Εγκριση προγραμματικής σύμβασης για την ανακατασκευή των εργατικών κατοικιών Ληξουρίου

Παν. Καππάτος

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, εγκρίθηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (ΥΜΕ) και της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (ΚΤΥΠ).

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η υλοποίηση από την ΚΤΥΠ του έργου επισκευής 8 εργατικών κατοικιών στο Ληξούρι. Η ΚΤΥΠ, ως ο δημόσιος κατασκευαστικός φορέας της πολιτείας, διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για τη δημοπράτηση και την παρακολούθηση του έργου.

Από τον Ιούλιο του 2019 έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να επιλυθεί η εκκρεμότητα με τις εργατικές κατοικίες Ληξουρίου, η οποία δυστυχώς έμεινε στάσιμη κατά το διάστημα 2015-2019. Συγκεκριμένα:

  • Προετοιμάσαμε και ψηφίσαμε στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για την απαραίτητη τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων
  • Εξασφαλίστηκαν τα χρήματα για την κατεδάφιση των κτιρίων, η οποία και προχώρησε
  • Συνεχίζεται για όσο είναι απαραίτητο η παράταση επιδότησης ενοικίου και στέγασης των πληγέντων
  • Τέλος, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη δέσμευση του ΥΜΕ για την κάλυψη του κόστους επισκευής-ανακατασκευής

Βελτιώσεις για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η μετατόπιση πολλών δραστηριοτήτων της ζωής μας από τον φυσικό στον ψηφιακό χώρο, επιβάλλει και την ανάλογη προσαρμογή της νομοθεσίας μας. Σε όλο τον κόσμο, ένα διαπιστωμένο κενό στον τομέα της προάσπισης του κράτους δικαίου είναι η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών.

Σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή για τη διασφάλιση του απορρήτου της επικοινωνίας των πολιτών, ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο:

«Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Το νομοσχέδιο επισφραγίζει τις αλλαγές που ο δημόσιος διάλογος ανέδειξε ως απαραίτητες και αποτελεί σημαντικό βήμα προάσπισης βασικών ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Ανάμεσα στις αλλαγές των τελευταίων μηνών με το νομοσχέδιο και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, συμπεριλαμβάνονται:

  • Η επαναφορά ελέγχου και έγκρισης νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα, κάτι που ανεξήγητα είχε καταργηθεί το 2018 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η επαναφορά του αδικήματος της υποκλοπής επικοινωνιών ως κακουργήματος, κάτι που 5 μέρες πριν από τις εκλογές του 2019 με αλλαγή στον ποινικό κώδικα, είχε μετατρέψει σε πλημμέλημα η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  • Η πλήρης απαγόρευση χρήσης κακόβουλων λογισμικών από κάθε ιδιώτη.
  • Για πρώτη φορά η νομοθετική εξειδίκευση του όρου της «Εθνικής Ασφάλειας» για την άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.
  • Πρόσθετα φίλτρα ελέγχου στην ΕΥΠ και διασφάλιση του ρόλου της ως απαραίτητο εργαλείο της πολιτείας για την προάσπιση της εθνικής ασφάλειας και την αποτροπή εγκλημάτων κατά των πολιτών.

Βίντεο και κείμενο της ομιλίας μου στην Ολομέλεια της Βουλής στο σύνδεσμο: https://bit.ly/3YfcCFK

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης