Δήλωση του Παναγή Δρακουλόγκωνα

Παν. Δρακουλόγκωνας

Κατ’ ακολουθία ορισμένων τοποθετήσεων βρίσκομαι στην ανάγκη να παραθέσω ορισμένα στοιχεία.

Η παρέμβασή μου αυτή περιορίζεται μόνο στην παράθεση στοιχείων, με ένα μικρό σχολιασμό και (συνειδητά) χωρίς κανέναν χαρακτηρισμό ή «δεύτερες σκέψεις».

Με την υπ’ αρ. 619/2022 Απόφαση της πλειοψηφίας της Ο.Ε. της Π.Ι.Ν. εγκρίθηκε το «πρακτικό Ι» και ουσιαστικά υπήρξε επιλογή του αναδόχου της, προαναφερόμενης μελέτης, καθώς και ο καθορισμός της αμοιβής αυτού στο ποσό των 1.863, 805,96€. Η επιλογή έγινε με τη διαδικασία διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση πρόσκλησης και χρήση ΕΣΗΔΗΣ (αρθ.32 παρ.2γ Ν.4412/16). Η μελέτη αφορά την αντιμετώπιση των βλαβών που προκλήθηκαν στο Ε.Ο. δίκτυο, από τον ΙΑΝΟ, και ειδικότερα σε τρία τμήματα αυτού, ήτοι Δράπανο–Καρδακάτα (σε μήκος 13 χιλ.), Σάμη–Τζανάτα (6,3 χιλ.), ΕΟ25-Διλινάτα (1,37χιλ).

Τα αναφερόμενα στον ΠΙΝΑΚΑ Α. 20 έργα μελετήθηκαν, χρηματοδοτήθηκαν, δημοπρατήθηκαν, συμβασιοποιήθηκαν και εκτελέστηκαν από την Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ, όπως και οι αναφερόμενες 3 μελέτες.

Το έργο του ηλεκτροφωτισμού του Κουτάβου, της αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στον Πίσω Αετό, η βραχοπροστασία στο στενό του Πόρου, ο δρόμος προς τον Μυκηναϊκό τάφο Τζανάτων, η οδός στα Μουζακάτα, η βελτίωση της οδού προς Αεροδρόμιο, η αποκατάσταση του δρόμου προς Θηνιά, η αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Ιθάκη, ο δρόμος προς το Άγιο Γεράσιμο (λίγα μόνο από τα έργα οδοποιίας της περιόδου 2014-2019), οι χώροι υγιεινής στο δημοτικό σχολείο Σάμης, η σκάλα διαφυγής στο Γυμνάσιο Κεραμειών, 2 (από τα 4 συνολικά) γήπεδα, η αντιπλημμυρική προστασία του ρέματος στον Καραβόμυλο και η νέα γέφυρα (που στον ΙΑΝΟ αποδείχθηκε τόσο η χρησιμότητα, όσο και η αποτελεσματικότητα του έργου αυτού), 4 άλλα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που έχουν προ πολλού αποδοθεί στην τοπική κοινωνία, 20 συνολικά έργα αλλά και 3 πολύ σημαντικές μελέτες, κόστισαν λιγότερο από την προβλεπόμενη αμοιβή ενός μελετητή, για μια απλή μελέτη.

Η Περιφερειακή αρχή της ΑΝΑΣΑ, στην δίνη της μέγιστης δημοσιονομικής κρίσης, την περίοδο των μνημονίων, υπό το καθεστώς των capital controls, την συνακόλουθη όλων των ανωτέρω υποχρηματοδότηση, με το βάρος της παράνομης και άδικης κατάσχεσης 5.718.205 € από τους λογαριασμούς της Π.Ε. Κεφαλονιάς, προσπάθησε να αποδώσει στην κοινωνία των νησιών μας όσα περισσότερα μπορούσε με το ελάχιστο δυνατό κόστος και η προσπάθεια αυτή έχει αφήσει θετικό αποτύπωμα στα νησιά μας.

Προσωπικά, εκτιμώ ότι από το κόστος των προαναφερόμενων έργων και μελετών (1.876.511,85 €) αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως τα νησιά μας στερήθηκαν σημαντικά έργα από την παράνομη κατάσχεση ποσού άνω των 5.700.000 €, μόνο από τους λογαριασμούς της ΠΕ Κεφαλονιάς. Εξ αυτού του λόγου, το γεγονός της κατάσχεσης, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, μου προκαλεί οργή, θλίψη και απογοήτευση.

Αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αστοχίες μου, τις παραλείψεις και την αργοπορία μου κάποιες φορές, έχοντας την απόλυτη εμπιστοσύνη του Περιφερειάρχη και την αμέριστη συμπαράσταση των συνεργατών μου στην ΑΝΑΣΑ και στις ΠΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, εργάστηκα προς τον σκοπό της απόδοσης στα νησιά μας «μικρών» και «μεσαίων» (μέρος των οποίων είναι τα προαναφερόμενα), καθώς και «μεγάλων» («Χάρακας», Λιμάνι Πίσω Αετού, αποκατάσταση-βραχοπροστασία Π/Υ 2.000.000 €, οδός «Λιβάδι»-Ληξούρι Π/Υ 1.075.000 €, αποκατάσταση ΕΟ δικτύου Παλλικής συνολικού Π/Υ 1.212.227 €, οδός στις «Καταβόθρες» Π/Υ 450.000€, κ.α.) έργων.

Δεν νιώθω περήφανος για κάτι, όμως δεν ντρέπομαι και για τίποτε.

Όλα τα προαναφερόμενα στοιχεία προκύπτουν από αποφάσεις της Ο.Ε. της Π.Ι.Ν. που βρίσκονται αναρτημένες στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.

Στα ποσά των συμβάσεων και στην προβλεπόμενη αμοιβή του μελετητή συμπεριλαμβάνεται Φ.Π.Α.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΔΡΑΚΟΥΛΟΓΚΩΝΑΣ

Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο

Περιφερειακός Σύμβουλος με την ΑΝΑΣΑ

τ. Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης