Διασύνδεση της ΚΕΔΗΚΕ με Magna Grecia. Ζητάει απ’ το Δήμο το οικόπεδο με το σπίτι του Λασκαράτου

Την παραχώρηση της χρήσης ενός οικοπέδου που βρίσκεται στην θέση Ριτσάτα- Μερσιάς στην Παλλική συνολικής επιφάνειας 1637 τ.μ., ζητά η ΚΕΔΗΚΕ από το Δήμο, προκειμένου να υποβάλει πρόταση υποψηφιότητας στο Ε.Π. Interreg «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020,. μετά από πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης.

Εντός του οικοπέδου υπάρχει η προσεισμική (και μη κατάλληλη προς χρήση) παραθεριστική κατοικία του Ανδρέα Λασκαράτου.

Η ΚΕΔΗΚΕ προτίθεται να προβεί σε εργασίες αποκατάστασης του ακινήτου και να προβληθεί μέσω του χρηματοδοτούμενου Προγράμματος Ε.Π. Interreg «Ελλάδα-Ιταλία» 2014-2020

Σύμφωνα με τους στόχους του Προγράμματος, η ΚΕΔΗΚΕ θα επιχειρήσει την διασύνδεση στον τομέα της μουσικής και της ποίησης του έργου και της δράσης του Ανδρέα Λασκαράτου με το γλωσσικό Νησί Grecia Salentina του Salento (Magna Grecia), που βρίσκεται στο νότιο άκρο της Απουλίας, στην Ιταλία και περιλαμβάνει 11 Δήμους όπου μιλάνε την ελληνική διάλεκτο και οι κάτοικοι είναι γνωστοί ως Έλληνες-Salentino ή Γκρίκο.

Η προτεινόμενη δράση σκοπεύει να ευνοήσει διαδικασίες επικοινωνίας της γλώσσας Grika, συμβάλλοντας στη διατήρηση αυτής της τεράστιας προφορικής πολιτιστικής κληρονομιάς που μέσω της ακριβούς απομαγνητοφώνησής της και μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών ICT, ανακαλύπτουν εκ νέου τις παραδοσιακές αξίες και τον πολιτισμό της χώρας που χαρακτηρίζεται από τον ιδιόμορφο τρόπο που οι Ελληνόφωνες Κοινότητες του Σαλέντο επικοινωνούν και να αξιοποιηθούν οι τυπικές καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης αυτού του πολιτισμού, εκπροσωπούμενες από την ποίηση και τη λαϊκή μουσική.