Γαλλικό χαστούκι σε Ερντογάν

Ο Μακρόν έστειλε την υπουργό Άμυνας στην Κύπρο η οποία θα επισκεφθεί τις φρεγάτες και την πλατφόρμα της TOTAL! – Έξαλλος ο Σουλτάνος απειλεί θεούς και δαίμονες

ΗΧΗΡΟ ράπισμα για τον τρελαμένο Σουλτάνο συνιστά η παρουσία της υπουργού Αμύνης του Μακρόν σήμερα στην Κύπρο και η μεγάλου συμβολισμού επίσκεψή της στα πληρώματα των γαλλικών φρεγατών και στην πλατφόρμα της TOTAL, που έχει αρχίσει τη γεώτρηση παρά τις κραυγές και τις απειλές των Τούρκων.

Απομονωμένος στην κυριολεξία ο Ερντογάν αρχίζει να βλέπει φαντάσματα. Εκτός από τους εσωτερικούς εχθρούς τους οποίους προειδοποιεί ότι θα τους κόψει τα κεφάλια μιλάει για διεθνή συνομωσία που έχει στόχο τον ίδιο.

Δεν αναφέρει τις χώρες που δήθεν μετέχουν στη συνομωσία, γιατί όπως λέει θα τίναζε στον αέρα τις διεθνείς διπλωματικές σχέσεις αλλά φωτογραφίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Αίγυπτο, τους Κούρδους και βέβαια την Ελλάδα.

Η πρακτική των εκφοβισμών του Σουλτάνου σε βάρος της Κύπρου και κατ’ επέκταση της Ελλάδας όχι μόνο δεν έφερε αποτελέσματα αλλά κατέληξε σε μπούμερανγκ για την Άγκυρα.

Ο Σουλτάνος κινδυνεύει με απόλυτη γελοιοποίηση και στην εναγώνια προσπάθειά του να περισώσει το κύρος του, έχει βάλει το Barbaros, να κόβει βόλτες γύρω από το οικόπεδο των γεωτρήσεων.

Γνωρίζει βέβαια ότι το Barbaros και τα δύο τουρκικά πολεμικά βρίσκονται σε κατάσταση επιτήρησης από τις γαλλικές φρεγάτες και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, Τζορτζ Μπους.

Ο Σουλτάνος έχει τα χέρια δεμένα και γι’ αυτό το μόνο που του μένει είναι να γαβγίζει και να βλέπει παντού εχθρούς και συνωμότες.

Η διεθνής συμμαχία που στηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου είναι αποτέλεσμα νέων γεωπολιτικών ισορροπιών από τις οποίες απουσιάζει παντελώς η Τουρκία.

Δείχνει την αναβάθμιση της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα με τους ισχυρούς συμμάχους της να εγγυώνται την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής από κάθε τρελαμένο Σουλτάνο.

Μήνυμα Μακρόν στην Άγκυρα  

Μονοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα η υπουργός  Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Χριστόφορο Φωκαΐδη, και θα επισκεφθεί τις γαλλικές φρεγάτες, που συμμετέχουν στη Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNFIL) και οι οποίες τις τελευταίες ημέρες κατέπλευσαν στην Λάρνακα. Πάντως, η επίσκεψη εκτιμάται ότι στέλνει και το μήνυμα της στήριξης της γεώτρησης από τη γαλλική εταιρεία Total στην ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 11 (κοίτασμα Ονησίφορος) στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με αρμόδιες κυπριακές πηγές τα ραντάρ των γαλλικών φρεγατών είναι στραμμένα στο τεμάχιο 11, όπου βρίσκεται η πλατφόρμα West Capella με το τρυπάνι. Αυτό άρχισε να κατεβαίνει ομαλά και αναμένεται ότι σήμερα, θα φθάσει στον βυθό, σε βάθος 1.698 μέτρων στο σημείο της γεώτρησης. O βυθός έχει πολύ ελαφρά κλίση (3,5 μοίρες) προς τα νοτιοδυτικά. Σε αυτό το στάδιο, τοποθετούνται η κεφαλή του τρυπανιού και οι σωλήνες σε συνολικό μήκος 1.700 μέτρων, μέσα από τις οποίες περνά ο άξονας του τρυπανιού, ενώ από πλευρικούς θύλακες θα επιστρέφει η ειδική λάσπη -λιπαντικό- αλλά και τα θραύσματα της γεώτρησης, για να μεταφέρονται στη στεριά.

Προηγουμένως, θα ολοκληρωθούν οι τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες και θα απομακρυνθεί το σεισμογραφικό Ramform Hyperion και τα σκάφη υποστήριξής του. Οι γεωλογικές πιθανότητες για κοίτασμα φυσικού αερίου και συμπυκνωμάτων φυσικού αερίου είναι της τάξης του 21%, ποσοστό που θεωρείται ως αρκετά υψηλό και αισιόδοξο. Μέχρι το βάθος των 2.230 μέτρων αναμένεται απρόσκοπτη εργασία του τρυπανιού, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις για αέρια, ενώ στο υπόλοιπο βάθος της γεώτρησης προς το στόχο, θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποφυγή επηρεασμού εργαζομένων από τυχόν απελευθέρωση υδρόθειου, που είναι πιθανή. Επίσης, ειδικές προβλέψεις έχουν γίνει για την αντιμετώπιση περιστατικού σεισμικής δραστηριότητας, με σχέδιο στο οποίο συμμετέχει και Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.