Γκαργκόιλς, τα αγάλματα τέρατα που στολίζουν διάφορες εκκλησίες του Kόσμου

Λίγο πολύ όλοι ξέρουν τα ονομαζόμενα Γκαργκόιλς τα οποία στολίζουν εξωτερικά διάφορες εκκλησίες του κόσμου.

Τι είναι όμως αυτά τα αγάλματα τέρατα;

Για ποιο λόγο υπάρχουν τόσο αποκρουστικά όντα αγάλματα σε κάποια εξωτερικά σημεία αλλά και εσωτερικά σε εκκλησίες;

Πολλά γκαργκόιλ έχουν μορφή ζώων και δεν είναι τυχαία η επιλογή τους. Η λέξη γαλλική Gargouille (Γκαργκόιλ) προέρχεται από τα λατινικά και κάποτε σήμαινε λαιμός.

Η χρησιμότητά τους ήταν να μεταδώσουν στους αναλφάβητους χωρικούς της εποχής εκείνης την έννοια του κακού μέσω της γκροτέσκο φιγούρας καθώς και να διώξουν μακριά τα κακά πνεύματα τα οποία επιβουλεύονταν το ναό και το κακό να κρατηθεί μακριά από τους τοίχους της εκκλησίας, σύμφωνα πάντα με τη λαϊκή αντίληψη της εποχής.

Εδώ έρχεται και ο γαλλικός θρύλος της Καθολικής Εκκλησίας του Αγίου Ρωμανού της Ρουέν. Ήταν επίσκοπος της Ρουέν την εποχή του βασιλέα Clotaire ΙΙ της Μεροβίγγειας δυναστείας. Τότε λέγεται πως στην περιοχή της Ρουέν ένα φτερωτός δράκος που τον ονόμαζαν Gargouille έβγαζε φωτιές από το στόμα και κατέστρεφε τις σοδειές και σκότωνε τους χωρικούς.

Ο Άγιος Ρωμανός τότε με τη βοήθεια ενός καταδίκου μπόρεσε και τον αιχμαλώτισε και τον μετέφερε στην πλατεία της πόλης όπου και έβαλαν τον δράκο στην πυρά. Μόνο το κεφάλι του δεν μπόρεσε να καεί εξαιτίας της πύρινης ανάσας του. Η κεφαλή του στη συνέχεια τοποθετήθηκε στους τοίχους του νεόκτιστου καθεδρικού για να τρομάζει τα κακά πνεύματα, όπως αναφέρει το strange.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε τα ονομαζόμενα Γκαργκόιλς σε μία μονή του 13ου αιώνα της Σκωτίας και μάλιστα το ένα από αυτά η ομοιότητά του με το πλάσμα από την ταινία Alien είναι εκπληκτική.