Δήμαρχος Θεόφιλος VS επιχειρηματία Μιχαλάτου!

Βαδίζει στον 7ο μήνα της θητείας του. Αλλά φίλοι και αντίπαλοι του Θεόφιλου Μιχαλάτου αρχίζουν σταδιακά να συγκλίνουν σε ένα συμπέρασμα που καιρό τώρα πολοί έχουν επισημάνει και όχι μόνο εμείς: έχει μπερδέψει το δημαρχεύειν με το επιχειρείν!

Φέρνουν πολλά παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν, με κορυφαίο όλων το πως διαχειρίζεται τα μέσα ενημέρωσης που έχει στην ιδιοκτησία του.

Αποκλεισμένη σύσσωμη η αντιπολίτευση (εκτός βεβαίως όσων βρίσκονται …σε ευθεία γραμμή με τον δήμαρχο) αλλά προνομιακά καλεσμένοι στις εκπομπές τους και με το παραμικρό οι δικοί του συνεργάτες. Ακόμα και οι δημόσιες ραδιοσυχνότητες ιδιοκτησίας και συμφερόντων του επιχειρηματία Θεόφιλου Μιχαλάτου εκπέμπουν ως αποκλειστικά μέσα προπαγάνδας του …δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου. Πόσο αλήθεια είναι ηθικό πολιτικά και έντιμο δημοσιογραφικά να διοχετεύονται ειδήσεις που σχετίζονται με τον δήμο αποκλειστικά στα ιδιοκτησιακά μέσα ενημέρωσης του δημάρχου Θεόφιλου; 

Το περασμένο Σάββατο γίναμε θεατές της αποκλειστικής προβολής εκδήλωσης ιδιωτικής μεταφορικής εταιρείας που προεδρεύει στενός συνεργάτης του δημάρχου για τον κορονοϊό από δικό του μέσο και την ίδια ημέρα σε παράπλευρο ρεπορτάζ του ίδιου μέσου δόθηκαν μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας πως έχει αποφασίσει (προφανώς με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη του μέσου επιχειρηματία Θεόφιλου Μιχαλάτου) «να μην δημοσιεύει τα τυχών «ύποπτα» κρούσματα, ώστε να μην δημιουργείται ασκόπως αναστάτωση».

Δεν ξέρουμε αν αυτό ήταν αιχμή για τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που δημοσίευσαν την είδηση, μεταξύ αυτών και το portal της εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ kefalonianmantata.gr, αλλά δεν είδαμε την ίδια ευαισθησία όταν ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος δημιούργησε ασκόπως αναστάτωση ματαιώνοντας στον Πόρο τη συγκέντρωση λόγω κορονοϊού, ενώ σήμερα Τρίτη συγκαλεί το δημοτικό συμβούλιο.

Είναι προφανές ότι ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος προσπαθεί. Προσπαθεί όμως έχοντας υιοθετήσει ένα μοντέλο διοίκησης του δήμου που στηρίζεται στο επιχειρείν, με τον επιχειρηματία Θεόφιλο μονίμως … να καπελώνει τον δήμαρχο Μιχαλάτο.

Γι’αυτό και δεν τα καταφέρνει ως δήμαρχος. Η διακυβέρνησή του δήμου είναι ελλιπέστατη και οφθαλμοφανής. Γι’ αυτό και αποκαλύφθηκαν νωρίς οι αδυναμίες της.

Έχει πολιτικά ελλείμματα, αλλά σε προσωπικό επίπεδο δεν του λείπει κάτι από τεχνική άποψη. Μπορεί να έχει κάκιστη σκηνική παρουσία ως δήμαρχος, αλλά είναι πετυχημένος ως επιχειρηματίας.

Πόσο καιρό όμως του έχουμε πει… «άλλο το δημαρχεύειν και άλλο το επιχειρείν»;

Αυτός όμως το χαβά του!

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Θυμίζουμε μόνο  την πίτα του δήμου στην οποία διαφημιζόταν οι …χορηγοί  που συνδράμανε στην φιέστα λες και έκοβαν την πίτα τους κάποιοι επιχειρηματίες!

