Διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα Φορέων για τις ανεμογεννήτριες

Αντιπροσωπία της Επιτροπής Αγώνα Φορέων επισκέφθηκε χθες 8/12/2020 τον κ. Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό.

Η αντιπροσωπία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της για τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην περιοχή της Σάμης, σχετικά με την εκφόρτωση των ανεμογεννητριών και την νέου προσπάθεια να εγκατασταθούν στην θέση «Ξερακιάς».

Συγκεκριμένα κατήγγειλε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη το όργιο αστυνομοκρατίας με ισχυρές αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις, διασπαρμένες σε όλη την περιοχή και την πόλη της Σάμης, διενεργώντας συνεχείς ελέγχους και μπλόκα για τους κατοίκους της με κλούβες και με άλλα μηχανοκίνητα μέσα (γερανό), προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να προλάβουν κάθε νέα κινητοποίηση του λαϊκού κινήματος ενάντια στην νέα εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Η αντιπροσωπεία τόνισε στον κ.Αντιπεριφερειάρχη ότι η επιχείρηση εκφόρτωσης και μεταφοράς των ανεμογεννητριών του συγκεκριμένου επιχειρηματικού ομίλου, μελετήθηκε και στήθηκε σε συνεργασία Κυβέρνησης, ΠΙΝ και Δήμου Σάμης. Αποτελεί μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική και προκλητική ενέργεια, που αποκαλύπτει το πραγματικό «ενδιαφέρον» τους για το πώς αντιμετωπίζουν τον αγώνα του λαού, να εξασφαλίσει την ζωή και την περιουσία του από τις καταστρεπτικές πλημμύρες που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια μετά την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην περιοχή της Σάμης. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την σχεδόν καθολική αντίθεση του λαού της Σάμης και όλης της Κεφαλονιάς όπως εκφράστηκε από την συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και αρκετών φορέων του στις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Σάμης ενάντια στην παραπέρα τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο νομό μας , χρησιμοποίησαν όλα τα μέσα και πρώτα και κύρια τα ΜΑΤ για να τρομοκρατήσουν και να επιβάλουν με κάθε μέσο το «δίκιο» του επενδυτή, επιφυλάσσοντας για το λαό, το ρόλο και του πνιγμένου και του δαρμένου.

Η επιτροπή επίσης τόνισε ότι γίνεται ακόμη πιο προκλητική η τακτική Κυβέρνησης, ΠΙΝ και Δήμου Σάμης, όταν επιδιώκονται όλα τα παραπάνω σε συνθήκες πανδημίας και “lock down” και με το λαό σε γενικευμένη καραντίνα ώστε να μην μπορέσει να αντιδράσει και να κινητοποιηθεί στην εκ νέου προσπάθεια εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι όλοι τους φάνηκαν αδίστακτοι μπροστά στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων. Αποδείχτηκε επίσης ο φόβος τους απέναντι στο λαό και το οργανωμένο κίνημά του, αφού δεν μπόρεσαν να το κάμψουν, ούτε οι συλλήψεις και τα ΜΑΤ, ούτε τα φληναφήματα περί της «πράσινης» ανάπτυξης και του ψεύτικου ενδιαφέροντος Ε.Ε.- Κυβέρνησης για καθαρή τάχα ενέργεια, ούτε τα ανταποδοτικά – χάντρες της εταιρείας, ούτε τα εξώδικα, ούτε οι πληρωμένες επιστημονικές μελέτες που αθωώνουν τα αιολικά πάρκα για τις συνεχιζόμενες αλλεπάλληλες πλημμύρες, ούτε “δούρειοι ίπποι” που στήθηκαν στα συμβούλια της τοπικής διοίκησης για την περίσταση κ.α.

Η αντιπροσωπεία επισήμανε ακόμη και την ιδιαίτερη ευθύνη της Αντιπεριφέρειας να εγκρίνει την χρήση του επαρχιακού οδικού δικτύου για την μεταφορά των ανεμογεννητριών στο χώρο πρόχειρης αποθήκευσής τους, καθώς και στην σκόπιμη απόκρυψη των μελετών των υπηρεσιών της ΠΙΝ, που αποδεικνύουν την μεγάλη συνεισφορά των ανεμογεννητριών στις πλημμύρες στο Δήμο Σάμης.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης με την σειρά του, αποδεικνύοντας την ένοχη εμπλοκή του ίδιου και της ΠΙΝ, στις παραπάνω μεθοδεύσεις, αποποιήθηκε κάθε ευθύνη του για την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων παραπέμποντας στους….αρμόδιους, ενώ δεν αποδέχτηκε να καταδικάσει έστω και πολιτικά, την κατάσταση πολιορκίας που έχουν διαμορφώσει στην περιοχή της Σάμης. “Φόρτωσε” στις υπηρεσίες της ΠΙΝ την αδειοδότηση για την χρήση του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ καμιά ουσιαστική δέσμευση δεν πήρε και για περαιτέρω εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και για όλα τα απαραίτητα μέτρα θωράκισης της περιοχής καθώς και για πλήρη αποζημίωση όλων των πληγέντων.

Η αντιπροσωπία της επιτροπής αγώνα φορέων διαβεβαίωσε με την σειρά της τον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι δεν πρόκειται η ίδια όπως και ο λαός του νομού μας, να αποδεχτεί τα τετελεσμένα. Ο αγώνας θα συνεχιστεί για :
• Να μην υπάρξει καμιά άλλη εγκατάσταση ΑΣΠΙΕ, έλεγχος των υπαρχόντων.
• Να αποζημιωθούν επιτέλους οι πληγέντες στο 100% και να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές στις υποδομές στα νοικοκυριά και στις μικρές επιχειρήσεις.
• Να αρχίσουν αμέσως όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή για να προστατευτεί και να εξασφαλιστεί από νέες καταστροφές.

 Επιτροπή Αγώνα Φορέων