Εκπαιδευτικές δράσεις για τη μουσική μας παράδοση, από το κέντρο «Φοίβος Ανωγειανάκης» σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων

H πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αργοστολίου Ευρώπη Μοσχονά-Μαραγκάκη

Το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής «Φοίβος Ανωγειανάκης» στα πλαίσια ενός ευρύτατου εκπαιδευτικού προγράμματος για όλη την Ελλάδα, το οποίο υλοποιείται με την ευγενή χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και το οποίο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό σε θέματα σχετικά με τις ιδιαιτερότητες και τις λειτουργίες της Ελληνικής μουσικής παράδοσης πραγματοποίησε σε συνεργασία με το Λύκειο των Ελληνίδων Παραρτήματος Αργοστολίου σειρά εκπαιδευτικών δράσεων την 24 και 25 Νοεμβρίου 2017, ως εξής :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 • (11.00’-13.00’) Επίσκεψη στο Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων του καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Λάμπρου Λιάβα, συνοδευόμενοy από τους κ. Μοσχονά Ευρώπη, Σιμάτου Δέσποινα, Γρηγόρη Φιλίδη και Νάνση Τουμπακάρη. Υποδοχή από τους κ. Δ. Κατερέλο, Προϊστάμενο Τμήματος, Μπούκα Ν., Πεφάνη Λαμπρογιάννη, Σκλάβο Παναγή, Μπένο Σωκράτη κ..α Ο κ. Λιάβας επισκέφθηκε τις αίθουσες κατασκευής μουσικών οργάνων και τεκμηρίωσης και ψηφιακής αποτύπωσης μουσικών οργάνων και ακολούθως είχε ομιλία με θέμα : «Τα Ελληνικά Μουσικά Όργανα και η Κατασκευή τους : Παράδοση και Προοπτικές». Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους σπουδαστές και καθηγητές.
 • (14.30’-16.30’) Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία Ειδικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου με τη μουσικοπαιδαγωγό κ. Νάνση Τουμπακάρη για τους δασκάλους και καθηγητές.

Το σεμινάριο αυτό με στόχο την εισαγωγή των επιμορφούμενων στην Ελληνική Μουσική Παράδοση και τα λαϊκά μουσικά όργανα, βασίστηκε στο βραβευμένο βιβλίο «Ένα Βιολί Διηγείται». Σε όλους όσους συμμετείχαν δόθηκε DVD-Data με 52 ηχητικά παραδείγματα με μουσικές από όλον τον Ελλαδικό χώρο, σχετικά βίντεο και εκπαιδευτικό υλικό για χρήση στην τάξη. Δόθηκε βεβαίωση συμμετοχής.

 • (18.00’-21.00’) Οι κ. Λιάβας, συνοδευόμενος από τους κ. Γρ. Φιλίδη, Ευρ. Μοσχονά και τα μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Α επισκέφθηκε το Κ.Α.Π.Η. Αργοστολίου όπου είχε προγραμματιστεί συνάντηση με μέλη και από άλλα Κ.Α.Π.Η. Την όλη εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος κ. Παπαναστασάτος Γερ. και ο Αντιπρόεδρος κ. Γεωργόπουλος Αντ. του Ο.Κ.Α.Π, ο Αντιδήμαρχος κ., Ευαγ. Κεκάτος, με εξαιρετική επιμέλεια φρόντισε η κ. Ανθή Αρβανιτάκη – Φραγκισκάτου, προϊσταμένη του τμήματος 3ης Ηλικίας του Ο.Κ.Α.Π. Δήμου Κεφαλληνίας.

Σε κλίμα φιλικό αντηλλάγησαν φιλοφρονήσεις και έγινε συζήτηση για τις μνήμες από τα τραγούδια, τους χορούς , τα έθιμα που όλα τα μέλη των Κ.Α.Π.Η. είχαν από την περιοχή τους. Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι, μέλη του Κ.Α.Π.Η. και επισκέπτες απόλαυσαν φιλόξενο κέρασμα που οι εργαζόμενοι ετοίμασαν με πολλή φροντίδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

 1. Στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου πραγματοποιήθηκε Ειδικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο με τον καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λάμπρο Λιάβα με τα εξής θέματα :

α) (10.00-12.00’) «Εισαγωγή στην Ελληνική Δημοτική Μουσική».

β) (12.30-14.30’) «Εισαγωγή στην Ελληνική Αστική Λαϊκή Μουσική».

Δόθηκε Βεβαίωση Συμμετοχής.

 1. Στην αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας – Ωδείο «Ρόκκος Βεργωτής» πραγματοποιήθηκε μουσική τιμητική εκδήλωση στα πλαίσια της οποίας:

α) Έγινε τιμητική αναφορά από τον κ. Μπούκα στους λαϊκούς οργανοπαίκτες της Κεφαλονιάς (Γ. Κοψαχείλη, Δ. Συριάτο, Στ. Γιακουμάτο, Ν. Δόριζα, Π. Γκαγκάδη, Φ. Ζαχαράτο, Κλ. Γιαννάκη). Στην συνέχεια σε κλίμα έντονης συγκίνησης βραβεύτηκαν από το Κ.Ε.Μ.Φ.Α. οι εξής :

Κοψαχείλης Γεράσιμος (το βραβείο παρέλαβε ο αδερφός του Κοψαχείλης Παναγής) και Γασπαρινάτος Παναγής (το βραβείο παρέλαβαν η σύζυγος του Αικατερίνη και ο γιος του Διονύσιος).

β) Ακολούθησε βράβευση του κ. Λιάβα από τον Δήμο Κεφαλονιάς (Την τιμητική πλακέτα επέδωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Κεκάτος). Προηγήθηκε παρουσίαση του τιμώμενου, του έργου και της προσφοράς του από την κ. Ευρώπη Μοσχονά – Μαραγκάκη.

