Γνωριμία με το Γεωπάρκο των Νησιών μας

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μαθητών και εκπαιδευτικών που υλοποιεί ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ημερίδα παρουσίασης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων του Φορέα, το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης, με την συμμετοχή εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας & Ιθάκης.

Η ημερίδα είχε τίτλο: «Γνωριμία με το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς και Ιθάκης», ενώ οι εκπαιδευτικοί είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τη μεγάλη γεωλογική, πολιτισμική, οικολογική και άυλη αξία του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς Ιθάκης, υποψήφιου Γεωπάρκου προς ένταξη στα Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO τον προσεχή Μάρτιο του 2022.

Οι παρουσιάσεις στους Καθηγητές αφορούσαν θέματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και αναπτυξιακών δράσεων του Γεωπάρκου και του Φορέα Διαχείρισης και τον ρόλο που αυτός διαδραματίζει στην προστασία της βιοποικιλότητας των προστατευόμενων περιοχών Κεφαλονιάς-Ιθάκης και στην διαχείριση του υποψήφιου Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Επίσης, παρουσιάστηκαν δράσεις που αφορούσαν α) την εκπαιδευτική αξία της βιοποικιλότητας και τον καθαρισμό και προστασία γεωτόπων του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης από τον Υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Φορέα κ. Παναγιώτη Μινέτο, β) διατήρησης της γεωλογικής κληρονομίας, των Γεωτόπων και των Γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου, από την Γεωλόγο του Φορέα Διαχείρισης κ. Ζουμπούλη γ) μείωσης της φωτορύπανσης και συμβολής στην προσπάθεια ανακήρυξης του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως του πρώτου Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού της Ελλάδας από τον Αναπλ/τη Διευθυντή κ. Ξανθάκη και γ) καταγραφής υπεραιωνόβιων ελιών από μαθητές στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μια αγκαλιά για την Κεφαλονίτικη Ελιά» από την Υπεύθυνη Ε.Κ.Φ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης κ. Μαγουλά. Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων, οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης στις προστατευόμενες περιοχές Κεφαλονιάς-Ιθάκης. Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση μεταξύ, εκπαιδευτικών και του προσωπικού του Φορέα, σχετικά με την προώθηση και ανάδειξη του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης και την εφαρμογή εκπαιδευτικών δράσεων στα πλαίσια εφαρμογών των πρωτοκόλλων κατά της πανδημίας COVID-19 στα σχολεία.

Ευχαριστούμε τους Προϊστάμενους των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας, την Υπεύθυνη του Ε.Κ.Φ.Ε. Κεφαλονιάς και Ιθάκης και τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων και όλους τους εκπαιδευτικούς που τίμησαν με την παρουσία τους και συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση της ημερίδας.

Ανάλογες δράσεις, που έχουν ως στόχο την ενημέρωση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών και γνωριμίας τους με την βιοποικιλότητά των Προστατευόμενων Περιοχών, με γεωτόπους, γεωδιαδρομές του Γεωπάρκου, με το Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού και την καταγραφή υπεραιωνόβιων ελιών, προγραμματίζονται να υλοποιηθούν σε σχολικές μονάδες Κεφαλονιάς-Ιθάκης με την συνεργασία Καθηγητών έως την λήξη του σχολικού έτους καθώς και την επόμενη σχολική περίοδο.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φορέα

Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου

Δρ. Γεώργιος Δρακάτος

Δ/ντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

• Τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης κατά την διάρκεια της εσπερίδας

• Παρουσίαση των δράσεων του Φορέα από τον κ. Μινέτο

• Παρουσίαση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης & των εκπαιδευτικών δράσεων του από την κ. Ζουμπούλη

• Παρουσίαση του Πάρκου Σκοτεινού Ουράνου και των εκπαιδευτικών δράσεων του από τον κ. Ξανθάκη

• Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μία αγκαλιά για την Κεφαλονίτικη Ελιά» από την κ. Μαγουλά