Για κλείσιμο πάει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς

Στο κλείσιμο οδηγείται η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας τονίζει ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Υγείας.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον χώρο της υγείας, έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε απελπιστική κατάσταση. Η διάλυση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει ως συνέπεια η λειτουργία των νοσοκομείων να αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων και να κρέμεται από μια κλωστή.

Ειδικότερα, όσον αφορά το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας η κατάσταση πλέον είναι οριακή με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των πολιτών, την κόπωση του προσωπικού και τις σημαντικές καθυστερήσεις που μπορεί να είναι καθοριστικές για την πορεία της υγείας κάποιων ασθενών. Μάλιστα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) του νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες του Συλλόγου Νεφροπαθών «εδώ και πολύ καιρό η εύρυθμη λειτουργία της Μ.Τ.Ν του Νοσοκομείου μας λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς, παρ´ όλες τις συνεχείς διαμαρτυρίες, τόσο των ασθενών, όσο και των γιατρών και των νοσηλευτριών, ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Βιβλάκης έμεινε απαθής!». Η Κυβέρνηση έχει αφήσει στην τύχη της τη Μ.Τ.Ν. του νοσοκομείου Κεφαλληνίας με αποτέλεσμα προσωπικό και ασθενείς να βρίσκονται σε απόγνωση. 

Μάλιστα, χθες το πρωί (10-04-2019), ο Διευθυντής της Μ.Τ.Ν. και η γιατρός-νεφρολόγος, Επιμελήτρια Α’ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Μετά από λίγο ακολούθησαν και οι παραιτήσεις και των 5 νοσηλευτών, που υπηρετούν στη Μ.Τ.Ν. του νοσοκομείου. Στην παραίτηση τους, μεταξύ άλλων, αναφέρουν «Έχουμε φτάσει στα όρια μας και τα ξεπεράσαμε! Παραιτούμαστε λόγω: της μη ανεκτής πλέον προσβολής της προσωπικής μας και επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας από τη διοίκηση του νοσοκομείου, που φαίνεται ότι κωφεύει στις εκκλήσεις μας για πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού, των επικίνδυνων  συνθηκών εργασίας που προσβάλλουν σοβαρά την ψυχική και σωματική μας υγεία, αλλά των επισφαλών συνθηκών αιμοκάθαρσης που συνεπάγεται αυτό. Διεκδικούμε  ασφαλείς και αξιοπρεπείς  συνθήκες αιμοκάθαρσης για τους 30 ασθενείς του νησιού μας!».

Ουσιαστικά, από αύριο η λειτουργία της Μ.Τ.Ν. είναι, κυριολεκτικά, στον «αέρα» και η ζωή των νεφροπαθών τίθεται σε κίνδυνο. Είναι επιτακτική ανάγκη η εξεύρεση λύσης άμεσα, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των νεφροπαθών της Κεφαλονιάς.

Είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα εξαιρετικά σημαντικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί στο χώρο της Υγείας. Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει τέλος στις «βαρύγδουπες» υποσχέσεις, τα ευχολόγια και τα μεγάλα λόγια, να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει ουσιαστικές και πραγματικές λύσεις για την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών υγείας. Στο επίκεντρο της πολιτικής υγείας πρέπει να βρίσκονται η εξυπηρέτηση του πολίτη, η αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες φορολογούνται και τις οποίες δικαιούνται.

Κατόπιν των ανωτέρω,  

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει απρόσκοπτα και με το απαραίτητο προσωπικό η Μ.Τ.Ν. του νοσοκομείου Κεφαλληνίας;
  • Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης της Μ.Τ.Ν. και γενικότερα των κλινικών του νοσοκομείου Κεφαλληνίας;

Ο ερωτών Βουλευτής

Λευτέρης Κ. Αυγενάκης

Βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου 

Γραμματέας ΠΕ ΝΔ