Βουλιάζει το Ξώμερο και η Κεφαλονιά!

Πληροφορήθηκα από τοπικά μέσα ότι ο αγαπητός μας Σωτήρης Κουρής, ξεσπάθωσε γενικά εναντίο της ανικανότητας της περιφερειακής αρχής. Τους κατηγορεί, για τυχοδιωκτισμό, ασυνέπεια, άκρατηψευδολογία με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση να αγωνιά. Θά’ θελα να προσθέσω, αν η κυβέρνηση αγωνιά, δεν χάθηκε ο κόσμος, αλλά βουλιάζει το ξώμερο και η φτωχή Κεφαλονιά! Θα ’θέλα ακόμη να προσθέσω ότι ο κύριος Κουρής αξίζει ένα μεγάλο μπράβο/εύγε για το θάρρος του να επαινεί τους πολιτικούς συναδέλφους του! Θέλω να αναφέρω επίσης ότι ο κ. Κουρής φρόντισε να εξασφαλίσει την επισκευή του δρόμου Τζαννάτων-Σάμης σ ένα σημείο που το Καμπιτσοπόταμο είχε καταστρέψει, πριν μερικά χρόνια όταν ήταν στην εξουσία. Με την ίδια ευκαιρία θέλω να απευθύνω ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον “Ημερήσιο” και τον κ. Διευθυντή του που φιλοξενεί τα προβλήματα του τόπου μας για τη διαφώτιση των υπευθύνων και τη λύση τους. Τα προβλήματά μας δεν καλύπτονται μόνο απ τη περιφέρεια αλλά και άλλες κρατικές υπερεσίες που δυστυχώς , και αυτές συναγωνίζονται, στην άθλια αδιαφορία και απραξία με καταστρεφτικά αποτελέσματα για τους κατοίκους και την πρόοδο αυτού του τόπου που λέγεται Κεφαλονία!!

Θα παρακαλέσω τον κ. Διευθυντή του Ημερήσιου να δημοσιεύση τα άλυτα προβλήματα που αναφέρω ακολούθως. Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχουν δημοσιευθεί, αλλά οι αρμόδιοι παράγοντες έμειναν αδιάφοροι. Θα αρχίσω από τα πάμπολα προβλήματα του καρόδρομου, όπως τον αποκαλώ, που ενώνει το Πόρο με το Αργοστόλι. Ο δρόμος σχεδιάστηκε και κατασκευάστικε να εξυπηρετή τα κάρα, και τα αρχοντικά των Άγγλων και όχι για φορτηγά-νταλίκες 8 τροχών και πάνω από 40 τόνους φορτία. Υπάρχουν πολλά σημία και μάλιστα σε ορισμένα από αυτά η ανασφαλή ποίοτητα του δρόμου σε συνδιασμό με το μέγεθος του οχήματος μή εξαιρουμένης της υπερβολικής ταχύτητας, η κατάστσης γίνεται πολύ επικίνδυνη. Μια τέτοια επικινδυνότητα βρίσκεται στο σχολείον των Τζαννάτων με ρεκόρ δυστυχημάτων. Παρέμβαση με μικρή παρακάμψη θα μπορούσε να βελτιώση τα μέγιστα το πρόβλημα! Όλοι οι φωστήρες της Περιφερειακής αρχής απο τη γέννηση αυτής της υπερεσίας μέχρι σήμερα γνωρίζουν το πρόβλημα. Κανέις δεν έκανε τίποτε! Πιστεύω ότι ο αντιπρόσωπος της περιφέρειας που χειρίζεται το έργο (συνήθως είναι μηχανικός), μπορεί να περιορίζει το μέγεθο του έργου μόνο να καλύπτη τις βασικές ανάγκες και φισικά την ασφάλεια. Έτσι και χρήματα δεν θα χάνονται και τα έργα θα εκτελούνται , πάντα για το καλό των κατοίκων και του τόπου!