γ) Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα με τίτλο «Συνάντηση της αστικολαϊκής μουσικής με τα χοροτράγουδα της υπαίθρου», στο οποίο πήραν μέρος :

 • Η Χορωδία και Μαντολινάτα Αργοστολίου, με τον Πρόεδρό της κ. Ρ.Λούζη, τον Μαέστρο κ. Σπ. Θεοτοκάτο, και 15 περίπου χορωδούς. Παρουσίασαν πρόγραμμα με αριέττες της Κεφαλονιάς.
 • Ομάδα Κανταδόρων Αργοστολίου και Λειβαθούς – μέλη της Κεφαλληνιακής Χορωδίας, οι οποίοι απόντος του μαέστρου κ. Καλογηρά Βας., με συντονιστή τον κ. Σπ. Σταμένη παρουσίασαν πρόγραμμα με καντάδες και έκλεισαν με την «Πεσαδιάνα» από τους Γερ. Γαλιατσάτο και Σπ. Πολλάτο. Επίσης τιμητικά παρουσίασαν το τραγούδι «Μεμάς» από το CD του Φ. Χαλιώτη με τίτλο «Της Κεφαλονιάς και του Έρωτα».
 • Έκλεισε η κ. Τόνια Αυγουστάτου που με την κιθάρα της τραγούδησε τη «Χίμαιρα» από το ίδιο CD.
 • To T.E.I. Ιονίων Νήσων, Τμήμα Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων έκλεισε το Μουσικό Πρόγραμμα με χοροτράγουδα που παρουσίασαν ο Λαμπρογιάννης Πεφάνης (βιολί), καθηγητής του Τμήματος και ο Παναγής Σκλάβος (κιθάρα), συνεργάτης του Τμήματος: Διβαράτικος, Μέρμηγκας, Από Λαγκάδι, Αμπέλι μου πλατύφυλλο, Όρκο έχω καμωμένο, Μπάλος.

Στην διάρκεια του προγράμματος αυτού χορευτές του Λ.Ε.Α που ήταν στην αίθουσα σηκώθηκαν και χόρεψαν στον ελάχιστο χώρο μπροστά και πάνω στην σκηνή με πολλή ομορφιά τους δυο τελευταίους χορούς.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό και δικαίως δέχθηκαν τα συγχαρητήρια του κ. Λιάβα.

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου το Λ.Ε.Α πραγματοποίησε Ημερίδα με θέμα : «Το Παραμύθι για το Παιδί. (Η Αξία και η Σημασία…)». Επισυνάπτεται το πρόγραμμα.

Το Δ.Σ. του Λυκείου των Ελληνίδων Παραρτήματος Αργοστολίου μετά την ολοκλήρωση των δράσεων αυτών επιθυμεί να ευχαριστήσει :

 1. Το Κοργιαλένειο Διοικητικό Συμβούλιο, για την παραχώρηση της Αίθουσας της Βιβλιοθήκης και τις κυρίες Αντωνέλου Κάτε και Έμελη Χατζηχρήστου για την βοήθειά τους και την επιμέλεια του χώρου.
 2. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Φιλαρμονικής Σχολής Κεφαλληνίας – Ωδείο «Ρόκκος Βεργωτής» για την πρόθυμη παραχώρηση της αίθουσας συναυλιών της Σχολής. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κ. Νίκη Κοσμάτου για την βοήθειά της.
 3. Τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τεχνολογίας Ήχου και Μουσικών Οργάνων του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων κ. Κατερέλο Διονύσιο, τους καθηγητές καθώς και τους φοιτητές του Τ.Ε.Ι., των οποίων η παρουσία και η συμμετοχή στη συζήτηση μας γεμίζει αισιοδοξία.
 4. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Πρόεδρο κ. Ουρανία Ξυλούρη και τα μέλη του Δ.Σ. του Κ.Ε.Μ.Φ.Α., στους εκλεκτούς εισηγητές κ. Νάνση Τουμπακάρη, μουσικοπαιδαγωγό και τον κ. Λάμπρο Λιάβα, καθηγητή Εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και στον ακούραστο κ. Γρηγόρη Φιλίδη, επιστημονικό συνεργάτη, που ήρθαν κοντά μας και υλοποίησαν με απόλυτη επιτυχία το εξαιρετικά επωφελές πρόγραμμά τους. Προπάντων ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Ίδρυμα «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια» για την μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα.
 5. Ευχαριστούμε τους εισηγητές της Ημερίδας για το Παραμύθι, Ειρήνη Μοσχονά – Καρκαβέλα, Αγγελική Σγούρου, Μαρίνα Στελλάτου, Ηλία Τουμασάτο, Βάσω Χαλιώτη, Κωνσταντίνο Στάβερη, καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν στη δράση αυτή, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
 6. Ιδιαίτερες ευχαριστίες για την γραμματειακή υποστήριξη και τη γραφιστική επιμέλεια καθώς και την παραγωγή του έντυπου υλικού στην κυρία Ειρήνη Μοσχονά – Καρκαβέλα.
 7. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους που τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις αυτές (Εκπροσώπους της Πολιτείας, Διευθυντές Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Δασκάλους, Καθηγητές, Χορευτές, Μέλη Συλλόγων, φορέων, Μαθητές).

Κάνουμε γνωστό τέλος ότι τις 15 του μήνα άρχισε να λειτουργεί το τμήμα Ραπτικής. Το μάθημα γίνεται κάθε Τετάρτη 5.30’-7.00’μ.μ. στο κτήριο του Λυκείου (Λ. Βεργωτή 70).

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η πρόεδρος

ΕΥΡΩΠΗ ΜΟΣΧΟΝΑ ΜΑΡΑΓΚΑΚΗ