Δέκα προτάσεις από το Eμπορικό Σύλλογο «Κράνη» και το Σύλλογο «Αρκείσιο» για το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο

O Eμπορικός Σύλλογος Αργοστολίου η «Κράνη» και ο Σύλλογος Εστίασης ο «Αρκείσιος» καταθέτουν στη βουλευτή Κεφαλλονιάς κ. Αφροδίτη Θεοπεφτάτου το παρόν ψήφισμα, το οποίο αποτελεί τις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
1. Επαναφορά της κοινής πρότασης για την μόνιμη και ουσιαστική τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον OΑΕΕ, ώστε να επαναδιατυπωθεί στο νόμο το πάγωμα, η κεφαλαιοποίηση και αφαίρεση των οφειλών από τον υπολογισμό της αναλογικής σύνταξης ως ασφαλιστικός χρόνος.
2. Η αναλογικότητα των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα να υπολογίζεται στο «μετά φόρων εισόδημα».
3. Να μην συνδέονται οι ασφαλιστικές εισφορές με λογιστικές διαφορές που μπορεί να προκύπτουν μετά από φορολογικούς ελέγχους.
4. Να αναθεωρηθεί ο αυθαίρετος δεκαπλασιασμός για τον καθορισμό ανώτατου πλαφόν και να εξεταστεί μια νέα κλίμακα πολλαπλασιαστή από 4 έως 10 για εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω (επισυνάπτεται σχετικός πίνακας).
5. Να επανεκτιμηθεί το ποσοστό 6,95% για τη περίθαλψη, καθώς επίσης το 7,5% για επικουρικές και το 4% για προνοιακές ασφαλιστικές εισφορές.
6. Να καταργηθούν όλες οι έκτακτες εισφορές και τα 20 ευρώ ως βοήθημα ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολούμενων, που δεν χρησιμοποιείται για το συγκεκριμένο σκοπό.
7. Να επεκταθεί το εργόσημο και σε άλλες εργασίες πέρα των αγροτικών δραστηριοτήτων.
8. Να υπολογισθεί η δυσανάλογη επιβάρυνση των νέων συνταξιούχων και να αναλυθεί το ποσοστό αναπλήρωσης.
9. Να μην υπάρξουν εξαιρέσεις επαγγελματικών κλάδων και ομάδων στο νέο ασφαλιστικό.
10. Να κωδικοποιηθεί απλά και κατανοητά η ασφαλιστική νομοθεσία.
O Πρόεδρος
της «Κράνης»
Σταύρος Σπαθής
Η Γραμματέας
Μαρία Σκλαβουνάκη
O Πρόεδρος
του ΑΡΚΕΙΣΙOΥ
Χρήστος Καμπανός