Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου: Απ’ έξω φάτσα, μέσα …λινάτσα!

Το Νέο Γηροκομείο Αργοστολίου

Για τις ελλείψεις και τις κακοτεχνίες του Νέου Κτιρίου του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου εξέδωσε ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Oι τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με τις σοβαρές κατασκευαστικές παραλείψεις και κακοτεχνίες που εντοπίζονται στο Νέο κτίριο του Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου, απειλούν άμεσα και σοβαρά την ασφάλεια και την ζωή των τροφίμων και των εργαζομένων, (μετά την μεταφορά τους στις 27-9-2020 από την Μονή του Αγίου Ανδρέα) και εκθέτουν ανεπανόρθωτα την σημερινή Δημοτική Αρχή καθώς και την προηγούμενη.

Συγκεκριμένα, η εν κρυπτώ αλληλογραφία μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και της Πρόεδρου του Δημοτικού Γηροκομείου, αποκαλύπτει το όργιο ελλείψεων και κακοτεχνιών των δύο εργολαβιών στο Νέο Γηροκομείο.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που υπογράφει η Πρόεδρος του Δημοτικού Γηροκομείου, οι κακοτεχνίες και ελλείψεις εστιάζονται κυρίως στην εισροή νερού στους υπόγειους χώρους και στα φρεάτια των ανελκυστήρων με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν, στην εισροή νερού στον υποσταθμό της ΔΕΗ και στο λεβητοστάσιο, στην μη σύνδεση της αποχέτευσης με τον χώρο της κουζίνας με αποτέλεσμα τα νερά να ρέουν ανεξέλεγκτα στον χώρο των καυστήρων, στην αποκόλληση του δαπέδου στο χώρο της τραπεζαρίας στο ισόγειο του κτηρίου Β, στην μη λειτουργία της γεννήτριας κατά την διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, στην μη λειτουργία και των «μπόιλερ», στην μη σύνδεση των fan coil τα οποία έφεραν μάλιστα γυμνά καλώδια, στην μη λειτουργία των ηλιακών θερμοσιφώνων, στην εισροή νερού από τη στέγη στο χώρο της τραπεζαρίας, στην αποκόλληση των σωλήνων στήριξης των ηλικιωμένων σε διαδρόμους και στις σκάλες, στην μη πραγματοποίηση του απαιτούμενου έλεγχου των συστημάτων που είναι συνδεδεμένα στο ρεύμα και στο σύστημα BMS, στην εμφάνιση εκτεταμένων προβλημάτων στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, στην εκτεταμένη εμφάνιση υγρασίας σε πολλά σημεία του κτιρίου (γραφεία, δωμάτια, διαδρόμους, τραπεζαρία, υπόγεια λ.χ. έχει καταρρεύσει λόγω της υγρασίας η ψευδοροφή στο διάδρομο του κτιρίου Δ’), στην ύπαρξη γυμνών καλωδίων σε επιτοίχια φωτιστικά, σε λάθος κλίση σε λουτρά, στην ελαττωματική εγκατάσταση των κουφωμάτων σε πόρτες και παράθυρα, στην εμφάνιση κιτρινίλων στα δάπεδα γραφείων, δωματίων και διαδρόμων σε μεγάλη έκταση κ.α.

Τα παραπάνω επαληθεύουν πλήρως την Λαϊκή Συσπείρωση που πρόσφατα κατήγγειλε ως βιαστική και επικίνδυνη την εσπευσμένη μεταφορά των τροφίμων στο Νέο Κτίριο και εκθέτουν την Δημοτική αρχή που την επιδίωξε για μια σειρά άλλες σκοπιμότητες (πολιτικές, επικοινωνιακές κ.α.) και όχι με μοναδικό κριτήριο την ασφαλή, επαρκή και αξιοπρεπή διαβίωσή τους.

Οι μεγάλες ευθύνες όμως της σημερινής Δ.Αρχής Μιχαλάτου (ΠΑΣΟΚ- Επιχειρηματίες) καθώς και της προηγούμενης δημοτικής αρχής Παρίση (Ν.Δ.), γίνονται ακόμη μεγαλύτερες αφού μέχρι και σήμερα, η οριστική παραλαβή της Α’ και Β’ Φάσης του έργου δεν έχει γίνει και ο εργολάβος δεν έχει αποκαταστήσει τις κακοτεχνίες των υφιστάμενων δύο εργολαβιών. Η στάση τους αυτή έχει να κάνει με την συνολικότερη υποβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και των λαϊκών αναγκών που προωθούν, αφού οι προτεραιότητές τους διαχρονικά και σταθερά είναι η διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) και των κάθε λογής επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί εγκληματικό για οποιασδήποτε λόγο, να εκτίθενται σε κίνδυνο οι τρόφιμοι αλλά και οι εργαζόμενοι σε μια τέτοια ευαίσθητη Δομή.

Καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η ολοκλήρωση της διαδικασίας παραλαβής του νέου Γηροκομείου στο Αργοστόλι με την διόρθωση όλων των κακοτεχνιών του κτιρίου χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση του Δημοτικού Γηροκομείου. Είναι επίσης επιβεβλημένες ανάγκες, η άμεση πρόσληψη όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού και η γενναία χρηματοδότησή του με αποκλειστική ευθύνη του Κράτους, η άμεση ολοκλήρωση της προμήθειας – εγκατάστασης σύγχρονου εξοπλισμού του, η κατάργηση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας και της διαχείρισης της περιουσίας του, η απόδοση των χρωστούμενων του ΕΟΠΥΥ προς το Δημοτικό Γηροκομείο.

Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η εύρυθμη και σε όλη την έκταση λειτουργία του.

Αργοστόλι, 21-12-2020

Λαϊκή Συσπείρωση 

Δήμου Αργοστολίου