Δεκτή η παραίτηση της Μυρσίνης

Δεκτή έχει γίνει η παραίτηση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ την οποία υπέβαλε μετά την αποκάλυψη ότι εισέπραττε τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της επί 5,5 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραίτησή της είχε προαποφασιστεί πριν καν την υποβάλει, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου και η Κουμουνδούρου εκτίμησαν πως η ζημιά που γίνεται από τις διαρκείς αποκαλύψεις εις βάρος της κυρίας Λοΐζου εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι ακολουθήθηκε η τυπική οδός: Η κόρη του Μάνου Λοΐζου πήγε το μεσημέρι στο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε -κατά πληροφορίες- με τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, ο οποίος της εξήγησε ότι είναι αδύνατον να παραμείνει στο ευρωψηφοδέλτιο.

Ετσι, η Μυρσίνη Λοΐζου δημοσιοποίησε την επιστολή παραίτησής της.

«Πήγαμε για την κόρη Λοΐζου και μας βγήκε ΨΥΧΩκόρη» – Μετάνιωσαν στην κυβέρνηση

Η υποψηφιότητά της είχε αρκούντως διαφημιστεί από την ομάδα του Μεγάρου Μαξίμου και εθεωρείτο από τα βαριά χαρτιά, λόγω ονόματος, αφού πατέρας της ήταν ο αξέχαστος συνθέτης Μάνος Λοΐζος. Και παρά την αποκάλυψη παλαιότερων αναρτήσεων στα social media, στα οποία η κόρη Λοΐζου εξέφραζε συμπάθεια σε τρομοκράτες τύπου Κουφοντίνα, η κυβέρνηση τη στήριξε και ο Αλέξης Τσίπρας δέχτηκε να φωτογραφηθεί σε selfie για να δείξει τη συμπαράστασή του.

Αλλά η αποκάλυψη πως η κόρη Λοΐζου εισέπραττε επί 5,5 χρόνια τη σύνταξη της νεκρής μητέρας της και ότι είχε καταδικαστεί γι’ αυτό με δύο χρόνια φυλάκιση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η 40χρονη εκλήθη για εξηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και λίγο μετά ανακοίνωσε την παραίτησή της.

Μάλιστα, παράγοντας του Μεγάρου Μαξίμου σχολίαζε την περίπτωση της Μυρσίνης Λοΐζου λέγοντας: «Πήγαμε για την κόρη Λοΐζου και μας βγήκε ΨΥΧΩκόρη», κάνοντας αναφορά στο θρίλερ του Χίτσκοκ «Ψυχώ» με ήρωα έναν ψυχωτικό δολοφόνο.

Αλέξης Τσίπρας και Μυρσίνη Λοΐζου στο γεύμα στο Μαξίμου

Αλέξης Τσίπρας και Μυρσίνη Λοΐζου στο γεύμα στο Μαξίμου
Η διπλωματική απάντηση Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ρωτήθηκε από δημοσιογράφους αν θα κάνει τελικά αποδεκτή την παραίτηση της κας Λοΐζου και απάντησε: «Θα ενημερωθώ και θα σας απαντήσω. Δεν έχω ενημερωθεί αυτή την στιγμή».

Είναι προφανές ότι η διπλωματική αυτή απάντηση δόθηκε για να μην «επισκιαστεί» η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Σύνοδο της ΕΕ από ένα ακανθώδες εσωκομματικό ζήτημα.

Δείτε στο τέλος του βίντεο την ερώτηση και την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα:

Η επιστολή παραίτησης της Μυρσίνης Λοΐζου 

«Στην προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων κάποια Μέσα Ενημέρωσης εμπλέκουν δύο ξεχωριστές υποθέσεις που με αφορούν.  Η μία περίπτωση σχετίζεται με την τιμητική σύνταξη που λάμβανε η μητέρα μου, βραβευμένη και πολυγραφότατη συγγραφέας, Μάρω Λοΐζου από τον Υπουργείο Πολιτισμού. Προφανώς αναγνωρίζω ότι λανθασμένα καταβαλλόταν για κάποιο διάστημα η σύνταξη αυτή. Ωστόσο, το λάθος αυτό δεν είναι δικό μου, αφού, μετά το θάνατο της μητέρας μου, αμέσως τον δήλωσα στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο λόγος που η σύνταξη συνέχισε να καταβάλλεται σχετίζεται με γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι το οποίο εξ όσων γνωρίζω συμβαίνει συχνά και ταλαιπωρεί αρκετούς πολίτες.

Μάλιστα, αναγνώρισα το χρέος μου γι αυτή την υπόθεση ενώπιον του δικαστηρίου και το αποπληρώνω.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ένα χρέος προς την εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ύψους περίπου 180.000 ευρώ. Το χρέος αυτό προέκυψε από την οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούσα με τον πρώην σύζυγο μου, ο οποίος έχει δηλώσει ότι είναι διατεθειμένος να το αναλάβει εξ ολοκλήρου, αφού εκείνος ήταν ο αποκλειστικός διαχειριστής των οικονομικών ζητημάτων.

