ΔΡΟΜΟΙ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ

Γράφει ο ΠANAΓHΣ METAΞATOΣ
Πρόεδρος Eνωσης Aγροτουρισμού Iονίου, Aντιπρόεδρος ΣEAΓE, Mέλος Δ.Σ. ΣEEΔΔE, Kαθηγητής της Mεθόδου SILVA

Η εποχή μας διαπνέεται από την όλο και πιο συχνή εμφάνιση πνευματικών δασκάλων, που διδάσκουν και υπόσχονται τεχνικές και μεθόδους αφύπνισης του ανθρώπου προς έναν ανώτερο εαυτό, λιγότερο προσκολλημένο στην φυσική του ιδιότητα και περισσότερο εναρμονισμένο και ενωμένο με τους άλλους.

Αυξάνεται επίσης ο αριθμός των θεραπευτικών μεθόδων και επιμορφωτικών προγραμμάτων που έχουν για τελικό τους στόχο την επίτευξη μιας επίγνωσης του εσωτερικού εαυτού.

Οι πλέον αναγνωρισμένες περιλαμβάνουν κάποια μορφή διαλογισμού, αν και ο όρος χρησιμοποιείται για άλλες διαφορετικές τεχνικές.

Κοινή αρχή στις πιο πολλές είναι ότι για να έρθει το άτομο σε επαφή με το βαθύτερο εαυτό του πρέπει να καθαρίσει το νου του από το συνηθισμένο συνοθύλευμα των αισθητηρίων ερεθισμάτων και των ατέλειωτων ειρμών σκέψης που τον κατακλύζουν.

Αυτή η κατάσταση δεν ισοδυναμεί με άδειασμα του νου όπως πολλοί νομίζουν, αλλά είναι ένας λεκτικός διάλογος εσωτερικός.

Μερικές μέθοδοι απαιτούν ανάπτυξη μεγάλης επιδεξιότητας, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές, άλλες διαστρεβλώνονται εύκολα από τους μαθητές. Σε άλλες περιπτώσεις αργούν να φανούν τα αποτελέσματα αλλαγής και οι μαθητές δεν επιβεβαιώνονται ότι είναι στο σωστό δρόμο και εγκαταλείπουν την τεχνική. 

Ορισμένα προγράμματα χρειάζονται συνεχή καθοδήγηση και συμβουλές από το δάσκαλο και δεν υπάρχουν τέτοιοι πολλοί.

Οι μέθοδοι που έρχονται από την Ανατολή, μερικές φορές είναι ασυμβίβαστες με τον Δυτικό τρόπο ζωής.

Συχνά τα θετικά αποτελέσματα μιας τεχνικής εξουδετερώνονται από άλλες επιδράσεις όπως αλκοόλ, κάπνισμα, κούραση, κακή διατροφή, στρες. Τέλος το κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε δεν ενισχύει συνήθως τις προσπάθειες για ενότητα.

Είναι αλήθεια ότι η φώτιση δεν επιτυγχάνεται τόσο γρήγορα, όσο υποστηρίζουν πολλοί σοφοί.

Αυτό όμως δεν πρέπει να μας απογοητεύει. Είμαστε πρωτοπόροι και οι πρωτοπόροι κάνουν λάθη.

Η Βιομηχανική Επανάσταση, άρχισε με τις πρώτες ατμομηχανές που δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες και που τελειοποιήθηκαν αργότερα.

Όσο η ιδέα της εσωτερικής ανάπτυξης της συνειδητότητας παραμένει ξένη προς τον συνηθισμένο τρόπο σκέψης του ανθρώπου (έναν τρόπο που είναι προσανατολισμένος προς τα έξω) θα είναι εύκολο να ειρωνευτεί κανείς ή να χλευάσει τις προσπάθειες και τα σφάλματα του εσώτερου εξερευνητή.

Για να διαδοθεί πλατιά η μεταστροφή προς ανώτερες καταστάσεις συνειδητότητας, έπρεπε να αναπτυχθούν τεχνικές πρακτικές που να μπορούν να ενσωματωθούν στον καθημερινό τρόπο ζωής, να μαθαίνονται εύκολα και να παράγουν γρήγορα αποτελέσματα.

Η Μέθοδος S I L V A είχε αυτά τα στοιχεία, ήταν ένας συνδυασμός Ανατολής και Δύσης γι αυτό η εξάπλωση της έγινε τόσο γρήγορα στον κόσμο.

Ο Jose Silva είχε την ευφυία να χρησιμοποιήσει τις επιστημονικές γνώσεις για τη λειτουργία του σώματος και ιδιαίτερα του εγκεφάλου μέσω της παρατήρησης (Ηλεκτρονικά μικροσκόπια για παράδειγμα, βοηθούν τους νευροφυσιολόγους να δουν πως λειτουργούν και επικοινωνούν μεμονωμένα εγκεφαλικά κύτταρα. Τα κομπιούτερ μας βοηθούν να κατανοήσουμε τα εξαιρετικά πολύπλοκα πρότυπα ηλεκτρικής δραστηριότητας που παράγονται από τις συνδυασμένες αλληλεπιδράσεις των δισεκατομμυρίων κυττάρων του εγκεφάλου και τους τρόπους με τους οποίους συνδέονται οι διάφορες περιοχές του εγκεφάλου με ανάλογες καταστάσεις συνειδητότητας.) και την βιωματική μαρτυρία μεγάλων μυστών και πνευματικών δασκάλων και την πρακτική τους.

Καθώς συνεχίζουμε να συνδυάζουμε τα επιστημονικά στοιχεία που γνωρίζουμε για τον εγκέφαλο και τη συνειδητότητα με αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές των μεγάλων πνευματιστών, θα καταφέρουμε να βελτιώσουμε τον τρόπο να διευκολύνουμε το πέρασμα από την πειραματική ατμομηχανή στα μαζικά μέσα μεταφοράς.

Την τελευταία δεκαετία η επιστήμη ενδιαφέρεται σοβαρά για το διαλογισμό και τις δυνατότητες του. Χιλιάδες ερευνητικές ερευνητικές εργασίες έχουν δημοσιευτεί πάνω στις βιολογικές, ψυχολογικές και βιοχημικές επιδράσεις του διαλογισμού.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι ο διαλογισμός παράγει μια οργανική κατάσταση που είναι το ακριβώς αντίθετο του στρες. Όλος ο οργανισμός χαλαρώνει και ο εγκέφαλος παρουσιάζει μια δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τις γαλήνιες καταστάσεις συνειδητότητας.

Οι απόφοιτοι της Μεθόδου το γνωρίζουν αυτό καλά. Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι περισότερη πίστη ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και συνεχή Ε Ξ Α Σ Κ Η Σ Η στις τεχνικές για να έρθει η βελτίωση και τα αποτελέσματα που επιθυμούμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε τον Μαρτιο του 1994 στο περιοδικό Όλο και Καλύτερα Νέα τεύχος 54 αλλά παραμένει επίκαιρο όπως εξάλλου και η Μέθοδος Silva.