Εικόνα του Αγίου Γερασίμου στον Καθεδρικό Ναό Ευαγγελίστριας της Αλεξάνδρειας

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ της Αλεξάνδρειας (και πάσης Αφρικής) βρίσκεται στο χώρο που είναι και ο μεγαλοπρεπής Πατριαρχικός Ναός (Καθεδρικός) Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Ο Ναός αυτός μοιάζει σαν «σήμα κατατεθέν» της Ορθοδοξίας μέσα στην (άλλοτε Ελληνική) πόλη της Αλεξάνδρειας, αλλά και της Ορθοδοξίας σ’ ολόκληρη τη Μαύρη Ηπειρο.

Ο θεμέλιος λίθος του Ναού τοποθετήθηκε από τον Πατριάρχη Ιερόθεο Β’ το 1847 και η ανέγερση του κτιρίου κράτησε 9 χρόνια, ενώ τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 25 Μαρτίου 1856.

Το 2004 έγιναν στον Ναό εργασίες με χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και στις 2 Απριλίου 2006 έγινε η τελετή Θυρανοιξίων από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθομολομαίο και τον τότε πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

***

ΜΕΣΑ στον Ναό του Ευαγγελισμού υπάρχει και μία μεγάλη και πολύ ωραία εικόνα του Αγίου Γερασίμου, κάτω από την οποία υπάρχει επιγραφή με κεφαλαία γράμματα, που αναφέρει τα εξής:

«ΟΙ ΕΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΕΣ ΤΩ ΠΡΟΣΤΑΤΙ ΑΥΤΩΝ ΑΓΙΩ ΓΕΡΑΣΙΜΩ ΤΟ 1884».

Δηλαδή, η Εικόνα αυτή του Αγίου μας έγινε δωρεά στο Ναό από τους Κεφαλλήνες της Αλεξάνδρειας, το 1884.

***

ΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ξαναπεί: Δεν γίνεται να πάμε κάπου στον Κόσμο και να μη γνωρίσουμε Κεφαλονίτες ή Θιακούς, αλλά και πράγματα που έχουν απόλυτη σχέση με τα νησιά μας.

Το εσωτερικό του Πατριαρχικού Ναού του Ευαγγελισμού της Αλεξάνδρειας, μέσα στον οποίο υπάρχει και ο πατριαρχικός θρόνος
Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’
Ο Πατριαρχικός Ναός της Αλεξάνδρειας
Η εικόνα του Αγίου Γερασίμου στο Ναό της Αλεξάνδρειας και η επιγραφή της δωρεάς των Κεφαλλήνων της πόλης