Δημητράτος: Να καταργηθεί ο φόρος διαμονής

ΘΕΜΑ ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Κατά την συνεδρίαση της 15-2-18 της ΠΕΔΙΝ προτάθηκε από τον δήμαρχο Ζακύνθου, η απόδοση του 50% από τον φόρο διαμονής( που ισχύει από 1-1-18 με τον νόμο 4389/2016) στους δήμους.

Ο δήμαρχος Κεφαλονιάς πρότεινε να ζητηθεί το 100% του φόρου λόγω των οικονομικών δυσκολιών των δήμων.

Η απόφαση ελήφθη με σχετική πλειοψηφία. Ολοι οι παρόντες δήμαρχοι υπερψήφισαν την απόφαση.

Η καταψήφιση της πρότασης θεωρηθήκε απο εμέ επιβεβλημένη γιατί:

Είναι απαράδεκτη η αίτηση συμμετοχής στην φοροληστεία της κυβέρνησης

Η αυτοδιοίκηση έχει σαν σκοπό να υπερασπίζεται τους δημότες από τις άδικες πολιτικές σε βάρος τους και όχι να συμμετέχει σ’αυτές.

Τα χρεωστούμενα θεσμοθετημένα έσοδα της αυτοδιοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό που είναι πάρα πολλά,αυτά θα έπρεπε η ΠΕΔΙΝ να απαιτεί αγωνιστικά και όχι συμμετοχή στην λεία των μνημονιακων φόρων.

Η οικονομική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης από σημαντική διεκδίκηση μετατρέπεται σε απαιτεία.

Αν πραγματικά το κράτος ήθελε να βοηθήσει τους δήμους τότε θα έπρεπε να τους δώσει την ολοκληρωτική εκμετάλλευση των παραλιών.

Η υπερψήφιση από όλους τους παρευρισκόμενους δημάρχους δείχνει την νοοτροπία των μνημονιακών δημάρχων που λέει ότι: για ότι δεν δίνει το κράτος εμείς λοξοκοιτάζουμε για φορολογία στους πολίτες.

Οι επαγγελματίες του τουρισμού θα φορτωθούν αυτοί την φορολογία επί της ουσίας,

χωρίς να φορολογούνται λιγότερο από τους άλλους.

Ζητάμε να αποσύρει η ΠΕΔΙΝ την απόφαση της.

Ζητάμε να καταργηθεί ο φόρος διαμονής.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ

ΔΗΜΗΤΡΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

Απόφαση 2-3/15.02.2018

του Διοικητικού Συμβουλίου

της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων

 

Θέμα: «Απόδοση του φόρου διαμονής στους Δήμους».

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 19:30, στο Δημαρχείο Κεφαλλονιάς στο Αργοστόλι, ύστερα από την με αρ. πρωτ. 74/08-02-2018, πρόσκληση του Προέδρου της κου Αλέξανδρου Παρίση, Δήμαρχου Κεφαλλονιάς, η οποία επιδόθηκε νόμιμα στα μέλη.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν δέκα (10) από τα δεκαπέντε (15) μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ:

Παρόντες:

 1. Αλέξανδρος Παρίσης, Πρόεδρος, Δήμαρχος Κεφαλλονιάς
 2. Κωνσταντίνος Νικολούζος, Δήμαρχος Κέρκυρας
 3. Κωνσταντίνος  Δρακονταειδής, Δήμαρχος Λευκάδας
 4. Παύλος Δάγλας, Δήμαρχος Μεγανησίου
 5. Διονύσιος Στανίτσας, Δήμαρχος Ιθάκης
 6. Γιώργος Ραιδεστινός, Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας
 7. Αντώνιος Αντίοχος-Μπαλιακράς, Αντιδήμαρχος Ζακύνθου
 8. Αθανάσιος Περδικάρης, Αντιδήμαρχος Λευκάδας
 9. Γεώργιος Μάμαλος, Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας
 10. Γεράσιμος Δημητράτος, Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς

             Απόντες:

 1. Μερόπη-Σπυριδούλα Υδραίου, Αντιπρόεδρος, Δημοτική Σύμβουλος

Κέρκυρας

 1. Διονύσης Αραβαντινός, Γραμματέας, Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς
 2. Παύλος Κολοκοτσάς, Δήμαρχος Ζακύνθου
 3. Σπυρίδων Βλαχόπουλος, Δήμαρχος Παξών
 4. Βασίλειος Αρμενιάκος, Δημοτικός Σύμβουλος Κέρκυρας

 

Αφού διαπιστώθηκε απαρτία, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων και Δήμαρχος Κεφαλλονιάς κος Αλέξανδρος Παρίσης ενημερώνει τα μέλη ότι ο  Δήμαρχος Ζακύνθου κος  Παύλος Κολοκοτσάς βρίσκεται στην έκθεση τουρισμού, στην οποία συμμετέχει η ΠΕΔ-ΙΝ, στη Σουηδία και λόγω αυτού  του γεγονότος δε δύναται να παρευρίσκεται στη συνεδρίαση. Ανέγνωσε δε  την εισήγηση του, που έχει ως εξής :

