Εγκρίθηκαν αποζημιώσεις 3,1 εκατ. Ε για τον Ιανό, λέει ο βουλευτής Παναγής Καππάτος

Στην πορεία των αποζημιώσεων για τον Ιανό και η επόμενη μέρα για τον Τόπο μας, αναφέρεται η ανακοίνωση του βουλευτή Παναγή Καππάτου, ο οποίος τονίζει ότι μέχρι τις 9/11 για τις αποζημιώσεις στον Νομό μας έχουν εγκριθεί 3.1 εκατ. Ευρώ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

H N.E. ΣΥΡΙΖΑ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προχωρά εκ νέου σε διαστρέβλωση της πραγματικότητας σχετικά με τις αποζημιώσεις προς συμπολίτες για κατοικίες και επιχειρήσεις μετά τον «Ιανό».

Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για την πιο επιτυχημένη προσπάθεια ενίσχυσης στα χρονικά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης σε αντίστοιχη περίπτωση φυσικής καταστροφής και οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους, όταν σε καθημερινή βάση ανακοινώνονται νέοι δικαιούχοι.

Σε λιγότερο από δυο μήνες από την κακοκαιρία, μέχρι την 9η Νοεμβρίου, έχουν ήδη εγκριθεί:

Στην Κεφαλονιά: 

Για οικίες: 299 αιτήσεις, που ισοδυναμούν με 1.367.459 ευρώ

Για επιχειρήσεις: 202 αιτήσεις που ισοδυναμούν με 1.616.000 ευρώ

Στην Ιθάκη:

Για οικίες: 8 αιτήσεις, που ισοδυναμούν με 36.650 ευρώ

Για επιχειρήσεις: 13 αιτήσεις που ισοδυναμούν με 104.000 ευρώ

Συνολικά στο νομό Κεφαλονιάς και Ιθάκης, μέχρι την 9η Νοεμβρίου: 522 αιτήσεις αποζημίωσης, ύψους 3.124.109 ευρώ

Η καταγραφή συνεχίζεται και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αποζημιωθεί σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός συμπολιτών μας.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 με μια πρωτόγνωρη βροχόπτωση που χτύπησε τα νησιά μας είχαν και τότε προκληθεί πολλές καταστροφές σε περιουσίες πολιτών στην Κεφαλονιά. Είναι γνωστό πως συμπολίτες μας τότε παρότι έκαναν αιτήσεις 3 και 4 φορές, ποτέ δεν αποζημιώθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ενδεχομένως τους είναι δύσκολο να αντιληφθούν πως η  διαδικασία αποζημιώσεων από τον «Ιανό» βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ας σεβαστούν, τουλάχιστον, τους συμπολίτες μας που περίμεναν μάταια κάποια βοήθεια επί 4 χρόνια.

Οι πολίτες έχουν μνήμη και μπορούν να κρίνουν.

Εξαιτίας του άγχους που διακατέχει το ΣΥΡΙΖΑ με τις αποζημιώσεις, θυμίζω το δημοσίευμα της «Αυγής» το οποίο χωρίς περιστροφές αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε ΠΑΡΩΝ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.  

Παναγής Καππάτος
Βουλευτής  Κεφαλονιάς και Ιθάκης


Τι λέει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποζημειώσεις


Ο βουλευτής των νησιών μας κ. Καππάτος αφού δε βρήκε ακόμα το πολιτικό θάρρος να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για τα ψέματα που είπε στους συμπολίτες μας, σχετικά με την ψηφοφορία για τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τη θεομηνία, ας μας πει τουλάχιστον πότε επιτέλους θα τις δώσουν.

Ο βουλευτής διαψεύσθηκε από τα πρακτικά της Βουλής και διέσυρε το θεσμό που υπηρετεί στα μάτια των ψηφοφόρων του, με τον ισχυρισμό του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε  την τροπολογία 482/76 για τη στελέχωση των επιτροπών εκτίμησης και καταγραφής των ζημιών, που φυσικά υπερψηφίσαμε.

Στην ίδια δήλωση του ο κ. Καππάτος καυχιόταν επιδεικτικά : «Αν καθημερινά διαβάζουμε για τις αποζημιώσεις στους συμπολίτες μας, σε χρόνο ασυνήθιστα γρήγορο για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους, είναι γιατί η Βουλή νομοθέτησε για την επιτάχυνση των διαδικασιών».