Την πίτα του δήμου Αργοστολίου που έκοψε στις 25 Ιανουαρίου ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος με τη συνδρομή του ….επιχειρηματία Θεόφιλου Μιχαλάτου και τη χορηγία συναδέλφων του επιχειρηματιών.

Και όμως τα ιδιοκτησιακά του μέσα ενημέρωσης που σήμερα διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους παραδίδοντας μαθήματα δημοσιογραφικής δεοντολογίας τότε δεν είπαν λέξη.

Όπως λέξη δεν είπαν, όταν ο ευαίσθητος επιχειρηματίας Θεόφιλος δεν είπε λέξη που ο παρανομών δήμαρχος Μιχαλάτος δεν έδωσε σε κανέναν λογαριασμό για τους χορηγούς και τις χορηγίες της φιέστας – πίτας του δήμου παρ’ ότι λίγα χρόνια πριν εγκαλούσε (και δικαίως) τον προκάτοχό του Αλ. Παρίση γιατί δεν ενημέρωνε για τους χορηγούς και τις χορηγίες στους σεισμούς του 2014.

Όπως, το ίδιο, λέξη δεν λένε 6 μήνες τώρα, για τους σωρούς των σκουπιδιών που στοιβάζονται σε κάθε σημείο του δήμου από τα Ζόλα μέχρι τον Πόρο τους οποίους είχαν αναγάγει σε κορυφαίο στοιχείο τα χρόνια της αντιπολιτευτικής σταδιοδρομίας του επιχειρηματία Θεόφιλου Μιχαλάτου στα ίδια μέσα ιδιοκτησίας του.

Όπως λέξη δεν λένε, όταν οι «σερίφηδες» του δημάρχου Θεόφιλου μοιράζουν συστατικά σημειώματα στα παράνομα παρκαρισμένα μηχανάκια πως …την επόμενη φορά θα τους βάλουν πρόστιμο, σ’ένα Αργοστόλι που κυριαρχεί το χάος δίχως να υπάρχει κανένας σχεδιασμός για το πώς θα λυθεί το υπ’αριθμό ένα πρόβλημα του κυκλοφοριακού όπως προεκλογικά διατυμπάνιζε.

Η ευαισθησία για την πόλη και τους πολίτες του επιχειρηματία και δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου, αρχίζει και τελειώνει στο «να μην δημοσιεύονται τα τυχών «ύποπτα» κρούσματα, ώστε να μην δημιουργείται ασκόπως αναστάτωση» στα ιδιοκτησιακά του μέσα ενημέρωσης.

Για όλα αυτά και άλλα πολλά, ο Θεόφιλος δικαίως διεκδικεί, όπως έχουμε επισημάνει, τον τίτλο του πλέον συνεπή Κεφαλονίτη πολιτικού στην …ασυνέπεια..

Κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο αφού η σημαδεμένη δημαρχεία του έχει ρίζες βαθιές και ορατές δια γυμνού οφθαλμού:

Αντιλαμβάνεται τα δημοτικά πράγματα ως συνιστώσα της επιχειρηματικής του δραστηριότητας. Γιατί ασχολήθηκε με το δήμο με βασικό προσόν το όνομά του στον επιχειρηματικό κόσμο της Κεφαλονιάς και θεμέλιο στόχο τη θέση του στην οικονομική ζωή της Κεφαλονιάς.

Ανέπτυξε το πολιτικό του ανάστημα όχι με τις αυτοδιοικητικές του επιτυχίες, αλλά με τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες. Ακόμη και η θητεία του στο Επιμελητήριο επενδύθηκε στο βωμό των αυτοδιοικητικών του φιλοδοξιών.

Κανείς δεν τον θυμάται για τις αυτοδιοικητικές του επιτυχίες παρ’ότι χρημάτισε σε διάφορες θέσεις στην αυτοδιοίκηση της Κεφαλονιάς για …21 ολόκληρα χρόνια, ξεκινώντας από διεκδικητής της κοινότητας Βλαχάτων 21ας στην 10ετία του ’90.

