Δυο λόγια για τον Τηλέμαχο Καραβία

Ο πρόωρος χαμός του Τηλέμαχου Καραβία μας γέμισε μεγάλη θλίψη και συναισθηματική φόρτιση. Δεν είναι μόνο η πολιτεία του ως δήμαρχος Ιθάκης που δείχνει την  ευγένεια και την ακεραιότητά του χαρακτήρα του. Είναι η γενικότερηποιότητα της απασχόλησής του με τα κοινά. Είναι η ιδιότητα του ως ενεργού πολίτη και πνευματικού ανθρώπου, που πέρα από την αγάπη του για την Ιθάκη υπηρέτησε διαχρονικά και με συνέπεια τις δημοκρατικές, πολιτιστικές και ανθρωπιστικές αξίες.

Τον αναπολώ έχοντας μπροστά  μου ένα βιβλίο,μια παλιά έκδοση του 1933 , για την ιστορία και γεωγραφία της Ιθάκης  του Αθανάσιου Λεκατσά, που μου είχε χαρίσειπριν είκοσι περίπου χρόνια,σε μια επίσκεψή μου στην Ιθάκη, όταν ήταν δήμαρχος,δείγμα της πνευματικής καλλιέργειας που είχε και με την οποία κατακτούσε την αγάπη και  το σεβασμό των ανθρώπων.

Πριν από μερικούς μήνες, του είχα στείλει το βιβλίο που εκδόθηκε πέρυσι από το ΙδρύμαΚεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ)«Ο πληθυσμός της Ιθάκης, του Καλάμου και του Kαστού το έτος 1807» και του είχα ζητήσει να είναι ο ομιλητής στην παρουσίαση, στο Βαθύ της Ιθάκης. Δέχτηκε με χαρά και προθυμία και μου πρότεινε η παρουσίαση να γίνεικαλύτερα μετά το καλοκαίρι, τον Σεπτέμβριο. Δυστυχώς δεν  πρόλαβε.. Δεν προλάβαμε.. Αν κάποια στιγμή καταφέρουμε  να το παρουσιάσουμε, η εκδήλωση αυτή του ΙΚΙ θα αφιερωθεί στην Μνήμη του.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

Καλό σου ταξίδι  Τηλέμαχε..

* Πρόεδρος του Ιδρύματος Κεφαλονιάς και Ιθάκης
Ομ. Καθηγητής Πανεπ. Θεσσαλίας