Δήμος: Τηρείτε όλους τους κανόνες καθαριότητας

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς κάνει έκκληση στους Πολίτες, ιδιαίτερα στους επαγγελματίες επιχειρήσεων με αυξημένο όγκο απορριμμάτων για την τήρηση όλων των κανόνων καθαριότητας.

Α. Ρητά στο άρθρο 7-14 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: «Υλικά συσκευασίας εμπορευμάτων ή ανακυκλώσιμα υλικά, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ να τοποθετούνται μέσα ή γύρω από τους Πράσινους κάδους απορριμμάτων.

Για τα υλικά αυτά υπάρχουν οι ΜΠΛΕ κάδοι ανακύκλωσης.

Οι υπεύθυνοι υποχρεούνται να έχουν προηγουμένως ελαχιστοποιήσει τον όγκο των υλικών αυτών, ιδιαίτερα των ΧΑΡΤΟΚΙΒΩΤΙΩΝ δια συμπιέσεως ή άλλου κατάλληλου τρόπου «σπασίματος» και περιδέσεως.

Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλει σε βάρος του παραβάτη ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

Ως εναλλακτική λύση:

Οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να παραλάβουν στον χώρο τους μπλε κάδο ανακύκλωσης για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, την αποφόρτιση και το νοικοκύρεμα της περιοχής τους, μπορούν να το ζητήσουν από την ΕΔΑΚΙ ΟΤΑ Α.Ε (τηλ. 26710-26965).

Β. Ρητά στα άρθρα 7 και 11 του Κανονισμού Καθαριότητας του Δήμου αναφέρεται: «οι υπεύθυνοι κάθε είδους καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οφείλουν να συσκευάζουν σε ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΥΣ ΣΑΚΟΥΣ (οι οποίοι θα φέρουν διακριτικά το όνομα του καταστήματος) τα ευπαθή και δύσοσμα απόβλητα (υπολείμματα τροφών, κόκκαλα κ.λ.π) και να τα τοποθετούν στους πράσινους κάδους μηχανικής αποκομιδής το πολύ μισή ώρα πριν την προγραμματισμένη αποκομιδή.

Τα απορρίμματα από την κουζίνα εστιατορίων, μαγειρίων, καφενείων, ψητοπωλείων ή κάθε άλλης επιχείρησης με δραστηριότητα εστίασης και σίτισης, πριν τοποθετηθούν στους παραπάνω σάκους, πρέπει να έχουν ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΚΛΕΙΣΤΕΙ ΕΠΙΜΕΛΩΣ.

Σε περίπτωση παράβασης της διάταξης αυτής ο Δήμος επιβάλει σε βάρος του παραβάτη ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ που διπλασιάζεται σε κάθε περίπτωση υποτροπής.

Ως εναλλακτική λύση:

Οι επιχειρηματίες που επιθυμούν να παραλάβουν στον χώρο τους κατάλληλο κάδο φροντίδας τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, την αποφόρτιση και το νοικοκύρεμα της περιοχής τους, μπορούν να το ζητήσουν από την ΕΔΑΚΙ ΟΤΑ Α.Ε (τηλ. 2671026965).

Για τα Οπωροπωλεία μια προτεινόμενη καλή πρακτική είναι να χρησιμοποιούν και ειδικούς κάδους με κατάλληλη ευδιάκριτη σήμανση για χρήσιμα υπολείμματα προϊόντων τους τα οποία πολλοί κτηνοτρόφοι επιζητούν για τα ζώα εκτροφής  τους.

Η Καθαριότητα, η καλαισθησία και η προστασία του Περιβάλλοντος είναι υγεία, είναι πολιτισμός, είναι υπόθεση όλων μας.

Ο Α/Δήμαρχος Καθημερινότητας

Σπυρίδων Ματιάτος