Δυο ποιήματα του Σωτήρη Γαλιατσάτου

Δυο «Χαίρε» αντηχούν τη μεγάλη ημέρα της 25ης Μαρτίου. Το πρώτο «χαίρε» είναι αυτό του αρχάγγελου Γαβριήλ προς την Παναγιά, «Θεοτόκε Παρθένε, Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί, καὶ εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου, ὅτι Σωτῆρα ἔτεκες τῶν ψυχῶν ἡμῶν». για την ενσάρκωση του Θείου Λόγου και το δεύτερο «Χαίρε», είναι αυτό του Διονυσίου Σολωμού προς την Ελευθερία των Ελλήνων το 1821, έτος της Εθνικής παλιγγενεσίας εναντίον στον Τούρκο κατακτητή. Στις ακόλουθες γραμμές ακολουθούν δυο εικόνες-ποιήματα ενός σπουδαίου Κεφαλονίτη, του Σωτήρη Γαλιατσάτου, που μας άφησε υπέροχους στίχους ποιητικούς, και οι οποίοι οι περισσότεροι έχουν γίνει τραγούδια αγαπημένα.

Υπάρχουν ακόμη πολλά ανέκδοτα ποιήματα του, αξιόλογα στο στίχο που περιμένουν τον μελετητή, όπως μαζί με τα εκδοθέντα ποιήματα, δουν κι αυτά το φως της δημοσιότητας.

Ο Σωτήρης Γαλιατσάτος σχολίαζε την κεφαλληνιακή επικαιρότητα των ημερών του, αντλούσε θέματα από τις θρησκευτικές και κοινωνικές εορτές, αλλά και από την σκληρή πραγματικότητα που επιβάλλουν, έως και σήμερα, οι ισχυροί της γης. Πολλά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον αξιόλογο μουσικοσυνθέτη, Σπύρο Μαρκάτο (Φούρα), που οι όμορφες μουσικές του μελωδίες, έντυσαν αρμονικά και καλόηχα τα ποιήματα του Σωτήρη Γαλιατσάτου.

Οι δημιουργίες αυτών των δυο καλλιτεχνικών μορφών του νησιού μας, χάραξαν μια δυνατή σελίδα μέσα στην κεφαλληνιακή μουσική και λογοτεχνική εικόνα του τόπου μας.


Eνα άσμα για την 25η Μαρτίου, που δημιουργήθηκε στο Ληξούρι το 1913


Ο Ευαγγελινός Τσιμαράτος (1874-1954) αξιόλογος Ληξουριώτης φιλόλογος, πέρα από τις θεολογικές, ιστορικές έρευνες και αναζητήσεις του, εξεδήλωσε δυναμικά, παράλληλα με την καθηγητική του ιδιότητα, σπουδαία διδάσκαλο -θεατρική δράση, ιδιαίτερα κατά το διάστημα που υπηρέτηση στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου.

Συνέθετε με ποιητικό λόγο μαθητικά έργα για τις εορτές: της 25ης Μαρτίου και για την 21η Μαΐου, τα οποία και ανέβαζε επί σκηνής με τη βοήθεια των μαθητών του. Επίσης, έγραψε μεγάλο πλήθος από ποιήματα και ομιλίες για θρησκευτικές και κοινωνικές εορτές. Μάλιστα, πολλές ομιλίες του εκδόθηκαν σε φυλλάδιο με σκοπό να στηρίξει το εθνικό πατριωτικό πνεύμα, που εκείνη την εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, το είχε ανάγκη η Πατρίδα, λόγω των μεγάλων αναβρασμών και πολεμικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

Από την ονομαστή εκδήλωση της 25ης Μαρτίου 1913 του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου, σώθηκε μία από τις δύο μουσικές συνθέσεις που έκανε ο Γεώργιος Νομικός, πάνω σε ποιήματα του Τσιμαράτου. Ο Γεώργιος Νομικός ήταν αρχιμουσικός μπάντας, εργάστηκε στην Κεφαλονιά και δίδασκε μουσική κατά οίκον. Έχουν σωθεί κάποιες συνθέσεις του, με πιο αξιόλογη την Marcia Religioza, βραβευμένη σε διαγωνισμό και αφιερωμένη στην παλιά Φιλαρμονική Κεφαλληνίας.