Γεράσιμος Σταματάτος

Γερ. Σταματάτος

«Ο Αϊνστάιν» του Έλληνος λόγου να τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών, την Εκκλησία και το Δήμο Ληξουρίου.

«Περί συμβόλων και Προτύπων» θα ήταν και σκόπιμος και συμβατός και πολύ επίκαιρός πρόλογος αυτής της αναφοράς, που θεωρούμε αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στον εκλεκτό συμπατριώτη μας Γεράσιμο Σταματάτο.

Γιατί… κοινωνίες που στερούνται ή απαξιώνουν τα σύμβολα, δεν αναδεικνύουν και δεν προβάλλουν τα πρότυπα… είναι καράβια στο πέλαος δίχως Φάρο, δίχως πυξίδα και… χωρίς καπετάνιο. Με άλλα λόγια, κοινωνία «χύμα», δίχως δεσμούς και στόχους με προδιαγεγραμμένη λήξη…

Ο εκατονταετής σήμερα εκ Μονοπωλάτων συμπατριώτης είναι σύμβολο και πρότυπο.

Αν η σημαία μας αποτελεί εθνικό σύμβολο, η αρχαία Ελληνική γραμματεία και γλώσσα στην οποία παραμένει μακράν αυτοδίδακτα πιστός υπηρέτης και εκφραστής αποτελεί διπλή σημαία και πολλαπλό παγκόσμιο σύμβολο.

Τον Γεράσιμο τον χαίρεσαι  να τον βλέπεις και πολύ περισσότερο εύχεσαι να μην τελειώνει το ποίημα που στάζουν τα χείλη του, απάνθισμα φυσικής ροής, μίγμα Αρχαίου, Εκκλησιαστικού και σύγχρονου λόγου.

Αποδεικνύει την αξία του χθες, τι μας άφησαν οι αρχαίοι πρόγονοι και πόσο αυτόχειρες καταλήξαμε από τις ανοησίες των «Νοημόνων».

Στην περίπτωση του κ. Σταματάτου η φύση η ανυπότακτη και πάντα αλάθητη, παρέκαμψε τον χρόνο… «έκαμε του κεφαλιού της»… προσέφυγε στα βάθη των χιλιετιών και από τον Χρυσούν Αιώνα του Περικλέους ανέσυρε ένα καθαρό μέλος της τότε κοινωνίας των αρίστων και τον έφερε δίπλα μας στην κοινωνία των πολλών «Αχρήστων»…

Δεν δικαιολογείται αλλιώς η μοναδικότητα του συντοπίτη μας Γεράσιμου όσον αφορά την ζωή, τον λόγο και την προσφορά του τοπικά και εθνικά.

Παρουσία, λόγος, έκφραση, συμπυκνωμένης Αριστοτελικής γνώσης, Ευαγγελικής νοοτροπίας και Πλατωνικής σοφίας, όλα ενταγμένα αρμονικά ως ενιαία οντότητα στην απλότητα της κατανόησης.

Ο κ. Σταματάτος υπηρέτησε ως Γραμματεύς της Μητρόπολης Αργοστολίου και το παρόν αποτελεί την ελαχίστη ανταπόδοση στην μεγάλη προσωπικότητά του και τον άνθρωπο πρότυπο.

Οι αδελφοί, ΤΣΙΒΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ και ΤΣΙΒΡΑΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Κάτοικοι Καμιναράτων Κεφαλονιάς

Τηλ. 6977759159

Γερ. Σταματάτος