…Δοξάστε τις εξουσίες! Αλυτα πάντα τα προβλήματα του Πόρου!

Κύριε Διευθυντή, επειδή ήσαστε η μόνη φωνή με τον «ΗΜΕΡΗΣΙΟ» που ακούγεται για τα προβλήματα του Πόρου και γενικά του Ξώμερου! Για αρκετούς μήνες δεν σας ενόχλησα γιατί τόσο η πατρίδα μας όσο και η περιοχή μας βομβαρδίστικαν με φοβερά προβλήματα. Αιτία ήταν ανεξέλεγκτοι καταστρεπτική σεισμοί που κτύπησαν την Τουρκία και υπερβολικές βροχές που κτύπησαν την Ελλάδα και άλλες χώρες. Δυστυχώς και κυρίως στην Τουρκία αν τα κτήρια είχαν κατασκευαστή με αντισεισμικά κριτήρια και υλικά, η καταστροφή θα ήταν ελάχιστη. Δυστυχώς ο κ. Ερντογάν ή ο «νταή» όπως τον αποκαλή ο Economist, συνεχίζει το χαβά του «θα έλθη μια νύχτα να καταλάβει την Ελλάδα!! Πιστεύω ότι η αρμόδια Κυβέρνηση έπρεπε να απάντηση όπως όλοι οι πρόγονοι μας, απαντούσαν: «Μόλων Λαβέ». Τι θα απαντούσε στους συμπολίτες του ο φιλόδοξος κύριος Ερντογάν; Η κατάσταση που περιέγραψα ήταν δύσκολη και για την πατρίδα μας. Ομως τα εύκολα καθημερινά τοπικά προβλήματα στην τοπική περιοχή μας δεν θα έπρεπε να αγνοούνται απ τους κυβερνητικούς άρχοντες, κυβερνητικούς και δημοτικούς!

Να αναφέρω μερικά απ τα εύκολα. Η περιφέρεια αγνοεί μεταξύ των άλλων και την επικινδυνότητα, θα έλεγα θανατηφόρα, σε δύο σημεία του δρόμου, στη στροφή κοντά στο σχολείο Τζαννάτων και στο φαράγγι του Πόρου, όπου οι βράχοι κρέμονται και απειλούν τροχοφόρα και πεζούς. Το φτωχό δικτύον που υπάρχει δεν μπορεί να συγκρατήσει όχι μόνο πέτρες αλλά ούτε ακρίδες! Γιατί δεν έγινε καμία προσπάθεια απ την περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια; Δεν ζητήσαμε από την περιφέρεια να φυτέψει τριαντάφυλλα στους βράχους του φαραγγιού. Ζητήσαμε και ζητάμε τη προστασία όχι μόνο των κατοίκων της ξεχασμένης περιοχή μας αλλά όλων των ανθρώπων μη εξερουμένων των εκλεγμένων ανθρώπων της περιφέρειας!!! Κανείς δεν ξέρει!

Σχετικά με την ύπαρξη χρημάτων έχει η περιφέρεια γι αυτά που ζητάμε, πιστεύω ότι υπάρχουν. Θυμούμαι κάποτε στον ΗΜΕΡΗΣΙΟ, (21 Ιανουαρίου 2023), είχα διαβάσει κάτι σχετικό με τα χρήματα που δαπανήθηκαν από το κ. Σταύρο Π. Τραυλό, αντιπεριφερειάρχη σε Μύρτο, Αγία Ευφήμια κλπ., έφτασαν το 6.000.000 ευρό. Φυσικά όπως αναφέρει και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ο Μύρτος είναι η πλέον διάσημη παραλία του νησιού μας. Οπως ανέφερα προηγουμένως θελουμε να προστατεύσουν τους ανθρώπους γενικά. Οσο για τις παραλίες μας, στη Σκάλα και στο Πόρο δεν χρειάζονται ωραιοποίηση, είναι αρκετά ωραίες!!! Αλλο θέμα που υπάρχει στη δημοτική κοινότητα Πόρου είναι τελείως εγκαταλελειμμένη απ το Δήμο. Δεν γίνονται τοπικά συμβούλια, η κίνησης και η στάθμευσης αυτοκινήτων δημιουργούν το καλοκαίρι μεγάλα προβλήματα για αυτοκίνητα και πεζούς, και κυρίως για τις μανάδες με τα καροτσάκια.

Κανένας έλεγχος δεν υπήρχε. 900 περίπου μόνιμοι κάτοικοι ήταν εκθετιμέμοι στη διάθεση του ντόπιου και ξένου όχλου! Εως εδώ ήταν σημαντικά για την τοπική κοινωνία ασφάλεια, βελτίωση της ζωής των μόνιμων κατοίκων.

Το σοβαρό πρόβλημα που θάλεγα βασανίζεται για αιώνες και περισσότερο τα 30 περίπου χρόνια είναι ο Μυκηναϊκός Βασιλικός Τάφος που βρίσκεται στα Τζαννατα. Μέχρι σήμερα σχεδόν όλοι οι προστάτες της Ελληνικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, κρατικοί υπάλληλοι ακόμη και αρχαιολόγοι και γενικά υπάλληλοι του Υπουργείου Πολιτισμου δεν επιθυμούν την ανάδειξη του Τάφου. Στις 11 Μαΐου 2023 ημέρα Πέμπτη, το εφετείο Πατρών αρνήθηκε να εξετάσει αίτηση του Υπουργείου Πολιτισμού για καθορισμό τιμή μονάδα απαλλοτριώσεις γιατί ήταν ελλειπή. Η περίπτωση είναι ξανά στο δικαστήριο στις 19 Οκτωβρίου 2023 για επανεξέταση. Τέλος του έτος 2023 τα χρίματα του ESPA χάνουνται σε περίπτωση που δεν υπάρχει θετική απόφαση του δικαστηρίου. Εάν αυτό συμβεί η υπόθεση πηγαίνει στο χάος.

Μέχρι τώρα η Κυβέρνηση συμπεριλαμβανομένου του τοπικού βουλευτή δεν έχουν προσφέρει τίποτα!

 

* Δίπλ. Ηλ/γος Μηχανολόγος