Δεν ευθύνεται πάντα το δημόσιο!

Γράφει ο ΠAYΛOΣ ΠAΠAΔATOΣ
Eπικοινωνιολόγος-οικονομολόγος

Η κυβέρνηση έχει ελάχιστα δημοσιονομικά περιθώρια και πρέπει να επιλέξει μεταξύ δύο εναλλακτικών επιλογών. Η εύκολη επιλογή είναι αυτή που εντυπωσιάζει και που θέλει φυσικά και ο λαός. Η άλλη, η ορθότερη αλλά και δυσκολότερη, είναι αυτή που θα ωφελήσει τον λαό και θα βάλει συγχρόνως τη χώρα σε μια κανονικότητα. Αφαιμάσσοντας λοιπόν οικονομικά, τους παραγωγικούς και τους δήθεν «πλούσιους» Έλληνες, με αντικειμενικό σκοπό να προστατευτούν οι δήθεν πτωχοί και οι καθ’ έξιν φοροφυγάδες, δεν κάνει τίποτα λιγότερο από το να διαιωνίζει τον φαύλο κύκλο που μας έφερε έως εδώ. Μόνο οι παραγωγικοί Έλληνες μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη. Επίσης, η περαιτέρω ενίσχυση των προβληματικών ιδιωτικών επιχειρήσεων μέσω των τραπεζών, έμμεσα υποσκάπτει τη βιωσιμότητα των υγιών επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τους προβληματικούς κρατικούς οργανισμούς οι οποίοι ενισχύονται από τα χρήματα των φορολογουμένων, ώστε οι εργαζόμενοί τους να συνεχίζουν να απολαμβάνουν στο ακέραιο τις αμοιβές τους, όταν ένα εκατομμύριο Έλληνες είναι άνεργοι.

Ταυτόχρονα, το χρηματιστήριο, όσο ρηχό και αν είναι, κάτι προσπαθεί να ‘πει’ αλλά κανείς δεν το ‘ακούει’. Καμία παραγωγική επένδυση δεν γίνεται στη χώρα μας. Οι περισσότερες μάλιστα επενδύσεις είναι σχετικές με τον τουρισμό, στον οποίο λανθασμένα στηριζόμαστε περιμένοντας μάλιστα τουρίστες υψηλού επιπέδου, όταν το ‘σκηνικό’ περιλαμβάνει: δρόμους γεμάτους σκουπίδια, κάδους διάσπαρτους, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, πάρκα εγκαταλελειμμένα, ανύπαρκτες διαβάσεις πεζών, κατεψυγμένες πατάτες και παστίτσια στα δήθεν γραφικά ταβερνάκια, μαρίνες της πλάκας, φανάρια γεμάτα επαίτες, πάμπτωχη αγορά κλπ. Δυστυχώς, ένα καλό κατάλυμα, η γαλάζια θάλασσα και ο ήλιος δεν αρκούν.

Όσο για το Ελληνικό, σαν κάτι να μην πηγαίνει καλά. Μήπως οι ανάδοχοι άρχισαν να επανεξετάζουν καταστάσεις που είχαν υποτιμήσει; Δύο εκ των αρχικών μετόχων αποχώρησαν και οι εναπομείναντες προσπαθούν να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 650 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία, ως φαίνεται, θα καλυφθεί: Από την έκδοση ομολόγου 300 εκατομμυρίων ευρώ και από την πώληση της άδειας του καζίνου, ενώ το υπόλοιπο μάλλον από τις τράπεζες! Και το δημόσιο φυσικά περιμένει την πρώτη δόση των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Τελικά ο ανάδοχος θα βάλει δικά του κεφάλαια; Έφθασα στο σημείο να πιστεύω ότι άλλοι ευθύνονται για την καθυστέρηση του έργου στο Ελληνικό και όχι το δημόσιο!

Σημείωση

Για την αγορά των 6.200 στρεμμάτων στο καλύτερο σημείο της Αττικής, ο ανάδοχος συμφώνησε ότι θα… καταβάλει 915 εκατομμύρια ευρώ τμηματικά, σε δέκα χρόνια! Δηλαδή €147.000 το στρέμμα. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας τα εκατοντάδες εκατομμύρια που θα απαιτηθούν για τη μετεγκατάσταση των υπαρχουσών δημόσιων υπηρεσιών, το λες και… δωρεάν. Ελληνικό αλά ελληνικά.