Και οι δύο υποθέσεις θα ήταν σκανδαλώδεις, εφόσον είχα προσπαθήσει να αποκρύψω ή να αποφύγω κάποια υποχρέωση μου. Αντιθέτως, έχω υπάρξει συνεπής σε κάθε διαδικασία και βρίσκομαι πάντα στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας.

Σε κάθε περίπτωση, ο λόγος που αποφάσισα να συνταχθώ με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν για να ενώσω τις δυνάμεις μου ώστε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα και σπουδαία ζητήματα που μας αφορούν όλους, και όχι μικροπολιτικά κουτσομπολιά σχετικά με την οικογένεια μου.

Επειδή ακριβώς η στόχευση μου ήταν να συνεισφέρω στον αγώνα κατά της ανόδου της ακροδεξιάς, καθώς και στην ανάδειξη του κομβικού ρόλου του πολιτισμού σε αυτή τη μάχη, δεν επιθυμώ να μετατοπίζεται η συζήτηση εξαιτίας μου και, συνεπώς, θέτω στη διάθεση των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ την απόσυρσή μου από το ευρωψηφοδέλτιο.

Αυτό που συμβαίνει, με ευθύνη της αντιπολίτευσης, είναι η αλλαγή της ατζέντας από το πολιτικό στο προσωπικό. Προσπαθούν να καλύψουν με αυτό τον κανιβαλισμό την έλλειψη λύσεων για την καθημερινότητα των πολιτών, την έλλειψη επιχειρημάτων απέναντι στην ακροδεξιά την οποία μάλιστα με αυτούς τους χειρισμούς τροφοδοτούν.  Αυτόν τον τακτικισμό, εγώ δε θα τον εξυπηρετήσω.

Η ανθρωποφαγία της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζεται με συγκεκριμένες δημοσιογραφικές πένες δε θα περάσει. Όπως και ο φασισμός δε θα περάσει. Οι πολίτες δε θα επιτρέψουν να περάσει.

Ευχαριστώ θερμά τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ που με εμπιστεύτηκαν και δεσμεύομαι ότι, θα συνεχίσω να στέκομαι με όλες τις δυνάμεις μου στον αγώνα για μια πιο δίκαιη και ανεκτική κοινωνία για όλους και όλες, σε κάθε επίπεδο και σε κάθε πεδίο, είτε είναι η πολιτική, είτε είναι ο δρόμος», καταλήγει η Μυρσίνη Λοΐζου.

Η αποκάλυψη του θέματος

Η είδηση αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η οποία κυκλοφορεί αύριο και δημοσιεύει όλα τα έγγραφα από την καταδίκη της Μυρσίνης Λοΐζου στο Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, στις 28 Φεβρουαρίου του 2017, σε δύο χρόνια φυλάκιση με τριετή αναστολή για παράνομο περιουσιακό όφελος. Επειδή δηλαδή εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας της που είχε πεθάνει, αλλά η πρώην πλέον υποψήφια ευρωβουλευτής δεν το είχε δηλώσει.

Αποκαλύπτει ακόμα ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2019 το Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών είχε αναβάλει τη σχετική δίκη της Μυρσίνης Λοΐζου για φορολογικά αδικήματα, επειδή δεν είχε κληθεί νομίμως η κατηγορούμενη. Τελικά η νέα δικάσιμος ορίστηκε στις 14 Μαΐου, μόλις 12 μέρες πριν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών!

Τα ψυχολογικά προβλήματα και η Χάρις Αλεξίου

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος», η κυρία Λοΐζου στη δίκη επικαλέστηκε ψυχολογικό επεισόδιο για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά της.

Η πρώην, πλέον, υποψήφια ευρωβουλευτής ισχυρίστηκε πως είχε μπερδευτεί, καθώς στον ίδιο τραπεζικό λογαριασμό κατατίθενται έσοδα από τα πνευματικά δικαιώματα επί του μουσικού έργου του πατέρα της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κυρία Λοΐζου υποστήριξε επίσης πως η θλίψη που της προκάλεσε ο θάνατος της μητέρας της θόλωσε την κρίση της. Ως μάρτυρες υπεράσπισης εμφανίστηκαν η τραγουδίστρια Χάρις Αλεξίου και ο ψυχίατρος Σπύρος Σούρλας, οι οποίοι δήλωσαν ότι η κατηγορούμενη είχε υποστεί βαρύ ψυχολογικό επεισόδιο.

Η έδρα ωστόσο δεν δέχτηκε τα επιχειρήματά τους.

