Εκδήλωση του ΙΚΙ για τον Christian Zervos

Christian Zervos (Χρήστος Ζερβός)

Τη Δευτέρα το βράδυ, 19 Δεκεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η διαδικτυακή ομιλία της της ιστορικού της τέχνης και τ. καθηγήτριας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κας Δώρας Μαρκάτου με θέμα «Christian Zervos: Ένας διάσημος Κεφαλονίτης στο Παρίσι», η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης.

Την εκδήλωση άνοιξε η κα Θεοδώρα Ζαφειράτου, διευθύντρια της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης που έδωσε το λόγο στον κ. Ηλία Μπεριάτο, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΙΚΙ, ο οποίος αναφέρθηκε σύντομα στην προσπάθεια και στη δράση του ΙΚΙ με στόχο την ανάδειξη διάσημων συμπατριωτών μας άγνωστων στον τόπο μας και στη συνέχεια έδωσε τον λόγο στην προσκεκλημένη ομιλήτρια.

Η κα Μαρκάτου αφού αναφέρθηκε στο βιογραφικό του Ζερβού, από τη γέννηση του το 1889 στο Αργοστόλι μέχρι τον θάνατό του το 1970 στο Παρίσι, ανέπτυξε με σαφή και εύστοχο τρόπο την επαφή του με τα καλλιτεχνικά ρεύματα της εποχής του και την προώθηση πρωτοπόρων καλλιτεχνών, όπως ήταν ο διάσημος ζωγράφος Πικάσο και άλλοι.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Ζερβού για τους προϊστορικούς πολιτισμούς, στις έρευνές του και στις εκδόσεις του για την προκλασική ελληνική τέχνη αλλά και στη σχέση του με τον αρχαιολόγο Σπύρο Μαρινάτο. Τέλος, αναφέρθηκε στη σχέση του με τον διάσημο γλύπτη Γεράσιμο Σκλάβο, τον οποίο βοήθησε στα πρώτα του βήματα στο Παρίσι.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική συζήτηση με τους συμμετέχοντες κατά την οποία ακούστηκαν εποικοδομητικές προτάσεις σχετικά με την ανάγκη ανάληψης κάποιων πρωτοβουλιών για την ενημέρωση του πλατύτερου κοινού για τον Ζερβό και το έργο του, με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του τόπου.

Την ομιλία παρακολούθησαν πολλοί εκλεκτοί συμπολίτες μας μεταξύ των οποίων Ο πρόεδρος του εφορευτικού συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης κ. Πέτρος Πετράτος, ο κ. Βασίλης Ρουχωτάς, πρώην δήμαρχος Ληξουρίου, η κ. Λεώνη Ευαγγελάτου ομότιμη καθηγήτρια ΕΚΠΑ, ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης καθηγητής του πανεπιστημίου Πειραιά, ο κ. Νίκος Σολωμός φυσικός- μέλος Δ.Σ ΚΙΕ/Εύδοξος, η κα Αμαλία Βουτσινά, εκδότρια του περιοδικού «Κεφαλλονίτικη Πρόοδος», η κα Δέσποινα Βλάση, πρώην ερευνήτρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, η ιστορικός τέχνης Βάλια Κουτσούρη και πολλοί άλλοι. Επίσης, τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΚΙ, Ερνέστος Τζαννάτος και Βασίλης Τσελέντης.