«Από 1.1.2018 έχει τεθεί σε ισχύ ο φόρος διαμονής που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.4389/2016. Ο φόρος διαμονής βαρύνει τον ταξιδιώτη-διαμένοντα χρήστη του δωματίου ή διαμερίσματος, επιβάλλεται από τις ξενοδοχειακές και λοιπές επιχειρήσεις του κλάδου και το ύψος του εξαρτάται από την κατηγορία του καταλύματος. Για την είσπραξή του εκδίδεται ειδικό  στοιχείο απόδειξης είσπραξης και αποδίδεται στο κράτος.

Οι Δήμοι, όπως γνωρίζετε, αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα και έχουν αυξημένες ανάγκες και  υποχρεώσεις λόγω της τουριστικής κίνησης. Στο παρελθόν υπήρχε ποσοστό 2% φόρος παρεπιδημούντων, που επιβαλλόταν επί των συνολικών εσόδων  ενός καταλύματος ενώ  στη συνέχεια μειώθηκε στο 0.5%, που παραμένει μέχρι και σήμερα, με συνέπεια τα έσοδα των Δήμων να μειωθούν κατακόρυφα.

Όλοι συμφωνούμε ότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και εν πολλοίς εδώ στηρίζεται η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. Η ιδιωτική πρωτοβουλία του τουριστικού κλάδου  σε συνέργεια με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως υπεύθυνη για τις υποδομές & υπηρεσίες,  έχουν συμβάλλει  τα μέγιστα, ώστε να αυξάνεται θεαματικά ο αριθμός των επισκεπτών ανά έτος.

Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία όμως που βιώνουν  οι Δήμοι, ένα επιπλέον έσοδο της τάξης του 50% του φόρου διαμονής εφεξής, θα στήριζε την βελτίωση των υποδομών αλλά και την  ανταποδοτικότητα  των υπηρεσιών που  καλούνται  να παρέχουν οι Δήμοι στους επισκέπτες κάθε νησιού μας. Για το λόγο αυτό προτείνω να πάρει το ΔΣ της ΠΕΔ-ΙΝ σχετική απόφαση που θα συνηγορεί με την ανωτέρω πρόταση η οποία να σταλεί στα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών & Τουρισμού, όπως και στη ΚΕΔΕ για περαιτέρω ενέργειες».

Εν συνεχεία ο Πρόεδρος της ΠΕΔ-ΙΝ κος Αλέξανδρος Παρίσης πρότεινε, αφενός λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών προβλημάτων των Δήμων  και  αφετέρου λόγω  της αφαίμαξης  που υπέστησαν στα έσοδα τους , εξαιτίας της  μείωσης στα παρελθόντα έτη , του τέλους παρεπιδημούντων από 2% στο 0,5%,  να ζητηθεί η απόδοση του 100% του φόρου διαμονής στους Δήμους.

 

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση των μελών κατά τη διάρκεια τις οποίας

 

οι κύριοι Γιώργος Ραιδεστινός και Γεράσιμος Δημητράτος, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους στην παρούσα απόφαση.

 

Στη συνέχεια τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων

 

Κατά πλειοψηφία αποφασίζουν

 

 1. Να αποδοθεί εξ’ ολοκλήρου  στους δήμους ο φόρος διαμονής, που θεσπίσθηκε από 01.01.2018, με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν.4389/2016. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας αλλά και η μεγάλη μείωση των εσόδων τους, που προέκυψε από την αλλαγή του ποσοστού του τέλους παρεπιδημούντων από 2% στο 0,5% τα προηγούμενα έτη, καθιστούν αναγκαία αυτή την απόφαση.  Ο κος Γιώργος Ραιδεστινός,  δημοτικός σύμβουλος Κέρκυρας, ψήφισε αρνητικά  με την αιτιολογία ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας και ο φόρος αυτός να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρνητικά ψήφισε  και ο κος Γεράσιμος Δημητράτος, Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς,    με την αιτιολογία ότι ο φόρος αυτός πρέπει να επιβάλλεται με τη σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερομένων. Η συμμετοχή δε της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτή τη φορολόγηση, είναι συνενοχή στη μνημονιακή φορολογική λεηλασία.
 2.  Να σταλεί η παρούσα απόφαση στη ΚΕΔΕ για περαιτέρω ενέργειες, όπως και στα

Υπουργεία Οικονομικών & Τουρισμού.

απόφαση αυτή έλαβε αριθμό: 2-3/15.02.2018

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΔ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΕΔ – ΙΝ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΠΕΔ – ΙΝ
   

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΡΙΣΗΣ

Δήμαρχος Κεφαλλονιάς

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Δημοτικός Σύμβουλος Κεφαλλονιάς