Την αποπομπή της ζήτησε πρώτη η ΝΔ

Η ΝΔ αμέσως μετά τις αποκαλύψεις για τη σύνταξη Λοΐζου ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή της από το ευρωψηφοδέλτιο, ενώ σε πρώτη φάση η κυβέρνηση επιχείρησε να τη στηρίξει, έως ότου διευκρινιστεί τι ακριβώς είχε συμβεί. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε αρχικά ότι δεν πιστεύει πως η Μυρσίνη Λοΐζου έπαιρνε τη σύνταξη της μητέρας της και πρόσθεσε ότι σίγουρα θα δώσει διευκρινίσεις.

Σφοδρή ήταν η κριτική της ΝΔ κατά της κυβέρνησης στο θέμα Λοΐζου, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητάει εξαρχής από τον Αλέξη Τσίπρα την αποπομπή της.

Συγκεκριμένα, η Σοφία Ζαχαράκη είπε: «Η αποκάλυψη ότι η κυρία Μυρσίνη Λοΐζου επί 5,5 χρόνια “ξέχασε” να δηλώσει τον θάνατο της μητέρας της για να εισπράττει παράνομα τη σύνταξή της είναι πραγματικά ασύλληπτη. Και είναι αδύνατον ο ΣΥΡΙΖΑ να μη γνώριζε ότι έχει καταδικασθεί σε δύο χρόνια φυλάκιση από τη Δικαιοσύνη. Ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να αποπέμψει την κυρία Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Τσιόδρας, σχολιάζοντας το θέμα που δημιουργήθηκε σήμερα με τη σύνταξη που εισέπραττε παράνομα η Μυρσίνη Λοΐζου, είπε πως ο πρωθυπουργός πρέπει να αποσύρει την κυρία Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο, όχι μόνο για τις τελευταίες αποκαλύψεις αλλά και για τις προκλητικές δηλώσεις που έχει κάνει κατά καιρούς, αναφερόμενος στις φιλοτρομοκρατικές απόψεις της Μυρσίνης Λοΐζου.

Τζανακόπουλος: Δεν πιστεύω ότι έπαιρνε τη σύνταξη της μητέρας της

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην πρώτη του αντίδραση για τα όσα λέγονται και γράφονται για τη Μυρσίνη Λοΐζου, ότι δηλαδή επί 5,5 χρόνια εισέπραττε παράνομα τη σύνταξη της μητέρας της που είχε πεθάνει, είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια.

«Λεπτομέρειες δεν γνωρίζω, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα κάνει τα σχόλια και θα δώσει τις απαντήσεις που πρέπει», δήλωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Μιλώντας στη τηλεόραση του Alpha και απαντώντας στο εάν θα πρέπει να αποχωρήσει η Μυρσίνη Λοΐζου από το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε: «Δεν θα μπω σε σεναριολογία, τι θα γίνει αν… Είμαι βέβαιος ότι η κυρία Λοΐζου δεν παίρνει τα χρήματα αυτά».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος απέδωσε τον όλο θόρυβο για τη Μυρσίνη Λοΐζου στην προσπάθεια της ΝΔ και φιλικών της ΜΜΕ να θέσουν σε λειτουργία μια κρεατομηχανή για όλους τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόσθεσε, δε, ότι η κυρία Λοΐζου είναι υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ και «δεν θα ανεχθούμε τη στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Λοβέρδος: Τεράστιο θέμα δεοντολογίας

Στην αντιπαράθεση για το θέμα που προέκυψε με τη Μυρσίνη Λοΐζου μπήκε και το ΚΙΝΑΛ, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να κάνει λόγο για τεράστιο θέμα δεοντολογίας. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «δεν δικαιούται σήμερα κανένα κόμμα να τη συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι έχουμε καταδικάσει την περίπτωση αυτή. Θεωρώ ότι κάποιος με ποινικό πρόβλημα έπρεπε να το πει. Αυτοί που παρήγαγαν έξαλλη κριτική στο παρελθόν δεν μπορεί να είχαν στο ψηφοδέλτιό τους τέτοιο πρόσωπο», είπε ο κ. Λοβέρδος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Νωρίτερα, και ο βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος αναφερόμενος στο θέμα της Μυρσίνης Λοΐζου είπε πως πρέπει να αποσυρθεί από το πολιτικό σκηνικό, διότι τα πρότυπα που εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν κακό στο πολιτικό σύστημα.

Δανέλλης για Λοΐζου: Αν ισχύουν να αποσυρθεί

Την απόσυρση της Μυρσίνης Λοΐζου από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ «εάν ισχύουν αυτά» ζήτησε νωρίτερα και ο Σπύρος Δανέλλης, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό. Μάλιστα ο πρώην βουλευτής του Ποταμιού που πλέον στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «κάθε πολιτικός που εκτίθεται πρέπει να είναι καθαρός».

(iefimerida.gr)