Πολές φορές αντιπρόσωποι της περιφέρειας προτιμούν το καλύτερο που όλοι αγαπάμε και δεν περιορίζουν τους μελετητές που κι αυτοί προτιμόυν το καλύτερο και φυσικά τη καλύτερη αμοιβή. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ίδοι αντιπρόσωποι και ή περιφέρεια απορρίπτουν το έργο γιατί το κόστο είναι μεγάλο. Το αποτέλεσμα είναι τραγικό, γιατί οι μελετητής πληρώνεται, χρήματα χάνονται και το χειρότερο, ο κόσμος υποφέρει. Δεν ζητήσαμε ποτέ χρυσά οδοστρώματα!!!

Άλλη περίπτωση λίγο διαφορετική αλλά και αυτή πολύ αναγκαία γιατί σχετίζεται με την ασφάλεια πεζών και οχημάτων βρίσκεται στο Στενό/Φαράγγι του Πόρου. Βράχοι πέφτουν στο οδόστρωμα! Μετά από πολλές αιτήσεις, οι κρατικές υπηρεσίες εγκατέστησαν ένα συρματένιο δίκτυο να εξασφαλίση την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων απο το φαράγγι του Πόρου. Το συρματένιο σύστημα δυστυχώς δεν είναι ικανό να συγκρατήση όχι βράχους και πέτρες αλλά ούτε χαλίκια. Λυπάμαι, αλλά αυτό το σύστημα είναι παγίδα μικρού και μεγάλου δυστυχήματος. Είναι ανάγκη να διορθωθεί η κατάστασης το συντομότερο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε για τη συνηθησμένη “Κακιά Στιγμή”!

Άλλο έργο που υποσχέθηκε η περιφέρια στη περιοχή μας ήταν η κατασκευή/βελτίωση ενός δρόμου προς στη Ιερά Μονή Άτρου. Ο αντιπρόσωπος της τότε περιφέρειας είχε υποσχεθεί στους δύο Ιερομένους της Ι.Μ. Άτρου. Η υπόσχεση ήταν καθαρή χωρίς προυποθέσεις. Τελικά τίποτε δεν έγινε. Πιστέυω ότι αν οι σεβαστοί πατέρες της εκκλησία μας διαφωτίσουν το εκκλησίασμα γι αυτή την ανάγκη, αυτό το πρόβλημα μπορεί να βρεί λύση!

Κύριε Διευθυντή, δεν προσπαθώ να τραγικοποιήσω την κατάσταση του κυκλοφοριακού συστήματος στην Κεφαλονιά περισσότερο από ότι είναι, αλλά δεν χρειάζετε να φτάσουμε στο ανέλπιδο που χρησιμοποίησε o Hemingway στο βιβλίο του “Για ποιόν χτιπά η καμπάνα”!! Αυτό μπορεί να το αποφύγουμε αν δράσουμε όταν πρέπει!!!

Δυστυχώς εκτός απ τις πολλές ανάγκες για σημαντικά έργα, για την ανακούφιση των κατοίκων του Ξώμερου που χρείαζουνται, είναι και το πολύ σημαντικό, η Ιατρική περίθαλψη και πιο πολύ ακόμη είναι η επίγουσα/ ανάγκη/ αιφνίδια περίπτωσις. Η αγαπημένη μας Κατερίνα Βαγγελάτου, δεν είναι μόνο η φαρμακοπείος μας, είναι και η μόνη ελπίδα στις μαύρες νύχτες γι αυτούς τους κατοίκους που χρειάζουνται αιφυίδια ιατρική βοήθεια! Ο Πόρος και τα γύρω χωριά απέχουν περίπου 40χιλ. απ το Αργοστολι!

Διάβασα στα τοπικά νέα την απελπιστηκή κραυγή της ηρωικής φαρμακοπιού μας, Κατερίνας, για ιατρική βοήθεια. Ελπίζω να την ακούσουν και οι κρατικοί και πολιτικοί παράγοντες!!

Δυστυχώς υπάρχουν και άλλα πολύ συμαντικά έργα να γίνουν, αλλά και αυτά όπως φαίνεται δεν θα έχουν καλύτερη τύχη! Δυστυχώς και αυτά μουχλιάζουν στο συρτάρια τον προνομιούχων πολιτικών και υπουργίων.

 

* Διπλ. Ηλ/γος Μηχ/γος