ΓΙΝΑΜΕ ΧΩΡΑ ΑΓΓΕΛΩΝ!

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Η κυβέρνηση έχει αντίπαλο μόνο τον εαυτό της. Θα κινδυνέψει όμως, αν αρχίσει να εφαρμόζει αποτυχημένες αριστερές πολιτικές ή να επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά. Κρητικός δεν είμαι, αλλά μία κρητική μαντινάδα λέει: «Καλοχαιρέτα τσι πεζούς όντε καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν και αυτοί όντε θα ξεπεζέψεις».

Η χώρα έχει ανάγκη χάραξης εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού και δομικών αλλαγών που να αποβλέπουν στη δημιουργία ενός σύγχρονου και ασφαλούς-ισχυρού κράτους.

Ξέρει π.χ. κανείς τι Ελλάδα θέλουμε σε δέκα χρόνια από σήμερα; Γνωρίζει κανείς ποιοι παραγωγικοί τομείς πρέπει να ενισχυθούν για να έλθει κάποια στιγμή αυτή η περιβόητη ανάπτυξη; Ποιο είναι το όραμα των κυβερνόντων για την χώρα μας; Τακτισμοί και κινήσεις εντυπωσιασμού δεν ωφελούν.

Να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση, αλλά ποιος θέτει τους στόχους και καθορίζει το κονδύλι; Ό,τι μας κατέβει και όσο μας κοστίσει; Τι θα προβάλουμε; Tον πολιτισμό μας, την κουλτούρα μας, την ιστορία μας, τη στρατιωτική μας δύναμη, την ειρηνική μας διάθεση; Ποια μηνύματα θέλουμε να στείλουμε στους Έλληνες της διασποράς και στους υπόλοιπους λαούς; Δεν έπρεπε πρώτα μία κυβερνητική επιτροπή να θέσει τους στόχους και έπειτα να βρει τον «πανηγυρτζή»; Ή στο τέλος θα καταλήξουμε να ντύνουμε τους τσολιάδες με φουστανέλες Hermes;

Πέρυσι στην ΔΕΘ, η οποία από έκθεση έχει μετατραπεί σε πασαρέλα πολιτικών σωτήρων, ο πρόεδρος της ΝΔ -πολύ σωστά- είχε υποσχεθεί 30% σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους. Γιατί λοιπόν, όσοι παγιδεύτηκαν με μία περιουσία την οποία δεν μπορούν να ρευστοποιήσουν να μην έχουν και αυτοί έκπτωση 30%; Είναι λίγοι αυτοί οι «πλούσιοι» που πτώχευσαν εξ αιτίας του ΕΝΦIΑ; Γιατί να μην διευρυνθεί η φορολογική βάση εφ’ όσον υπάρχουν επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα 6-7 χιλιάδες ευρώ, ενώ γνωρίζουμε ότι κερδίζουν 50 και 100 χιλιάδες ευρώ; Γιατί δεν καταργείται εδώ και τώρα ο φόρος αλληλεγγύης που είναι ο πλέον ανέντιμος φόρος που σοφίστηκε ποτέ ανθρώπινος εγκέφαλος; Με ποια λογική αυτός που έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πληρώνει φόρο 900 ευρώ και αυτός που έχει εισόδημα 10.100 θα πληρώνει φόρο 2.222 ευρώ; Γιατί δεν εκπίπτουν οι τόκοι των στεγαστικών δανείων – τουλάχιστον των συνεπών δανειοληπτών; Είναι αυτό κράτος δικαίου; Για να γίνουν αυτά χρειάζονται σχετικά «λίγα» λεφτά, αλλά και λίγα μυαλά.

Σημείωση

Το εισιτήριο στο «θέατρο Βαρουφάκη» κόστισε  10.000 ευρώ σε κάθε Έλληνα. Λέτε να βρεθούν κάποιοι που θα πληρώσουν άλλα 10 ευρώ εισιτήριο να τον δουν και στον κινηματογράφο; Αλλά… Ελλάδα είναι αυτή! Siemens, Novartis, χρεωκοπία χώρας, χρεωκοπία ΔΕΗ, χρεωκοπία κρατικών οργανισμών, capital controls… Όλοι αθώοι! Κανείς ένοχος! Γίναμε χώρα αγγέλων και προσεχώς… χώρα μελαμψών αλλοθρήσκων!