Εκδήλωση για τον Μαρίνο Αντύπα

Με τεράστια χαρά και τιμή παραβρέθηκα το Σάββατο, 11.03.2023, στην εκδήλωση μνήμης για τον Μαρίνο Αντύπα στο Άγαλμά του στα Φερεντινάτα Πυλάρου με κατάθεση στεφάνων και με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Σάμης, «Θέμος Αμούργης».

Στη συνέχεια στο Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Ευφημίας έλαβαν χώρα δύο άκρως ενδιαφέρουσες ομιλίες από τον ιστορικό και φιλόλογο, κ. Ματαράγκα και από τον ιστορικό, κ. Πετράτο. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια από τους Διονύση Φραγκόπουλο στο πιάνο και κιθάρα τον Χρήστο Τζούφη.

Το 1906, μετά την αποτυχία του στις εκλογές στην Κεφαλονιά (ως υποψήφιος βουλευτής επαρχίας Κρανιάς), ο Μαρίνος Αντύπας έφτασε στη Θεσσαλία όπου ανέλαβε επιστάτης στα κτήματα του θείου του. Εκεί εφάρμοσε προοδευτικά μέτρα, όπως η εφαρμογή της αργίας της Κυριακής, η αμοιβή των κολίγων με το 75% της παραγωγής (αντί του 25% που ίσχυε ως τότε) και η παραγραφή των χρεών τους. Ταυτόχρονα συνέχισε να μιλάει σε συγκεντρώσεις στα χωριά του κάμπου, κινητοποιώντας και οργανώνοντας τους εξαθλιωμένους αγρότες.

Οι ενέργειές του αυτές και η μαχητικότητά του προκάλεσαν το μίσος των τσιφλικάδων της Θεσσαλίας οι οποίοι βλέποντας πως με κανένα μέσο δεν μπορούν να τον κάμψουν, αποφάσισαν τη δολοφονία του στις 8 Μαρτίου 1907 στον Πυργετό Λάρισας, βάζοντας τον επιστάτη Ιωάννη Κυριακό να προκαλέσει επεισόδιο και, στη συνέχεια, να τον πυροβολήσει. Με τον τρόπο αυτό έλπιζαν να εμφανίσουν τη δολοφονία ως αυτοάμυνα για να αθωωθεί ο δράστης, όπως και έγινε. Οι τελευταίες λέξεις του Μαρίνου Αντύπα ήταν: «Ισότης, Αδελφότης, Ελευθερία».

Βλέπουμε ότι η διαπλοκή αποτελούσε ανέκαθεν στην Ελλάδα διαχρονική τακτική ενίσχυσης και συντήρησης της εξουσίας και ότι συνάνθρωποι και ευσυνείδητοι πολίτες, όπως ο Μαρίνος Αντύπας, αποτελούσαν -και οι αγώνες τους αποτελούν- λαμπρό παράδειγμα εξαίρεσης του κανόνα. Δική μας υποχρέωση είναι να κάνουμε αυτές τις εξαιρέσεις περισσότερες και να τιμούμε τη μνήμη τέτοιων ανθρώπων, ώστε να μαθαίνουν οι νέοι ότι πέρα από αυτή της σκοτεινή ζούγκλα που βιώνουν καθημερινά υπάρχει και το φως στις ζωές μας…

*Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Σάμης,

επικεφαλής της Παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»