Γιορτάζουμε τη Μεγάλη Επέτειο του «ΟΧΙ»

Τα Νησιά μας γιορτάζουνε αύριο την ιστορική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με διάφορες εκδηλώσεις και παρελάσεις.

Τις εκδηλώσεις του Αργοστολίου θα τιμήσει με την παρουσία της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικης Ασφάλισης και Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου 1940 άρχισε την ογδόη πρωινή της 26ης και λήγει με την δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2018.

Εορταστικές εκδηλώσεις άρχισαν χθες στα Σχολεία, τις Δημόσιες Υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ. Επίσης έγινε απότιση φόρου τιμής από τους μαθητές, σπουδαστές, στο Μνημείο των Ηρώων στο Κήπο του Νάπιερ.

Το πρόγραμμα των αυριανών εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Ώρα 7:30 π.μ.: Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών Αργοστολίου.

Ώρα 8:00 π.μ.: Έπαρση της Σημαίας.

Ώρα προσέλευσης 10:15 π.μ.: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κεφαλληνίας κ.κ. Δημητρίου. Τον πανηγυρικό της Ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αργοστολίου κ. Ελένη Γραικούση.

Ώρα 11:15 π.μ.: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ από τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τους εκπροσώπους όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων, τα Πολιτικά Κόμματα και φορείς του Νομού.

Ώρα 12:00 μ.μ.: Παρέλαση των αντιστασιακών οργανώσεων, των σπουδαστών, των μαθητών του Δήμου Κεφαλονιάς, των προσκόπων, του Λυκείου των Ελληνίδων Αργοστολίου και λοιπών φορέων, προ των επισήμων με την συμμετοχή της Φιλαρμονικής Αργοστολίου, του Δήμου Κεφαλονιάς «Διονύσιος Λαυράγκας» στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

Το γενικό πρόσταγμα της Παρέλασης θα έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής κ. Γεράσιμος Πολλάτος.

Τελετάρχης έχει ορισθεί ο υπάλληλος της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς κ. Μ. Κλαουδάτος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Π.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης

ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ


Το πρόγραμμα της υπουργού Θεανώς Φωτίου στην Κεφαλονιά


Το πρόγραμμα της επισκέψεως της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Θ. Φωτίου στην Κεφαλονιά σήμερα και αύριο έχει ως εξής:

ΣΗΜΕΡΑ

9:35: Άφιξη στο Αεροδρόμιο Αργοστολίου.

11:00: Επίσκεψη στο Ληξούρι και στο ίδρυμα «Υπερίων».

13:00: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

17:30: Επίσκεψη στο Δημοτικό  Γηροκομείο Αργοστολίου(Περατάτα εντός της Ιεράς Μονής Αγίου Ανδρέα).

19:00: Επίσκεψη στο Ορφανοτροφείο Κεφαλληνίας «Ο Σωτήρ».

ΑΥΡΙΟ

10:15: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας.

11:15: Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων στον Κήπο του Νάπιερ.

12:0: Παρέλαση. Ακολουθεί η καθιερωμένη δεξίωση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου.

15:00: Η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θ. Φωτίου, θα υποδεχθεί εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

15:10: Απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Ιταλών Μεραρχίας Acqui.

15:40: Άφιξη κ.κ. Προέδρων και αντιπροσωπειών στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης. Ακολουθεί απόδοση τιμών και κατάθεση στεφάνων.

20:05: Αναχώρηση της κ.Φωτίου από το Αεροδρόμιο Αργοστολίου


Ερχονται αύριο Παυλόπουλος και Ματαρέλα για τη σφαγή της Ακουϊ


Στο νησί μας φθάνουν αύριο, μετά την Παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, οι πρόεδροι της Ελλάδος και της Ιταλίας Προκόπης Παυλόπουλος και Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μία κίνηση επούλωσης των πληγών που άφησε πίσω της η συμμετοχή της Ιταλίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Φέτος κλείνουν 75 χρόνια από τη σφαγή της Μεραρχίας Ακουϊ από τους Γερμανούς και οι δύο πρόεδροι θα παραστούν στην επιμνημόσυνη δέηση και στην κατάθεση στεφάνων.

Να θυμίσουμε ότι μετά την πτώση του Μουσολίνι το 1943 και τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους συμμάχους, οι Γερμανοί εκτέλεσαν στην Κεφαλονιά 6.500 Ιταλούς, ενώ 3.000 πνίγηκαν, κατά τη μεταφορά τους εκτός Κεφαλονιάς, στην ηπειρωτική Ελλάδα από νάρκη που έριξαν τα γερμανικά στούκας στο πλοίο που τους μετέφερε.