Δραματική εκτίμηση για έως 200.000 νεκρούς στις ΗΠΑ, τη Χώρα με τα περισσότερα κρούσματα στον Πλανήτη

Η πανδημία του νέου κορονοϊού έχει χτυπήσει για τα καλά τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με τους νεκρούς να πλησιάζουν ήδη τους 2.300, εκ των οποίων πάνω από 965 είναι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης. 

Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα έχουν ήδη ξεπεράσει τα 125.000, με τις ΗΠΑ να αποτελούν ήδη τη χώρα με τα περισσότερα περιστατικά από οποιαδήποτε άλλη στον πλανήτη.

Με τους αριθμούς να αυξάνονται καθημερινά, ο Δρ. Άνθονι Φαούτσι, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς λοιμωξιολόγους και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, εκτίμησε πως τα θύματα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τις 200.000.

«Με βάση αυτά που βλέπουμε σήμερα, θα έλεγα μεταξύ 100.000-200.000», είπε ο Φαούτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, προσθέτοντας ότι τα κρούσματα μπορεί να ανέλθουν σε «εκατομμύρια».

Το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο

Ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων υπενθύμισε πάντως ότι οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονται σε διάφορες υποθέσεις. «Παρουσιάζουν το χειρότερο και το καλύτερο σενάριο. Και σε γενικές γραμμές η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου στη μέση», εξήγησε. «Δεν έχω δει ποτέ, στις ασθένειες για τις οποίες έχω εργαστεί, να υλοποιείται το χειρότερο σενάριο. Πάντα υπάρχει υπερεκτίμηση», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως οι προβλέψεις της πανεπιστημιακής σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον βασίζονται στην υπόθεση ότι η επιδημία θα φτάσει στην κορύφωσή της στα μέσα Απριλίου και ότι ο αριθμός των νεκρών, εφόσον συνεχιστεί η τρέχουσα πορεία, θα ανέλθει γύρω στις 80.000 μέχρι τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό, οι νεκροί μπορεί να είναι από 38.000 (ελάχιστο) μέχρι 162.000 (μέγιστος αριθμός).

Συγκριτικά, η επιδημία της γρίπης του 2018-19 σκότωσε 34.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ…

(efsyn.gr)