Εχουν περάσει 40 ημέρες απ’ όταν έφυγε για πάντα ο Αγαπημένος Καθηγητής Φιλόλογος Νικόλαος Κρεμμύδας.
Γεννημένος το 1930 στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στο Κρεμμύδι, ολοκλήρωσε τις Γυμνασιακές του σπουδές στο Αργοστόλι και ακολούθως φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως Καθηγητής σε Σχολεία της Κύπρου, της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Θηλέων Αργοστολίου, όπου είχαμε την τύχη να τον έχουμε Καθηγητή τη δεκαετία 1960-1970. Ακόμη, υπηρέτησε σε Σχολεία της Αθήνας και τέλος ως Διευθυντής στο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάστρας στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε ο ίδιος και από το οποίο αφυπηρέτησε.
Θεωρώντας το έργο του Εκπαιδευτικού λειτούργημα, το τίμησε υπηρετώντας το με ήθος, ευσυνειδησία και αφοσίωση. Υπήρξε πραγματικός Δάσκαλος, με ειλικρινή Αγάπη για τα παιδιά, κυρίαρχη σε κάθε σκέψη και πράξη του. Πάντα καλά προετοιμασμένος, κατά την Παράδοση του Μαθήματος, προσπαθούσε στα στενά όρια της τάξης να μας δώσει περισσότερα από το περιεχόμενο των Σχολικών Βιβλίων. Διαθέτοντας, μάλιστα, ο ίδιος πλούσια Βιβλιοθήκη μας προέτρεπε να δανειζόμαστε τα βιβλία του, ώστε να μελετάμε Αρχαίους Ελληνες Κλασικούς Συγγραφείς, την εποχή που παρόμοια βιβλία ήταν σπάνια στη μικρή μας σεισμόπληκτη πόλη. Το μεγαλύτερο μέρος των βιβλίων του σήμερα κοσμεί τη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου-Λυκείου Πάστρας, μετά από δωρεά εν ζωή του ιδίου.
Πιστεύοντας ότι ο ρόλος του Εκπαιδευτικού δεν περιορίζεται μόνο στα στενά όρια του σχολείου διοργάνωνε για τους μαθητές-μαθήτριές του Εκδρομές στις αργίες, ως επί το πλείστον, ώστε να γνωρίσουμε το φυσικό περιβάλλον και την Ιστορία του Νησιού μας. Πάντα δε κοντά του ήταν η αγαπημένη του σύζυγος Ιωάννα.
Είχαμε πολλούς καλούς καθηγητές, τους θυμόμαστε όλους με Αγάπη και Ευγνωμοσύνη. Ο Νικόλαος Κρεμμύδας όμως, ήταν ξεχωριστός και για τις περισσότερες από μας ο Αγαπημένος Καθηγητής. Δεν αποτελούσαμε μια ακόμη τάξη γι’ αυτόν. Ήμασταν καθεμιά ξεχωριστή και πάντα Μαθήτριες και αυτός ο Δάσκαλός μας. Ο Δάσκαλος «γράφει» στο μυαλό των Μαθητών του και ο Νικόλαος Κρεμμύδας δεν μας μετέδωσε μόνο γνώσεις, διευρύνοντας τους Πνευματικούς μας Ορίζοντες, αλλά διαμόρφωσε, κυρίως τον τρόπο Συμπεριφοράς μας, όχι μόνο στο περιορισμένο περιβάλλον του Σχολείου, αλλά και στην οικογένεια και στην ευρύτερη κοινωνία, καλλιεργώντας την κοινωνικότητα, την αγάπη, τον αλληλοσεβασμό, την ενθάρρυνση, την επιείκεια, αλλά και την πειθαρχεία.
Το ενδιαφέρον του συνεχίστηκε και όταν αποφοιτήσαμε από το Γυμνάσιο. Ενδιαφέρον ειλικρινές και πηγαίο, για την καθεμιά μας χωριστά, για την πορεία της ζωής μας, τις σπουδές μας, τα σχέδιά μας, τις οικογένειές μας. Για κάποιες από μας καθόρισε το μέλλον μας με τις συμβουλές και τις παραινέσεις του. Τον ευγνωμονούμε. Με όσους μαθητές-μαθήτριες δεν είχε επικοινωνία, ρωτούσε και έστελνε θερμούς χαιρετισμούς στους ξενιτεμένους και πάντα χαιρόταν, όταν μας συναντούσε ή τον επισκεπτόμασταν
Αυτά τα λίγα βαθιά απ’ την ψυχή μας, σαν ελάχιστο Φόρο Τιμής, στον Αγαπημένο μας Καθηγητή, το Δάσκαλό μας, που μας παρέδωσε μέχρι το τέλος της ζωής του τα καλύτερα Μαθήματα, για τις αξίες του Ανθρωπισμού, την αξία της Αρχαίας και Νεοελληνικής γλώσσας, την αξία των Αρχαίων Κλασσικών και Νεοελλήνων Συγγραφέων και την αξία της Ιστορίας, στον Καθηγητή που κατάφερε μέχρι το τέλος της ζωής του να τον αποκαλούμε «Κύριε».
«Κύριε», Σας ευχαριστούμε και Σας ευγνωμονούμε για ό,τι μας προσφέρατε, ώστε να γίνουμε ανώτεροι άνθρωποι στην κοινωνία. Θα Σας θυμόμαστε με αγάπη και θα παραδειγματιζόμαστε από την πηγαία αγάπη σας, το χαμόγελο, την ευγένεια και το αμείωτο ενδιαφέρον σας.
Με σεβασμό στη μνήμη του
Απόφοιτες του Γυμνασίου Θηλέων Αργοστολίου 1962-1968
Ελένη Αντωνάτου, Γεωργία Απέργη, Γεωργία Γαλιατσάτου, Νικολέτα Γαλιατσάτου, Παναγιώτα Γασπαρινάτου, Παρασκευή Δρακάτου, Λεώνη Ευαγγελάτου, Τζιοβάννα Καβάλλο, Ροδαμάνθη Κουστουμπάρδη, Παρασκευή Κρεμμύδα, Ευγενία Λάσκαρη, Ειρήνη Μαζαράκη, Αικατερίνη Μαρκάτου, Βασιλική Μπέικου, Θεοδώρα Ποδάρα, Αδαμαντία Σιμάτου, Σταυρούλα Σταθάτου, Ανδρονίκη Σουρή, Σταματούλα Φραγκάτου, Μαρία Χριστοφοράτου