Σήμερα λοιπόν, ενάμιση μήνα μετά το πέρασμα του Ιανού, να μας πει ο βουλευτής πόσοι αποζημιώθηκαν, μιας και το κράτος λειτούργησε άμεσα, γιατί οι μαρτυρίες των ίδιων των πολιτών κάνουν λόγο για πολύ μεγάλη καθυστέρηση αντί για δήθεν επιτάχυνση των διαδικασιών.

Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σας άφησε 37 δις στην άκρη και ψήφισε τα μέτρα για τους πληγέντες, αλλά παρ’ όλ’ αυτά προχωράτε με ρυθμούς χελώνας και κοροϊδεύετε τον κόσμο κι από πάνω όταν για άλλες περιπτώσεις, όπως με τα εκατομμύρια στους καναλάρχες, ξέρετε να τα μοιράζετε αυθημερόν.

Να μας πει ο κ. Καππάτος γιατί από τις μέχρι τώρα εκατοντάδες αιτήσεις που έχουν γίνει στις ιδιαίτερα πληγείσες περιοχές όπως η Άσσος, η Αγία Ευφημία και το Φισκάρδο, έχει ικανοποιηθεί μόνο το 20% αυτών, σε ιδιοκτήτες σπιτιών και επιχειρήσεις συνολικά, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να επιβαρύνονται οικονομικά ακόμα περισσότερο και να πληρώνουν από την τσέπη τους για τις αποκαταστάσεις των ζημιών στις περιουσίες τους.

Μπαίνει χειμώνας κ. Καππάτε κι έχετε αφήσει αυτούς τους ανθρώπους να παλεύουν ακόμα με τις λάσπες μέσα στα σπίτια και τις αυλές τους.

Αν κοιτάξετε τους πίνακες που δημοσιεύονται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ μέχρι και χθες 9 Νοεμβρίου, είχαν αναρτηθεί 36 αποφάσεις με επιδοτούμενους, εκ των οποίων μόνο οι 56 είναι από την Αγία Ευφημία, 23 από την Άσσο και 20 από το Φισκάρδο, σύνολο 99 που αντιστοιχούν μόλις στο 21,66 % του συνόλου των επιδοτημένων.

Να μας πει λοιπόν ο βουλευτής αφού «οι αποζημιώσεις δίνονται σε χρόνο ασυνήθιστα γρήγορο για τα δεδομένα του ελληνικού κράτους», γιατί ιδιαίτερα σε αυτές τις περιοχές ακόμα δεν έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματα. Γιατί 50 ημέρες μετά τις καταστροφές ο κόσμος δεν έχει πάρει ούτε το επίδομα των 600 ευρώ. Μόλις χτες ανακοινώθηκαν οι επιδοτούμενοι στο δήμο Αργοστολίου…

Να μας πει επίσης ο κ. Καππάτος, γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα οι εργασίες καθαρισμού στις πληγείσες περιοχές και η αποκατάσταση του οδικού δικτύου.

Να μας πει που είναι οι μελέτες για τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να γίνουν αφού με τη θεομηνία άλλαξε τελείως η γεωμορφολογία της περιοχής και με την πρώτη νεροποντή υπάρχει κίνδυνος για νέες καταστροφές.

Τέλος, ας μας ενημερώσει ο Βουλευτής πως γίνεται ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες της Πυλάρου να μην έχει γίνει ούτε ένα από τα αντιπλημμυρικά έργα που εξήγγειλε πέρυσι «αγκαλιά» με την κα Κράτσα και αφορούσαν λεκάνες ανάσχεσης, οριοθετήσεις υδρογραφικών δικτύων, καθαρισμούς, συντηρήσεις και αποκαταστάσεις ποταμών και χειμάρρων, έργα πολύ σημαντικά για την μελλοντική προστασία της ευρύτερης περιοχής από παρόμοια φαινόμενα.

Αν έτσι θεωρείται κ. Καππάτε, ότι η κυβέρνησή σας κι εσείς προσωπικά «δια ενεργειών σας», επιταχύνετε τις διαδικασίες και το κράτος λειτουργεί πιο γρήγορα από ποτέ, τότε δε θέλουμε να σκεφτόμαστε πως θα είναι αν ζοριστείτε κάποια στιγμή και… υπάρξουν καθυστερήσεις.

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