Εκδήλωση στη Bιβλιοθήκη για τον Κεφαλονίτη αρχιτέκτονα Θουκυδίδη Βαλεντή

Θ. Βαλέντης

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς- 2018, το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου 2018 στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη, πραγματοποιήθηκε εσπερίδα από το Ίδρυμα Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΙΚΙ) σε συνεργασία με το πολιτιστικό σωματείο «Ο Πάλιος» για να τιμηθεί ο κεφαλονίτης αρχιτέκτονας και καθηγητής ΕΜΠ Θουκυδίδης Βαλεντής (1908-1982) με καταγωγή από τα Φαρακλάτα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, από τις τοπικές αρχές, η Βουλευτής του νομού κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, ο αντιδήμαρχος Παλικής κ. Γιώργος Κατσιβέλης, ο πρώην Βουλευτής κ. Παναγής Μπενετάτος,  ο πρώην αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήριος Κουρής, o πρώην Δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γ. Θεοτοκάτος, ο πρόεδρος της Νομαρχιακής επιτροπής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Α. Παντελειός, ο πρόεδρος του συλλόγου Φαρακλάδων η Εύγερος κ. Π. Λυκούδης,  ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης του Ναυτικού Μουσείου Ιονίου κ. Άγγελος Μπενετάτος και η πρόεδρος του συλλόγου φίλων του Μουσείου κα Χαΐδω Νικολετάτου, η συγγραφέας κα Ανδρεάς Τραυλού- Μεσσάρη, η καθηγήτρια του παν. Αθηνών κα Λεώνη Ευαγγελάτου-Δάλλα και πολλοί άλλοι αξιόλογοι συμπολίτες μας.

Επίσης την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η κόρη του Θουκυδίδη Βαλεντή, κα Μαρία Βαλεντή (αρχιτέκτων),ο σύζυγός της Φραγκίσκος Τούρλος (αρχιτέκτων) καθώς και τα εγγόνια Πέτρος Τούρλος και Ελένη Βαλεντή.

Σκοπός της εσπερίδας ήταν αφενός να αναδείξει την προσωπικότητα και το συνολικό έργο του  Θουκυδίδη Βαλεντή  και αφετέρου την ανάγκη  ολοκλήρωσης της αποκατάστασης του παλαιού Α’ Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου, εμβληματικού έργου του κεφαλονίτη αρχιτέκτονα. Για το λόγο αυτό, στην αρχή της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος του ΙΚΙ  κ. Η Μπεριάτος  παρουσίασε την απόφαση-ενέργεια του ΙΚΙ να αποστείλει επιστολή στις αυτοδιοικητικές  αρχές (Δήμο Κεφαλονιάς και Περιφέρεια  Ιονίων Νήσων) με αίτημα  την αποπεράτωση του Δημοτικού Σχολείου Ληξουρίου την οποία και προσυπέγραψαν πολλοί συμπολίτες μας.

Στη είσοδο της Βιβλιοθήκης υπήρχε έκθεση του Γ. Γαλανού με φωτογραφίες και σχέδια  από  το έργο του Θουκυδίδη Βαλεντή.

Το ΙΚΙ εκφράζει τις ευχαριστίες του στους ομιλητές (Κ. Μωραΐτη καθ. ΕΜΠ, Γ. Γαλανό εκπαιδευτικό- ερευνητή, Φραγκίσκο Τούρλο αρχιτέκτονα) καθώς και σε όλους όσους συνέβαλλαν στην οργάνωση και επιτυχή διεξαγωγή  της εσπερίδας και ιδιαίτερα στην κα Κάτε Αντωνέλου,  υπεύθυνη της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.

Επίσης το ΙΚΙ ευχαριστεί για την προσφορά τους, το Ξενοδοχείο «Λάσση» ΑΞΤΕ (Σ. Γαλιατσάτος)  και το εστιατόριο «Το Ψητό» (Χ. Καμπανός). Τέλος ευχαριστίες εκφράζονται και  στα τοπικά ΜΜΕ που κάλυψαν  την εκδήλωση.