Δεν θα περάσει ο κυβερνητικός αυταρχισμός!

«Δεν θα περάσει ο κυβερνητικός αυταρχισμός, για τη μετατροπή των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της ΕΕ!». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωση της η τοπική ΑΔΕΔΥ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταδικάζει την άγρια καταστολή της κυβέρνησης, ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό της Χίου και της Μυτιλήνης, που παλεύει να ακυρώσει το σχέδιο μετατροπής των νησιών του Αιγαίου σε φυλακές της ΕΕ. Ύστερα από την επίταξη χώρων για τη δημιουργία νέων hotspot – φυλακών για πρόσφυγες και μετανάστες, έγινε εισβολή των ΜΑΤ, που μετακινήθηκαν «νύχτα» (με πλοία που κράτησαν ανενεργό τον εντοπισμό τους μέσω δορυφόρου), μαζί με άλλα κατασταλτικά μέσα («αύρες» κλπ.). Το οργανωμένο κίνημα στα νησιά του Αιγαίου υπερασπίζεται το δίκιο και τη γη του λαού, την αξιοπρέπειά του, εκφράζει το αναγκαίο διεκδικητικό πλαίσιο για πρόσφυγες και μετανάστες, αντιπαρατίθεται σε κάθε ρατσιστική φωνή. Τα ΜΑΤ σε όλα τα νησιά, υλοποιούν πολιτικές εντολές και δρουν σαν να βρίσκονται σε κατεχόμενη χώρα, χτυπούν στο ψαχνό, βανδαλίζουν, πυρπολούν δάση και περιουσίες. Μέσα σε αυτές τις εξελίξεις αποδεικνύεται έωλη η επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης περί ηρεμίας και αποκτά χαρακτήρα πρόκλησης.

Η απαράδεκτη και αυταρχική πολιτική της ΝΔ, που υπερασπίζεται τις συμφωνίες που υπέγραψε η ίδια και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ και την Τουρκία, πυροδοτεί τον αγώνα των νησιωτών. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι σχέδιο επικίνδυνο και έχει δίκαια συναντήσει την καθολική αντίδραση. Η ΕΓ του ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των νησιωτών του Αιγαίου, που έχουν κάθε δικαίωμα να αντιπαλεύουν μια πολιτική που στρέφεται εναντίον τόσο των ίδιων όσο και των προσφύγων, να αντιπαλεύουν τον αυταρχισμό και τη βία των ΜΑΤ, που επιστρατεύεται για την επιβολή της. Χαιρετίζουμε το σύνθημα των μαθητών σε Χίο και Μυτιλήνη: «κανένας ελεύθερος άνθρωπος στη φυλακή, όχι στη κλειστή δομή». Να δυναμώσουμε την πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των Αμερικάνων και της ΕΕ.

Διεκδικούμε:

  1. Να αποσύρει αμέσως τώρα η κυβέρνηση τα ΜΑΤ και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για την επίταξη χώρων στα νησιά.
  2. Πουθενά κανένα νέο hotspot – φυλακή, ανοικτό ή κλειστό. Κλείσιμο όλων των υπαρχόντων δομών. Ένας μικρός χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης στα νησιά και να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Όλη η διαδικασία, καθώς και η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.
  3. Να καταργηθεί η συμφωνία Ελλάδας – Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, οι συμφωνίες του Δουβλίνου και όποια άλλη συνθήκη εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα.
  4. Να αποζημιωθούν στο 100% οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές από τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού.
  5. Να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι των hot spots ως μόνιμο προσωπικό σε κρατικές δομές, δήμους και Περιφέρειες, με βάση και τον τόπο κατοικίας τους.

Αργοστόλι 26/02/2020

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γραμματέας

Σοφία Μισαηλίδου