Εκδήλωση του ΚΚΕ για τον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 100 χρόνια από τη γεννησή του στις 13/12 στην Aμαλιάδα

Nίκος Mπελογιάννης

Μεγάλη εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ αφιερωμένη στον ήρωα Νίκο Μπελογιάννη, 100 χρόνια από τη γεννησή του, θα πραγματοποιθεί στη γενετειρά του Αμαλιάδα-Ηλείας την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου στις 11 το πρωί, στο κλειστό γυμναστήριο της Αμαλιάδας. Θα μιλήσει: O Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα προβληθεί βίντεο – αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «O άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.

Το ΚΚΕ τιμά τον Ν. Μπελογιάννη που ως πρωτοπόρος κομμουνιστής αφιέρωσε τη ζωή του στην πάλη για το δίκιο και τη νίκη του λαού και που έπεσε δολοφονημένος γιατί υπερασπίστηκε με αποφασιστικότητα και θάρρος τους αγώνες, τις θυσίες, τον επαναστατικό χαρακτήρα και την ιστορική αποστολή του ΚΚΕ. Στο πρόσωπό του, επίσης, τιμάμε κι όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, διώχτηκαν και από τους οποίους χιλιάδες έπεσαν νεκροί στην πάλη προκειμένου να ανδρωθεί το εργατικό και αγροτικό κίνημα τη δεκαετία 1930 – 40, να δημιουργηθεί η μεγάλη λαϊκή και ένοπλη αντίσταση του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠOΝ κ.α. και ο ηρωικός ΔΣΕ.

Η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τα λαϊκά στρώματα της περιοχή μας να συμμετέχουν στην εκδήλωση. Να τιμήσουν τους πρωτοπόρους και αλύγιστους της ταξικής πάλης, να γνωρίσουν την ιστορική αλήθεια και τα χρήσιμα διδάγματα για το σήμερα.

Παράλληλα θα οργανωθεί, ως ιδιαίτερη και αυτοτελής δραστηριότητα, μια σημαντική ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΕΙΑΚOΥ ΥΛΙΚOΥ – ΦΩΤOΓΡΑΦΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΩΝ – ΝΤOΚOΥΜΕΝΤΩΝ στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας από την Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως στις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Τα υλικά της έκθεσης φωτίζουν τη δράση και την προσφορά του Ν. Μπελογιάννη στους εργατικούς και αγροτικούς αγώνες στην περιοχή, στο ΕΑΜ – ΕΛΛΑΣ και στον ΔΣΕ. Παρουσιάζουν την άφοβη και μαχητική του στάση απέναντι στην τρομοκρατία, στα βασανιστήρια, τις δίκες και στο εκτελεστικό απόσπασμα του μετεμφυλιακού αστικού κράτους τα οποία τον ανέδειξαν σε ένα παγκόσμιο σύμβολο ανυπότακτης ηρωικής κομμουνιστικής στάσης, τροφοδότησαν ένα τεράστιο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης και ενέπνευσαν κορυφαίους ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς και διανοητές από όλο τον κόσμο.

Καλούμε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν τη δράση του «ανθρώπου με το γαρύφαλλο», του λαϊκού κινήματος της περιοχής μας να επισκεφτούν την έκθεση.

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στις νέες και τους νέους της περιοχής μας γιατί έχουν πολλά και χρήσιμα να μάθουν για τους αγώνες και τις θυσίες του ΚΚΕ και του εργατικού κινήματος για τα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας ενάντια στον αυταρχισμό, την φασιστική κτηνωδία για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και αδικία, χωρίς πολέμους και κρίσεις. Η πρόσκληση απευθύνεται και στους εκπαιδευτικούς της περιοχής. Τους καλούμε να αξιοποιήσουν την έκθεση να ενθαρρύνουν και να οργανώσουν ομαδικές επισκέψεις ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές, στους σπουδαστές να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν σημαντικά κεφάλαια της σύγχρονης ιστορίας μας τα οποία έγραψαν με τους αγώνες και το αίμα τους οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές.

Από την Κεφαλονιά θα ναυλωθούν λεωφορεία για την εκδήλωση της Κυριακής 13/12. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΤΕ Κεφαλονιάς & Ιθάκης στην πλατεία Καμπάνας ή στις κατά τόπους ΚOΒ.

Επιτροπή Περιοχής
Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