Διευρυμένη σύσκεψη στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή όλων των θεσμών των Ι.Νήσων

Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Σήμερα επισκέφθηκα την Κέρκυρα όπου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με αφορμή την άφιξη του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Παππά, του Γενικού Γραμματέα κ. Μανώλη Κουτουλάκη, της κας. Αθηνάς Φωκά Προϊσταμένης της Επιτελικής Δομής του ΕΣΠΑ στο ΥΝΑΝΠ και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Περιφερειακοί Διάλογοι» με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων κ. Γιάννη Τρεπεκλή.

Από την Κεφαλονιά και την Ιθάκη συμμετείχαν ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, η Έπαρχος Ιθάκης κ. Σμαράγδα Σαρδελή, ο Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γιώργος Κατσιβέλης και ο Αντιδήμαρχος Σάμης. Κ. Σπύρος Σπαθής.

Έγινε μια ευρεία συζήτηση ανά νησί, με την παρουσία για πρώτη φορά και των τριών θεσμών (του Υπουργού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’& Β’βαθμού και του συνόλου των Βουλευτών Ιονίων Νήσων) πετυχαίνοντας τη μέγιστη συνεργασία για την επισκόπηση των εκκρεμοτήτων, των δρομολογημένων έργων και τον προγραμματισμό νέων με στόχο των συντονισμό των ενεργειών για την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής.

Για την Κεφαλονιά και τη Ιθάκη συζητήσαμε για τις λιμενικές υποδομές με ιδιαίτερη έμφαση στο λιμάνι της Πεσσάδας και την αναβάθμιση του λιμένα των Φρικών, ενισχύοντας τη συνοχή και τη διασυνδεσιμότητά τους με τα νησιά της Ζακύνθου και της Λευκάδας.

Ανέπτυξα επίσης διεξοδικά το θέμα της ύδρευσης των περιοχών της Ερίσσου και της Πυλάρου.

Ευχάριστο νέο της σύσκεψης -λαμβάνοντας υπόψιν την αναφορά μου στα θέματα υγείας των νησιών μας- αποτέλεσε η δέσμευση του Περιφερειάρχη για την απόκτηση ενός πλωτού ασθενοφόρου για την Κεφαλονιά, ανταποκρινόμενος στην πάγια ανάγκη των συμπολιτών μας με θετικό όμως πρόσημο και στον τουρισμό.

Αναφορικά με τα έργα στην Αγία Ευφημία, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση του λιμανιού, ενώ παράλληλα αναφερθήκαμε και στην αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού της Πυλάρου με δεδομένη τη χρηματοδότηση ύψους 1.600.000 ευρώ από το ΥΝΑΝΠ.

Επιπλέον, δόθηκε λύση για την λειτουργία του Λιμενικού Σταθμού στο Ληξούρι, ένα θέμα το οποίο μου έθεσε η ένωση προσωπικού λιμενικού σώματος Κεφαλονιάς & Ιθάκης σε πρόσφατη συνάντησή μας στο πολιτικό μου γραφείο και τις επόμενες μέρες αναμένουμε την έκδοση του προεδρικού διατάγματος.

Τέλος, αποφασίστηκε να εξεταστεί η δυνατότητα αναβάθμισης της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης των Ιονίων Νήσων.

Κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκόμενων στην σημερινή σύσκεψη είναι ότι ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία με απτά αποτελέσματα για όλα τα Ιόνια Νησιά και τη συνοχή τους.

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης