Δημοτική αρχή και αντιπολίτευση …για τα μπάζα ή δανεικά και …αγύριστα για τα χωριά μας!

Μία περίεργη απόφαση ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς στις 18 Νοεμβρίου.

Θέμα της η χρησιμοποίηση 112.035,60 ευρώ από το σύνολο των 933.630 ευρώ της κρατικής επιχορήγησης που προορίζεται για έργα (ΣΑΤΑ), για την πληρωμή της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, όπως ανέφερε και χθες με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα του ο «Η». Το επιχείρημα ήταν ότι τα έσοδα που θα εισπραχτούν το Δ’ τρίμηνο λόγω κρίσης δεν επαρκούν για την μισθοδοσία.

Η απόφαση ψηφίστηκε από τους συμβούλους της πλειοψηφίας, της παράταξης Μιχαλάτου και των ΦΙΚΟ. Από την Ενωμένη Τετράπολη και τους Ριζοσπάστες δεν ήταν παρών κανένας σύμβουλος. Καταψηφίστηκε μόνο από τον παρόντα σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννη Κουρούκλη.
Κάναμε μια μικρή έρευνα με τις δυνατότητες που δίνει η ΔΙΑΥΓΕΙΑ για τα αντίστοιχα στοιχεία από τα παρελθόντα έτη.

Το 2014 τα έσοδα του Δήμου Κεφαλονιάς το Δ’ τρίμηνο ήταν κατά 1.463.341,34 ευρώ περισσότερα από τα έσοδα του Γ’ τριμήνου.

Το 2015 (και παρά το γεγονός ότι τα ετήσια έσοδα ήταν κατά 8.740.580,50 ευρώ λιγότερα από αυτά του 2014) το Δ’ τρίμηνο τα έσοδα εκτοξεύτηκαν κατά 4.121.399,79 περισσότερα από τα αντίστοιχα έσοδα του Γ’ τριμήνου.

Εφέτος τα έσοδα το Γ’ τρίμηνο ήταν 6.955.122,63 ευρώ, κατά πολύ περισσότερα από την αντίστοιχη περίοδο τα δύο προηγούμενα χρόνια (+ 21,14% από τα έσοδα το 2014 και + 8,52% από τα έσοδα το 2015), οπότε και η απλή εκτίμηση λέει πως τα αντίστοιχα θα κινηθούν τα έσοδα και το Δ’ τρίμηνο.

Το συμπέρασμα είναι ένα:

Δίχως καμία σοβαρή προσέγγιση αφαιρούνται από τα κονδύλια που κυρίως προορίζονται για μικροέργα στα χωριά 112.000 ευρώ για να πληρωθούν μισθοί υπαλλήλων. Και αν τα έσοδα τελικά το Δ’ τρίμηνο δεν μειωθούν, όπως ισχυρίστηκε η Δημοτική Αρχή δίχως καμία σοβαρή αιτιολόγηση, τα 112.000 που θα πάνε; Αγνωστο που, εκτός και αν μας εξηγήσει ο Δήμος.

Μήπως όπου πάνε …τα έσοδα από τα σπήλαια και φράγκο δεν γυρίζει στα χωριά της Σάμης, ή όπου πάνε τα έσοδα από τις ανεμογεννήτριες και μόνο στα χωριά που τις φιλοξενούν δεν πάνε; Ρωτάμε…

Μήπως και αυτά τα κονδύλια θάναι …δανεικά και αγύριστα για τα χωριά μας; Ρωτάμε.

Και καλά η δημοτική αρχή κάνει ό,τι την βολεύει. Η αντιπολίτευση όμως τι κάνει; Είτε απουσιάζει (Ενωμένη Τετράπολη, Ριζοσπάστες) είτε με την ψήφο της και δίχως να ψάξει λίγο το θέμα επιβραβεύει (Μιχαλάτος, ΦΙΚΟ) τα «παιγνίδια» της Δημοτικής Αρχής με τα κονδύλια που προορίζονται για τα χωριά.

Αυτά τα ολίγα, έτσι για να μην τα ρίχνουμε δηλαδή όλα στην Δημοτική Αρχή …αφού βρίσκει και τα κάνει και μετά να μας λένε ότι κάνουν αντιπολίτευση και για τόσο σοβαρά θέματα είτε …απουσιάζουν, είτε συμφωνούν ασθμαίνοντας.

Κατά τ’ άλλα το μέγα πρόβλημα που διαπιστώνει η παράταξη του κ. Μιχαλάτου να απασχολεί την Κεφαλονιά του λαμαρινόπλικτου Αργοστολίου, του παρατημένου στην τύχη του Ληξουρίου και των ξεχασμένων χωριών, είναι ότι συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο την ερχόμενη Κυριακή …«λίγο μετά από τη Θεία Λειτουργία στη Μητρόπολη». Α, και …«λίγο πριν από το μεσημεριανό φαγητό»!

Κύριοι, για τα μπάζα δεν είναι μόνο η Δημοτική Αρχή, αλλά …δυστυχώς και η αντιπολίτευση!