Εικόνες-σοκ στα νοσοκομεία της Βενεζουέλας. Ο φακός των New York Times «περιγράφει» την κατάσταση πλήρης διάλυση (Photos)

Ο αντίκτυπος της οικονομικής κατάρρευσης της Βενεζουέλας στους πολίτες της είναι αδύνατο να μεταφερθεί με λέξεις. Ο φακός των New York Times μπήκε σε ένα από τα νοσοκομεία της χώρας και κατέγραψε εικόνες που σοκάρουν.

Δεδομένου ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει κατακόρυφα, όλες οι πτυχές της καθημερινής ζωής στη Βενεζουέλα έχουν επηρεαστεί: Ηλεκτρική ενέργεια, τρόφιμα, υγεία.

Την ώρα που ο Νικολάς Μαδούρο διατείνεται ότι η Βενεζουέλα προσφέρει ένα από τα καλύτερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στον κόσμο, οι εικόνες που κατέγραψε ο φακός της Μέρεντιθ Κόχουτ των New York Times μέσα σε ένα νοσοκομείο δείχνουν τη σοκαριστική αλήθεια, που δεν έχει καμία σχέση με τα λεγόμενα του προέδρου της χώρας.

Το νοσοκομείο Λουί Ρατζέτι μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη. Ασθενείς ξαπλωμένοι σε μισοσπασμένα κρεβάτια με βρόμικα σεντόνια και στρώματα γεμάτα αίμα. Αυτοί είναι οι τυχεροί, γιατί οι άτυχοι σωριάζονται κουλουριασμένοι στο πάτωμα, πνιγμένοι στο αίμα.

Αρρωστα παιδιά στους διαδρόμους ανάμεσα σε βρομιές, χωρίς τροφή, νερό ή φάρμακα.

Γιατροί χειρουργούν και περιθάλπουν τους ασθενείς χωρίς να έχουν στη διάθεσή τους ούτε τα στοιχειώδη. Και κάπως έτσι αναγκάζονται να γίνονται εφευρετικοί. Οπως στην περίπτωση του άνδρα της φωτογραφίας, για τον οποίο χρησιμοποίησαν μπουκάλια νερού για να του κρατούν ψηλά το πόδι.

Σε άλλη φωτογραφία διακρίνεται ένας άνδρας στον οποίο λείπει το μισό κρανίο. Είχε τραυματιστεί σοβαρά πριν ένα χρόνο και ακόμη και σήμερα βρίσκεται στην αναμονή για τη χειρουργική επέμβαση που θα τον βοηθήσει στην αποκατάστασή του.

Οι δημοσιογράφοι των New York Times που βρέθηκαν στο νοσοκομείο της Βενεζουέλας μέσα σε μια μέρα είδαν με τα ίδια τους τα μάτια να πεθαίνουν επτά μωρά γιατί δεν υπήρχαν φιάλες οξυγόνου και οι γιατροί ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν την όλη διαδικασία με τα χέρια τους.

Μια 68χρονη διαβητική θα υποβληθεί σε ακρωτηριασμό κάτω άκρου καθώς το νοσοκομείο δεν διέθετε τα αντιβιοτικά που απαιτούνταν με αποτέλεσμα η περίπτωση της να φθάσει στο απροχώρητο.

Αλλος πέθανε επειδή η τράπεζα αίματος ήταν κλειστή λόγω της υποχρεωτικής αργίας που έχει επιβάλει ο Μαδούρο με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Μαδούρο έχει αρνηθεί διεθνή ή νομισματική στήριξη για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βενεζουέλας λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε ιδιωτικοποίηση της Υγείας και ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα. Πέραν αυτού επέμεινε για μια ακόμη φορά ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Βενεζουέλας είναι ένα από τα καλύτερα στον κόσμο: «Πουθενά αλλού στον κόσμο, με εξαίρεση την Κούβα, δεν υπάρχει καλύτερο σύστημα υγείας από αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

(ifemerida.gr)