Β. Σολδάτος: 142 πυρκαγιές φέτος

Βασίλης Σολδάτος

142 ενάρξεις πυρκαγιών έχουν σημειωθεί από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου στην Κεφαλονιά, επισήμανε με νόημα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Βασίλης Σολδάτος, με αφορμή την εκδήλωση πυρκαγιάς, το περασμένο Σάββατο, στις 11:30 π.μ. στα όρια των περιοχών Μαρκόπουλου-Κατελειού, στη Δημοτική Ενότητα Ελειού-Πρόννων, η οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα από επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις, καίγοντας μόνο 25 στρέμματα δασικής έκτασης.

Όπως ανέφερε ο κ.Σολδάτος, η Κεφαλονιά, μαζί με τη Ζάκυνθο, βίωσαν μια πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος το καλοκαίρι, καθώς αντιμετώπισαν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, που είχε στοχοποιήσει ακόμα και κατοικημένες περιοχές, αλλά, ευτυχώς χάριν των υπεράνθρωπων προσπαθειών των πυροσβεστών -και όχι μόνο- απόφευχθηκαν τα χειρότερα και στα δύο νησιά.

Μάλιστα, πρόσθεσε, πως στην Κεφαλονιά, εκτός από αρκετούς οικισμούς, όπως μεταξύ άλλων τα Σιμωτάτα και τα Λουρδάτα, που λίγο έλειψε να καούν, αλλά και γενικότερα οι Δημοτικές Ενότητες Λειβαθούς και Ελειού-Πρόννων, στις οποίες, σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των πυρκαγιών, κινδύνευσε άμεσα και ο Εθνικός Δρυμός του Αίνου.

Τέλος, τόνισε ότι στην Κεφαλονιά, (στην οποία σταθμεύουν δύο Πετζετέλ), τηρουμένων των αναλογιών, ήταν μικρό το μέγεθος της καταστροφής σε δασικές και άλλες εκτάσεις, δεδομένου πως υπήρξε σωστός συντονισμός των δυνάμεων πυρόσβεσης και όλων των εμπλεκομένων φορέων, αλλά και γιατί στο νησί, υπάρχουν και λειτουργούν 6 Εθελοντικές Οργανώσεις, οι οποίες είναι οργανωμένες και αποτελεσματικές, προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες, όταν και όπου παραστεί ανάγκη.