Δεν έγινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου

Δεν έγινε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Ληξουρίου, καθώς οι Παρατάξεις του Διονύση Αραβαντινού και του Βασίλη Ρουχωτά (5+5 δ. σύμβουλοι) δήλωσαν ότι θα απέχουν λόγω του ότι δεν ενημερώθηκαν για το σημαντικό θέμα της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης της Παλικής (ΟΧΕ).

Στο Συμβούλιο παρουσιάστηκαν ο δήμαρχος Γιώργος Κατσιβέλης και 5 από τους 6 συμβούλους της Παράταξής του (δεν προσήλθε ο Αλ. Μοσχονάς), ενώ δύο σύμβουλοι του ΚΚΕ που παρουσιάστηκαν (Β. Βαλλιάνος και Β. Καππάτος), δήλωσαν ότι αποχωρούν γιατί οι διαδικασίες δεν έγιναν σωστά.

Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε, οι παρατάξεις Αραβαντινού και Ρουχωτά εξέδωσαν χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:

Με πρόσκληση της πρόεδρου του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ληξουρίου η οποία απεστάλη στους Δημοτικούς Συμβούλους την 24η Δεκεμβρίου το μεσημέρι, συγκαλείται το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου σε συνεδρίαση την 30η Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 18.00 με μοναδικό θεμα συζήτησης:

Έγκριση τροποποίησης Ο. Χ. Ε Παλικής

Η ΟΧΕ αποτελεί ένα σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο, προκειμένου η περιοχή μας να ξεπεράσει τα προβλήματα και τις αρνητικές επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν από τους σεισμούς του ’14 και πιστεύουμε ότι η απαίτηση του Δημάρχου για την αναθεώρηση της είναι επιζήμια για το Δήμο μας.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι υπογράφουμε κατωτέρω κατά αλφαβητική σειρά σχετικα με την ΟΧΕ Παλικής έχουμε να παρατηρήσουμε.

1) Η μελέτη για την σύνταξη της πρότασης για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση της Παλικής (Ο.Χ.Ε. Παλικής) έγινε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και επομένως ο Δήμος Ληξουρίου είναι αναρμόδιος για την έγκριση τροποποίησης της ΟΧΕ Παλικής.

2) H προσπάθεια για την σύνταξη της ΟΧΕ Παλικής άρχισε την 25η Ιανουαρίου 2016 και ολοκληρώθηκε την 27η Δεκεμβρίου 2017 δηλαδη διήρκεσε δυο ολόκληρα χρόνια.

3) Για την σύνταξη της μελέτης συστήθηκε επιτροπή στην οποία από πλευράς Παλικής συμμετείχαν

Οι κκ Αλεξ. Μοσχονας, Γεώργιος Κατσιβέλης και Δημήτριος Μαρκέτος ήτοι το μισό συμβούλιο του νύν Δήμου Ληξουρίου καθώς και εκπρόσωποι των ακόλουθων φορέων

  • n Του τότε ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
  • n Του Τεχνικού Επιμελητηρίου (Παραρτημα Κεφαλονιάς)
  • n Του Συλλογου ΥΠΕΡΙΩΝ
  • n Του Συλλόγου ΚΟΥΝΟΠΕΤΡΑ
  • n Της Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου
  • n Των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων Ληξουρίου

4) Μετά από επαφή με περιφερειακούς συμβούλους πληροφορηθήκαμε οτι ουδεμία διαδικασία έχει ανακινηθεί για την αναθεώρηση της ΟΧΕ Παλικής εκ μέρους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων δηλαδή του Φορέα ο οποίος συνέταξε την ΟΧΕ και ο οποίος θα εγκρίνει και θα χρηματοδοτήσει την υλοποίηση της.

5) Μέχρι σήμερα ούτε ο Δήμαρχος ούτε και οιοσδήποτε άλλος υπηρεσιακός παράγων μας ενημέρωσε για τους λόγους οι οποίοι επιβάλουν την αναθεώρηση της ΟΧΕ Παλική.

6) Τέλος μέχρι σήμερα 30 Δεκεμβρίου 2019 και ώρα 9πμ ουδεμία σχετική εισήγηση επ αυτού του τόσο σοβαρού θέματος έχει σταλεί στους Δημοτικούς Συμβούλους

Με αυτά τα δεδομένα η εσπευσμένη πρόταση του Δημάρχου Ληξουρίου για την αναθεώρηση της ΟΧΕ Παλικής όπως εισάγεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μάλιστα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υποδηλώνει:

  • n πλήρη άγνοια του θέματος
  • n ασέβεια προς το περιφερειακό συμβούλιο στο σύνολο του
  • n ασέβεια και απαξίωση προς τους συμπολίτες μας εκπροσώπους των φορέων οι οποίοι έλαβαν μέρος στην κατάρτιση της ΟΧΕ

7) Tέλος προσβάλλει βάναυσα τους Δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ληξουρίου οι οποίοι καλούνται χωρίς βάναυσα τους Δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Ληξουρίου οι οποίοι καλούνται χωρίς εισήγηση να αποφασίσουν για ένα τόσο σοβαρο θέμα.

Με αυτά τα δεδομένα εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 30ης Δεκεμβρίου ανεύθυνες και επικίνδυνες για τον τόπο αποφάσεις, και καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αποσύρει το θέμα, προκειμένου, αφού αποδείξει την αναγκαιότητα της αναθεώρησης της ΟΧΕ τότε και μόνο τότε, να συζητήσουμε το θέμα μετά από κατάλληλη προετοιμασία.

