Γεώργιος Μηλιάρεσης: Καρόδρομος του… 1961 στα Τζανάτα!

Κύριε Διευθυντή, Αναφέρομαι σε μία αναγκαστική απαλλοτρίωση για την διαπλάτυνση μέρους του επαρχιακού δρόμου Αργοστόλι-Πόρος, και συγκεκριμένα μεταξύ του σχολείου Τζαννάτων και Πόρου.

Ο αξιέπαινος κ. Συμπέθερος, διευτυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, με την ομάδα του προέβη σ αυτήν την ενέργεια και εργάστηκε με άριστη επαγγελματική και υπηρεσιακή συνείδηση για την βελτίωση της κυκλοφορίας και των συνανθρώπων του.

Απίστευτο αλλά αληθινό!

Για ανεξήγητους λόγους, η εν λόγω διαπλάτυνση στην πιο επικίνδυνη περιοχή των Τζαννάτων δεν πραγματοποιήθηκε απ τους διαδόχους του κ. Συμπεθέρου στη Νομαρχία και η ολική απαλλοτρίωση ποτέ δεν ολοκληρώθηκε μετά από 56 χρόνια.

Δυστυχώς για μισό αιώνα δεν βρέθηκε άλλος δημόσιος ή αιρετός άρχοντας να ολοκληρώσει την διαπλάτυνση με αποτέλεσμα να προκαλούνται τροχαία ατυχήματα με ζημιές και τραυματισμούς.

Σήμερα ο ίδιος “καρόδρομος” της εποχής του 1961, φορτώθηκε όλη την επιβατική και εμπορική κίνηση όλης της Κεφαλονιάς μέσω του “μεγαλολιµένα” του Πόρου!

Η κυκλοφοριακή κίνηση συμπεριλαμβανομένων των βαρέων οχημάτων έχει πολλαπλασιασθεί και ο κίνδυνος στη περιοχή για τροχαία ατυχήματα και πεζούς έχει μεγιστοποιηθεί. Η ίδια στενωπός επίσης εξυπηρετεί τα τουριστικά λεωφορεία με προορισμό το Μυκηναϊκό Τάφο.

Ευτυχώς στο διάστημα αυτό δεν συνέβη θανατηφόρο ατύχημα!

Ποίός υπεύθυνος μπορεί να μας βεβαιώσει ότι με τη νέα επιβαρυμένη κατάσταση θα είμαστε τυχεροί σε θανατηφόρα ατυχήματα; Αν συμβεί, θα μας πούνε ότι “ήταν κακιά η στιγμή”, όπως συνήθως λέγεται. Όχι δεν ήταν αυτό.

Τίποτε δεν είναι τυχαίο.

Για την ταλαιπωρία των ανθρώπων στο παρελθόν και για ότι μεγαλύτερο κακό που περιμένουμεν στο μέλλον, υπεύθυνοι είναι κάποιοι άνθρωποι.

Δυστυχώς, υπάρχει αφάνταστη,ασυγχώρητη, παράνομη αδιαφορία και ρουσφετολογία, με τραγικά αποτελέσματα από επίορκους υπαλλήλους και αιρετούς που είναι εντεταλμένοι να προστατεύουν την ζωή των ανθρώπων.

Ο κίνδυνος που παραμονεύει στα στενά του Τρόμου, είναι για όλους, δεν υπάρχουν διακρίσεις! Αδιαφορώντας για το παρελθόν, είναι άμεση ανάγκη να βελτιωθεί η κατάσταση για την ασφάλεια των ανθρώπων.

Υπάρχουν δύο τρόποι να αποκατασταθεί η κατάσταση:

Α. Η ολική εκτέλεση της απαλλοτρίωσης του 1961.

Β. Καλύτερη ακόμη λύσης, είναι η χάραξης και κατασκευή νέου δρόμου περίπου 200-250 μέτρων δίπλα και παράλληλα του σχολείου Τζαννάτων και ευθεία μέχρι το γεφύρι.

Ο νέος δρόμος θα παρακάμψει όλες τις επικίνδυνες στροφές του παλαιού δρόμου που έχει μήκος περίπου 420μ.

Γνωρίζω τον επαγγελματικό δυναμισμό του πολιτικού μηχανικού κ. Θ. Γαλιατσάτου, του περιφερειάρχη μας!

Οι άλλοι δεν μπόρεσαν.

Αυτός και μπορεί και θα το κάνει!

Πρέπει να αναφέρω ότι αυτή η λύσης είχε προταθεί στο παρελθόν, αλλά απορρίφθηκε για πολιτική σκοπιμότητα Πιστεύω ότι αυτό που δεν κατάφεραν να εκτελέσουν οι πολιτικοί κομπάρσοι για μισό αιώνα μπορεί να επιτευχθεί τώρα! Τώρα είναι η καλύτερη συγκυρία.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Γεώργιος Μηλιάρεσης

Δ/χος Μηχανικός