Είναι πλέον ελεύθερος, αλλά …περικυκλωμένος! Μικρός στρατός 90 αστυνομικών στη φύλαξη του Τούρκου αξιωματικού. Τα μέτρα

Σε σπίτι που βρίσκεται στην Αττική, σε άγνωστο σημείο, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, διαμένει από χθες ο ένας από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που αφέθηκε ελεύθερος.

Ουσιαστικά ο στρατιωτικός αφέθηκε χθες ελεύθερος σε ένα καθεστώς ημι-ελευθερίας και συγκατοικεί στο σπίτι του με δεκάδες αστυνομικούς, καθώς αποτελεί πλέον τον νούμερο 1 φυλασσόμενο στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τον φόβο απαγωγής ή εξόντωσής του, που θα έφερνε σε δυσάρεστη θέση τη χώρα.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη φύλαξη του  Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου που έφθασε στην Αλεξανδρούπολη την επομένη του πραξικοπήματος στην Τουρκία, είναι δρακόντεια. Ο Τούρκος αξιωματικός θα φυλάσσεται από ένα ισχυρό δίκτυο αστυνομικών δυνάμεων επί 24ώρου βάσεως.

Για τη φύλαξη του Τούρκου στρατιωτικού έχει επιστρατευτεί ένας μικρός στρατός, 80 με 90 αστυνομικών.

Συγκεκριμένα, δέκα σκοπευτές της ΕΚΑΜ βρίσκονται περιμετρικά της οικίας του Τούρκου αξιωματικού, 12 αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται εντός και εκτός σπιτιού, δέκα αστυνομικοί βρίσκονται στον περίβολο, ενώ έξω από το σπίτι του βρίσκονται δύο ομάδες αστυνόμευσης της ΔΙΑΣ με 8 αστυνομικούς.

Επίσης, θα υπάρχει «διασπασμένη» διμοιρία των ΜΑΤ με 25 αστυνομικούς κοντά στην περιοχή και δύο περιπολικά με τέσσερις αστυνομικούς, ενώ θα υπάρχει και ψηφιακή παρακολούθηση με ηλεκτρονικό πέπλο ελέγχου.

Αναλυτικά, τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι τα εξής:

 • Αρχικά έγινε η επιλογή μιας «αποστειρωμένης» μονοκατοικίας σε περιαστικό προάστιο της Αττικής
 • Big Brother με… κάμερες, εσωτερικά και εξωτερικά του σπιτιού, θα διασφαλίζουν τη συνεχή εποπτεία του «ελεύθερου» Τούρκου στρατιωτικού
 • Ηλεκτρονικό «πέπλο» ελέγχου ύποπτων επικοινωνιών έχει στηθεί και από τις ειδικές διωκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίσει σύντομα τυχόν προπαρασκευαστικές ενέργειες επίθεσης.
 • Ο «στρατός» φρούρησης θα κυμανθεί μεταξύ 80-90 αστυνομικών το 24ωρο
 • «Αόρατοι» πράκτορες της ΕΥΠ θα έχουν ρόλο συλλογής πληροφοριών ύποπτων κινήσεων ατόμων
 • 10 «σκοπευτές» της ΕΚΑΜ θα είναι ακροβολισμένοι γύρω από την κατοικία
 • 12 αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας θα βρίσκονται εξωτερικά και εσωτερικά του χώρου
 • 10 αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής θα επιτηρούν τον περίβολο του κτιρίου και θα περιπολούν γύρω από αυτό
 • Δύο ομάδες ΔΙΑΣ με 8 αστυνομικούς
 • Δύο περιπολικά της Άμεσης Δράσης με 4 αστυνομικούς
 • Μία ομάδα ΟΠΚΕ με 8 αστυνομικούς
 •  «Διασπασμένη» διμοιρία των ΜΑΤ με 25 αστυνομικούς θα βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από την κατοικία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη φύλαξη του Τούρκου αξιωματικού είναι ίδια με εκείνα που είχαν ληφθεί για τη φύλαξη του Γιώργου Ρουπακιά, δολοφόνου του Παύλου Φύσσα.

Ελεύθερος από χθες ο Τούρκος 

Χθες το πρωί, ο Τούρκος αξιωματικός πήρε τα χαρτιά του από το αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού όπου κρατείτο όλο αυτό το διάστημα και αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους. Από τη μια να εμφανίζεται καθημερινά στο αστυνομικό κέντρο της περιοχής του, από την άλλη να βρίσκεται υπό διαρκή φρούρηση. Να σημειωθεί ότι στον Σουλεϊμάν Οζκαγιανακτσίμ δεν δόθηκαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο εν λόγω αξιωματικός αφέθηκε ελεύθερος με απόφαση του ΣτΕ στις 19 Απριλίου και μέχρι την τελική κρίση του ίδιου δικαστηρίου για τη χορήγηση ασύλου.

Συγκεκριμένα, στις 19 Απριλίου το ΣτΕ έκανε δεκτή εν μέρει την αίτηση αναστολής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη χορήγηση ασύλου στον εν λόγω αξιωματικό, κρίνοντας ότι ο αξιωματικός πρέπει να παραμείνει σε καθεστώς προστασίας μέχρι την έκδοση της απόφασης στην επί της ουσίας διαδικασία, δηλαδή μετά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης της χορήγησης ασύλου του, η οποία θα γίνει στο ανώτατο δικαστήριο στις 4 Μαΐου.

(iefimerida.gr)