Εκδηλώσεις μνήμης για τον Μέγα Ευεργέτη Γαβριήλ Αθανασούλη

Η 30ή Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Μνήμης των Εθνικών μας Ευεργετών. Στην Κεφαλονιά αποτέθηκε φόρος τιμής στο Μέγα Ευεργέτη της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά αλλά και ευεργέτη του νησιού μας Γαβριήλ Αθανασούλη.

Ο Γαβριήλ Αθανασούλης, του Νικολάου και της Αγάθης, γεννήθηκε στο χωριό Μαρκάτα της Πυλάρου στις 4 Μαΐου 1875. Από νεαρός μετανάστευσε στη Ρουμανία, όπου ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Ο ίδιος διέθεσε με διαθήκη τη μεγάλη περιουσία του στον Εθνικό Στόλο, στην αδελφή του Αθηνά Κωνσταντάτου και την ανιψιά του Ανθούλα Τσαούση, στην Κοινότητα Μακρυώτικων, στην Κοινότητα Αγίας Ευφημίας, στον Δήμο Αργοστολίου, στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιώς, στον Οίκο Τυφλών Καλλιθέας, στο Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στους δικηγόρους του, καθώς και στην Ελληνική Κοινότητα της Ρουμανίας.

Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά ευγνωμονεί τον Μέγα Ευεργέτη της Γαβριήλ Αθανασούλη, η συμβολή του οποίου υπήρξε καίρια ώστε να έχει ο σύλλογος τον δικό του χώρο και να μπορεί να αναπτύσσεται, να προσφέρει και να προάγει τον πολιτισμό και τα νησιά μας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιήθηκαν στην Κεφαλονιά, ο Σύλλογος εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο κα Στέλλα Βουτσινά, η οποία κατέθεσα στεφάνη στη μνήμη του και εκφώνησε τα κατωτέρω:

«Πανοσιολογιότατε,

Κύριοι αιρετοί εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,

Αξιότιμες Κυρίες και Κύριοι,

Στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, με τις ανθρώπινες αξίες να καταρρέουν και τα ιδανικά να εκλείπουν ολοένα και περισσότερο από την κοινωνία μας, η σημερινή εκδήλωση Τιμής στη Μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών, αποτελεί μία από τις φωτεινές εξαιρέσεις.

Σήμερα, 85 χρόνια από το θάνατό του, ολόκληρη η Κεφαλονιά, τιμά στην γενέθλια γη του, την Πύλαρο, την εξέχουσα προσωπικότητα του Γαβριήλ Αθανασούλη, ως Μέγα Εθνικό της Ευεργέτη.

Πνεύμα οξυδερκές, ανήσυχο και συνάμα καλλιεργημένο, κατόρθωσε να αποκτήσει τεράστιο πλούτο στη Ρουμανία, τον οποίο διέθεσε στον τόπο του απλόχερα και με περίσσευμα αγάπης, χωρίς υπολογισμούς, σκοπιμότητες ή διακρίσεις.

Μερίδιο της ευεργεσίας του έλαβε και η Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, την οποία έχω την Τιμή να εκπροσωπώ σήμερα, ως Αντιπρόεδρος.

Χάρις στην ευεργεσία του Γαβριήλ Αθανασούλη, δόθηκε η ευκαιρία στην Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά , να αναπτύξει ευρύτερη κοινωνική, πολιτισμική και φιλανθρωπική δράση προς τα μέλη της, τους Κεφαλλονίτες της διασποράς.

Για το λόγο αυτό, εμείς οι Κεφαλλονίτες του Πειραιά, διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη του!

Ο Γαβριήλ Αθανασούλης , θα πρέπει να Τιμάται διά βίου από τους συμπατριώτες του, τους όπου γης Κεφαλλονίτες, ως Μέγας Ευεργέτης της Νήσου, αλλά και της Πατρίδας μας.

Άλλωστε, κατά τον αρχαίο φιλόσοφο Μένανδρο: «ΧΑΡΙΝ ΛΑΒΩΝ, ΜΕΜΝΗΣΟ».

Όταν λάβεις χάρη, να την θυμάσαι.»

Γαβριήλ Αθανασούλη