, ενώ ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας το «Παράσημο του Τάγματος του Αστέρα της Ιταλικής Αλληλεγγύης» το 2009. Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο παιδιών. Μιλά την αγγλική και την ελληνική γλώσσα, χρησιμοποιεί τη ρωσική.