Εκοιμήθη στα 91 ο Μητροπολίτης Ηλείας Γερμανός

Εκοιμήθη προχθές σε ηλικία 91 ετών ο πρώην Μητροπολίτης Ηλείας και Ωλένης κυρός Γερμανός, κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος. Ο πρ. Μητροπολίτης εδώ και λίγες ημέρες νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο στην Πάτρα.

Ο κατά κόσμον Ιωάννης Παρασκευόπουλος γεννήθηκε στον Καρδαμά Ηλείας στις 24 Φεβρουαρίου 1932. Αποφοίτησε από την Θεολογική Σχολή Αθηνών το 1958. Στις 8 Νοεμβρίου 1960 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Παναγίας Σκαφιδιάς.

Στις 8 Νοεμβρίου 1960 χειροτονήθηκε Διάκονος αι στις 6 Δεκεμβρίου 1960 Πρεσβύτερος από τον τότε Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Ηλείας και από το 1979 ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου.

Στις 3 Οκτωβρίου 1981 χειροτονήθηκε στον Ναό Αγίου Διονυσίου Αθηνών Μητροπολίτης Ηλείας.

Τον Αύγουστο του 2022 υπέβαλε την παραίτηση του, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο στις 5 Σεπτεμβρίου 2022.

Ο ιεράρχης είχε αναλάβει τρεις φορές Tοποτηρητής στην Μητρόπολη Κεφαλληνίας, κατά τις εκδημίες του τότε τοποτηρητή μακαριστού Μητροπολίτου Κερκύρας κυρού Πολυκάρπου Βαγενά, στις 25 Μαρτίου 1984. Ο Πολύκαρπος είχε αναλάβει τοποτηρητής της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας μετά την απομάκρυνση του μακαριστού Προκοπίου και απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς στην λιτανεία της Ευαγγελιστρίας στα Φαρακλάτα. Ενώ είχε αναλλάβει Τοποτηρητής στην κοίμηση του μακαριστού Σπυρίδωνα Καλαφατάκη τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και του μακαριστού Γεράσιμου Φωκά τον Ιούνιο του ίδιου έτους.

Η είδηση της εκδημίας του Ποιμενάρχη σκόρπισε θλίψη στην κοινωνία της Ηλείας που επί 41 χρόνια υπηρέτησε ως πνευματικός ηγέτης προσφέροντας σημαντικό κοινωνικό έργο.