Παράλληλα δηλώνουμε ότι θα διαφυλάξουμε, χωρίς καμία υποχώρηση, τα συμφέροντα των συνδημοτών μας και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που μπορεί να φέρει ευημερία στον τόπο μας.

Ληξούρι 30

Δεκεμβρίου 2019

Οι Δημοτικοί

Σύμβουλοι

Αραβαντινός Διονύσης

Αραβαντινός Ζαφείρης Νίκος

Βεντούρας Νεστωρ

Γαλάτης Αγγελος

Λουκέρης Βαγγέλης

Μαρουλης Διονύσης

Μοσχόπουλος Ανδρέας

Παπαδάτος Σωκράτης

Πρεντάνος Διονύσης

Ρουχωτάς Βασίλης

Γ. Kατσιβέλης

Δ. Αραβαντινός

Βασίλης Ρουχωτάς

Δ. Μαντζουράτος

Tι λέει ο δήμαρχος

Σε χθεσινή ανακοίνωση-απάντησή του για το θέμα της ΟΧΕ Παλικής, ο Δήμος Ληξουρίου ανέφερε τα ακόλουθα:

Σε σχέση με το Δελτίο Τύπου που αφορά στην ΟΧΕ Παλικής και είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα και υπογράφεται από τους Δημοτικούς Συμβούλους των δύο παρατάξεων του κ. Αραβαντινού και του κ. Ρουχωτά έχουμε να τονίσουμε τα εξής:

Ασφαλώς και έχουν λάβει όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εισήγηση για το θέμα αναλυτική και συγκεκριμένη σε σχέση με την πρότασή μας.

Δεν υποστηρίξαμε σε καμία περίπτωση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου είναι αρμόδιο να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ την τροποποίηση της ΟΧΕ, εκείνο που πιστεύουμε είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ληξουρίου είναι αναγκαίο να εισηγηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο την τροποποίηση της ΟΧΕ.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό του Στρατηγικού σχεδιασμού της ΟΧΕ και αυτό τον προϋπολογισμό δεν πάμε να τον αναθεωρήσουμε αλλά να τον τροποποιήσουμε ως προς τις στοχευμένες δράσεις που συναποφάσισε η επιτροπή Διαβούλευσης.

Το γεγονός ότι στην επιστολή αναφέρουν ότι μετά από επαφή που είχαν με Περιφερειακούς Συμβούλους δεν προκύπτει ανακίνηση του θέματος αναθεώρησης της ΟΧΕ μας επιβεβαιώνει πλήρως αφού εμείς προτείνουμε τροποποίηση της υπάρχουσας χωρίς αναθεώρηση.

Την ανάγκη της τροποποίησης επιβεβαιώνει το γεγονός της καθυστέρησης ή της αδράνειας εμπλεκομένων φορέων στην μελέτη και υλοποίηση δράσεων , αφού από όσους φορείς έχουν αναλάβει να υποβάλουν προτάσεις μόνο ο Δήμος έχει ξεκινήσει την ωρίμανση μελετών.

Εκτενή αναφορά έγινε και στο τελευταίο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Ληξουρίου που συζητήθηκαν θέματα της ΟΧΕ μεταξύ άλλων και ήταν παρόντες τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι κύριοι Αραβαντινός και Ρουχωτάς.

Ο Δήμαρχος προσκάλεσε τους επικεφαλείς των παρατάξεων στο γραφείο του την Πέμπτη 19/12 για ενημέρωση και συζήτηση για την ΟΧΕ και για την κατανομή της έκτακτης επιχορήγησης των 2.000.000 από το πρόγραμμα Φιλόδημος και παραβρέθηκε μόνο ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ.Μαντζουράτος , αυτό από μόνο του εξηγεί και τη στάση των δύο παρατάξεων που συνυπογράφουν το κείμενο.

Είναι τουλάχιστον οξύμωρο από τη μια να υποστηρίζουν ότι η ΟΧΕ αποτελεί σοβαρό χρηματοδοτικό εργαλείο και από την άλλη να μη συμμετέχουν ούτε στην ενημέρωση-συζήτηση όταν τους προσκάλεσε ο Δήμαρχος αλλά ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο που τους δίνεται η δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Γίνεται πλέον σαφές στον λαό της Παλικής αφενός ότι τα περί συνεργασίας και στήριξης των προτάσεων για το καλό και την πρόοδο του τόπου μας «προσκρούουν» στην πολιτική εκμετάλλευση και το αντιπολιτευτικό σχεδιασμό τους, αφετέρου υπάρχει πλήρη άγνοια του θέματος της ΟΧΕ αφού δεν έχουν παρακολουθήσει την πορεία και εξέλιξή της σε κανένα επίπεδο μέχρι σήμερα και για το λόγο αυτό δεν έχουν να καταθέσουν προτάσεις αλλά περιορίζονται στο να κριτικάρουν τις δικές μας και να αντιπολιτεύονται τις πρωτοβουλίες που ως υπεύθυνη Διοίκηση κρίνουμε σκόπιμο να πάρουμε προκειμένου να προχωρήσει η ΟΧΕ Παλικής.

Από το γραφείο Τύπου του Δημάρχου Ληξουρίου