Δείτε το σπάνιο είδος ψαριού Axolotls γνωστό και ως «χαμογελαστό ψάρι» Μην αφήσετε να σας ξεγελάσει το γλυκό του χαμόγελο, γιατί το ψάρι είναι επικίνδυνο και τοξικό!

Ο Axolotls είναι ένα “σκυλί του νερού” (εξ ου και η ονομασία του από τους Αζτέκους), γνωστό στους Μεξικανούς και ως “χαμογελαστό ψάρι” ή “ψάρι που περπατάει” (Walking Fish), επειδή μοιάζει να έχει… πόδια και χέρια!

To σπάνιο ψαρι Axolotls

Ο Axolotl ανήκει στην οικογένεια Ambystoma mexicanum και δεν είναι στην ουσία ψάρια αλλά ένα σπάνιο είδος σαλαμάνδρας που ζει στις λίμνες του Μεξικού και στον ποταμό Xochimilco… ως φάντασμα εξαιτίας του λευκού, σχεδόν διάφανου δέρματός του.

To σπάνιο ψαρι Axolotls

Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 30 εκατοστά, αλλά το μέσο μέγεθος των Axolotl είναι μόλις 15 εκατοστά, με εξαίρεση μερικές περιπτώσεις… γιγαντισμού που έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς, με τις σπάνιες αυτές σαλαμάνδρες να φτάνουν από ένα έως 1,5 μέτρα μήκος!

To σπάνιο ψαρι Axolotls

Τρέφονται με μικρά ψάρια, σκουλήκια και προνύμφες, ενώ εκκρίνουν διάφορες τοξικές ουσίες από το στόμα τους σε περίπτωση κινδύνου, γεγονός που τα καθιστά αρκετά επικίνδυνα εάν έρθουν σε επαφή με τον άνθρωπο.

To σπάνιο ψαρι Axolotls

Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι τα βράγχια, που βρίσκονται… εκτός σώματος, τα οποία μοιάζουν με κέρατα, στοιχείο που συνδέει την καταγωγή του Axolotl με δράκους και τέρατα, σύμφωνα με τους μεξικανικούς θρύλους. Εξίσου ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι και το μόνιμο χαμόγελο που φαίνεται να έχουν στο «πρόσωπό» τους.

To σπάνιο ψαρι Axolotls

Το Axolotl αποτελεί λαχταριστό έδεσμα για τους Μεξικανούς, που το καταναλώνουν ψητό με πολλά καρυκεύματα ή βραστό ως  θεραπευτική σούπα, γεγονός που το κατατάσσει στα υπό εξαφάνιση είδη.

(kontranews.gr)