ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: «Θέλουμε να βοηθήσουμε τη Χώρα»

Το πρόγραμμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) για την ευρύτερη περιοχή των Νησιών μας, ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ο Ομιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν τα στελέχη του Ομίλου στα τοπικά ΜΜΕ στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη.

Η συνέντευξη ξεκίνησε με ποικίλες αντιδράσεις από φορείς και πολίτες των νησιών μας, καθώς, όπως δήλωσαν, αντιτίθενται στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, σκεπτόμενοι τόσο την περιβαλλοντική καταστροφή του Ιονίου όσο και την συνεχόμενη κεφαλαιοκρατική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Χώρας μας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΚΙ κ. Δημήτρης Μαντζουράτος, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Καθηγητών κ. Βαγγέλης Βαρδαραμάτος, η προϊσταμένη του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποατήριξης (ΚΕΔΔΥ) κ. Ελένη Κονιδάρη, ο κ. Σταύρος Αντύπας ως εκπρόσωπος των πολιτών και εκπρόσωποι από το Κοινωνικό Εργαστήριο Τραβέρσο, πήραν τον λόγο και εξέφρασαν όσα ήθελαν τις απόψεις τους, τόσο για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, όσο και για τις χορηγίες των ΕΛΠΕ στις τοπικές κοινωνίες (σχολεία κ.λπ.) σε πετρέλαιο, όταν αυτό είναι υποχρέωση της Πολιτείας.

Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο δήμαρχος Κεφαλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης, θέλοντας να απαντήσει σε ερωτήματα που τέθηκαν από τους προαναφερόμενους σχετικά με τον περιβαλλοντικό έλεγχο των εξορύξεων, τονίζοντας ότι πριν δοθούν οι θετικές απαντήσεις σχετικά με την πραγματοποίηση των εξορύξεων, πραγματοποιήθηκαν περίπου 4 συνεδριάσεις για την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών κινδύνων. Οι συνεδριάσεις έλαβαν χώρα με την παρουσία 4 πραγματογνώμων και μιας επιτροπής που θα συνεχίσουν να βρίσκονται παρόν σε όλη την διαδικασία.

Στη συνέχεια ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου κ. Γιάννης Κορωναίος, δήλωσε πως οι δράσεις ΕΚΕ του Ομίλου γίνονται λόγω της θέλησης της εταιρείας να βοηθήσει τη Χώρα μας, Φορείς, πολίτες κ.λπ. όπου χρειάζεται, μετά από σχετικά αιτήματα προς την Εταιρεία.

Η Εταιρεία αξιολογεί όλα αυτά τα αιτήματα και ανταποκρίνεται σε κάθε περίπτωση, όπου κρίνεται απαραίτητη η “χορηγία” της.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, κάνοντας σαφές ότι μία από τις κύριες θέσεις της Περιφέρειας ήταν και εξακολουθεί να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της ζωής των νησιών μας έτσι όπως διαμορφώνονται μέσα από το συνεχή διάλογο μεταξύ των φορέων και του Ομίλου ΕΛΠΕ.

Μίλησε επίσης για τη δημιουργία ενός Περιφερειακού Παρατηρητήριου, το οποίο θα δημιουργηθεί με την έγκριση του Υπουργείου Ενέργειας, στο οποίο η παρουσία της Τοπικής Κοινωνίας είναι απαραίτητη. Τόνισε, ακόμη, ότι η συνεργασία της ΠΙΝ, του Δήμου και του Ομίλου ΕΛΠΕ είναι πολύ καλή και εποικοδομητική ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και της οικονομίας της περιοχής μας.

Στη συνέχεια ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, σε σχετικά έντονο κλίμα, ενημέρωσε ότι ο Ομιλος ΕΛΠΕ θεωρεί ότι έχει υποχρέωση αλλά και ευθύνη να βοηθάει, ηθικά και όχι μόνο, τον Ελληνα, όσο περισσότερο γίνεται, τουλάχιστον στα θέματα ενέργειας.