Έκτοτε διεκδίκησε αυτοδιοικητικούς θώκους με αυτοσκοπό την κοινωνική του ανέλιξη, καθώς η προσωπική επένδυσή για τα κοινά ήταν το επιχειρείν.

Ποιος τον θυμάται ως δήμαρχο Λειβαθούς, εκτός ό,τι τον καταχρέωσε με δανεισμό;

Ανακατεύτηκε στην αυτοδιοίκηση με την άνεση του χρήματος και της δυνατότητας να δίνει δουλειά σε άνεργους, σε ιδιαίτερα μάλιστα δύσκολες συνθήκες, δημιουργώντας «στρατούς υποχρεωμένων».

Δεν επιβλήθηκε με τις αυτοδιοικητικές θέσεις του, τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στα τοπικά πράγματα, αλλά με τη δύναμη του χρήματος και των επιχειρήσεών του.   Δεν συνδέει τα δημοτικά πράγματα με τη λύση προβλημάτων, αλλά με την διασφάλιση του επιχειρηματικού του προφίλ. 

Δεν θέλει να δημαρχεύσει, θέλει να διευρύνει το προφίλ του ισχυρού άνδρα και ο δήμος να είναι εργαλείο για να το πετύχει.

Με άλλα εργαλεία διαχειρίζεται την κυριαρχία του: πειθήνιους, ως επί το πλείστον, συνεργάτες και απόλυτο έλεγχο των πάντων, για τον εαυτό του κρατάει τις κρίσιμες αρμοδιότητες δείχνοντας απροκάλυπτα την έλλειψη εμπιστοσύνης στους συνεργάτες του. Το να απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις των συνεργατών του αποτελεί είδηση.

Είναι κάτοχος τριών τοπικών ραδιοφωνικών σταθμών και ενημερωτικών ιστοσελίδων και έχει τον έλεγχο της προβολής και σε άλλα τοπικά μέσα, οπότε και δικαιωματικά έχει αποκτήσει τον τίτλο του «Μπερλουσκόνι της Κεφαλονιάς» για κάποιους –προφανώς και τον ίδιο- τιμητικός, για τους πολλούς δείγμα κοινωνικής κατάπτωσης και παρακμής.     

Η ισχύς του χρήματος, είναι ο διαμορφωτής της διαχειριστικής και κοινωνικής κουλτούρας του.

Τον έχετε δει να διασκεδάζει με κάποιον από τους όψιμους δημοτικούς συνεργάτες του που οι περισσότεροι εξ αυτών «τον πέρναγαν γενεές δεκατέσσαρες» μέχρι που αιφνιδίως έγιναν κολλητοί του;

Δεν είναι κακό. Το φαινόμενο όμως του Μπερλοσκουνισμού είναι. Και επιπρόσθετα είναι αυτό που αφαιρεί στον ίδιο ανθρωπιά, ζωντάνια, αλήθεια, και συναίσθημα. Δεν είναι γήινος, είναι μια προγραμματισμένη «μηχανή» του χρήματος.

Η διακυβέρνηση των τοπικών πραγμάτων άλλωστε, δεν είναι τεχνική υπόθεση.

Είναι ουσία και εμπεριέχει εκτός από γνώση, εμπειρία, σχεδιασμό, και ικανότητα, πάθος, αίσθημα, συγκίνηση, λυγμό, λεβεντιά , φιλότιμο και αίμα στη φλέβες.

Δεν είναι προσωπική ευθύνη του Θεόφιλου Μιχαλάτου που δεν περιλαμβάνονται αυτά στον εξοπλισμό του, αλλά όλης της κοινωνίας που υποκλίνεται ενώπιον του.

Η προσωπική του ευθύνη είναι πως δημιουργεί …«ασκόπως αναστάτωση» και δεν προκρίνει την αντιστροφή αυτού του δυσμενούς για την κοινωνία κλίματος, αλλά  και επώδυνου για τον ίδιο το Θεόφιλο Μιχαλάτο, επιχειρηματία και δήμαρχο!