Δεν υπάρχει σπίτι και επιχείρηση που να μην έχει ζημιά από τον «Ιανό»

H τοποθέτηση του δ.σ. Μάκη Ραυτόπουλου στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμης με θέμα: Πλημμύρες και καταστροφές που προκλήθηκαν από τον Μεσογειακό Κυκλώνα «ΙΑΝΟ».

Θέλω να αναφερθώ στην πρόσφατη καταστροφή που προκλήθηκε στην Πύλαρο και κυρίως στην Αγία Ευφημία από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεν υπάρχει κατοικία κι επιχείρηση που να μην έχει υποστεί ζημιά.

Η ευθύνη όλων μας είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί και αυτή τη φορά να μην θρηνήσαμε θύματα και να είχαμε μόνο υλικές ζημιές, αλλά ας μη γελιόμαστε, αυτό ήταν θέμα τύχης και σίγουρα δε μπορούμε να ποντάρουμε σ’ αυτόν τον παράγοντα.

Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω την πυροσβεστική και το κλιμάκιο της Σάμης καθώς και την εθελοντική ομάδα Πυλάρου που βοήθησαν στον απεγκλωβισμό πολλών ατόμων και στον καθαρισμό της περιοχής.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ήρθαν για να μείνουν και οφείλουμε να ενεργούμε προληπτικά, κάτι το οποίο εδώ δεν έγινε.

Η τουριστική εξέλιξη της Πυλάρου και κυρίως της Αγίας Ευφημίας κινδυνεύει, εάν δεν υλοποιηθεί άμεσα η μελέτη και η εφαρμογή της για τα αντιπλημμυρικά έργα που προτείναμε περίπου τέτοιες μέρες πέρυσι, που είχε προκληθεί παρόμοια καταστροφή. Για ποιο λόγο η μελέτη δεν προχώρησε;

Δήμαρχε, είμαστε κοντά σας όλον αυτό τον χρόνο ψηφίζοντας ομόφωνα σχεδόν όλες τις αποφάσεις, αλλά αυτή τη φορά θα σε στενοχωρήσω διότι εδώ πρόκειται στην κυριολεξία για ζήτημα ζωής ή θανάτου. Οφείλω να ομολογήσω ότι, ενώ ξέρατε για τον κυκλώνα που ερχόταν, δεν πήρατε κανένα προληπτικό μέτρο και εάν πήρατε, παρακαλώ να μας ενημερώσετε ποια ήταν αυτά.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στο θέμα που δημιουργείται με τα τσιμεντένια τοιχία στην Αγία Ευφημία στο παραλιακό δρόμο. Η ποσότητα νερού, μπαζών και γενικά φερτών υλικών είναι μεγάλη και δεν μπορούν να καταλήξουν στη θάλασσα όταν έχουμε τέτοια ακραία καιρικά φαινόμενα. Όχι πως είναι λύση αυτή βέβαια. Συνεπώς, μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα αυτό, για να μην πηγαίνουν όλα τα παραπάνω στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις και να προκαλούν τεράστιες ζημιές προτείνω να γκρεμιστούν όπου χρειάζεται.

Προτείνω την παραίτηση του δημοτικού συμβουλίου, εάν τις επόμενες ημέρες δε μας ενημερώσετε για το πότε θα ξεκινήσει το έργο.