Ο κ. Παρίσης πήρε ακόμα μια φορά τον λόγο, λέγοντας ότι ο Δήμος και η ΠΙΝ έκαναν ότι μπορούσαν για να ενημερωθούν σωστά ως προς τα πετρέλαια και την προστασία  του τουρισμού και των παραλιών μας, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΛΠΕ θα προσφέρει όσα περισσότερα μπορεί.

Η Διευθύντρια ΕΚΕ της ΕΛΠΕ κ. Ράνια Σουλάκη παρουσίασε το πολυδιάστατο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης “360ο” σε όλη την Ελλάδα. Ενα πρόγραμμα που δίνει έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες και τη νέα γενιά.

Ετσι, ο Ομιλος ΕΛΠΕ, θα προχωρήσει στον εξοπλισμό 8 φυσικών επιστημονικών εργαστηρίων για τα Γυμνάσια, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μποδοσάκη, καθώς και στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων ιδεών, έτσι ώστε τα νέα παιδιά να παραμένουν στον τόπο τους για να εργασθούν.

Τα σχολεία μεταξύ άλλων είναι το 1ο, 2ο, 3ο Γυμνάσιο Αργοστολίου, το Γυμνάσιο Κεραμειών, το Πετρίτσειο Γυμνάσιο Ληξουρίου και το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων.

Ακόμα 9 σχολικές μονάδες σε Κεφαλονιά και Ιθάκη θα μπορέσουν να παραλάβουν 18.800 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης.

Μια ακόμα δράση είναι αυτή της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε σχολεία του νησιού μας, με πρώτο να είναι ενδεχομένως το σχολικό συγκρότημα στο Φαραώ, καθώς και ο εξοπλισμός των Κέντρων Υγείας στη Σάμη και στην Ιθάκη, ενώ αναφέρθηκεστην επί σειρά χορηγίας υποτροφιών φοιτητών σε Πανεπιστήμια εντός και εκτός Ελλάδας. Μάλιστα, όπως είπε, υποτροφία από τα ΕΛΠΕ έχει λάβει και μία φοιτήτρια από την Κεφαλονιά.

Μετα το πέρας της συνεντεύξεως εκπρόσωποι των Σχολείψν παρέλαβαν επιταγές από τον Ομιλο για την κάλυψη των δαπανών θέρμανσης από τα πρατήρια υγρών καυσίμων ΕΚΟ του Ομίλου.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκε μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης κ. παναγής Δρακουλόγκωνας, ο δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσης Στανίτσας, ο προϊστάμενος της Β’θμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Μαρκάτος, η πρόεδρος της Σχολικής ΕΠιτροπής Β’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Κεφαλονιάς κ.ά.

Στη συνέντευξη ο ομιλος ΕΛΠΕ πρoσέφερε καφέ και εδέσματα σε μπουφέπου οργάνωσε το ζαχαροπλαστείο premier.

Επίσης, θα προχωρήσουν με τη στήριξη της Φιλαρμονικής Σχολής Καποδίστρια στην Κέρκυρα.

Τέλος, το λόγο πήρε η υπεύθυνη Κοινωνικής Μονάδας Ελέγχου ΕΛΠΕ κ. Μαρίνα Μοσχοπούλου, η οποία εν συντομία είπε ότι πάντα ο Ομιλος ελέγχει τα καύσιμά του, όχι ο ίδιος αλλά σε συνεργασία με το Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Στο πλαίσιο των δράσεων ΕΚΕ των ΕΛΠΕ, πριν τη συνέντευξη Τύπου προηγήθηκε στις 12 μ. η παράδοση πετρελαίου θέρμανσης στο Ειδικό Σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ-Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Φαρακλάτων και στη συνέχεια, τα στελέχη του Ομίλου μετέβησαν στην Γέφυρα Δεβοσέτου, όπου ο κ. Καραχάννας δήλωσε ότι ο Ομιλος ΕΛΠΕ συνεχίζει τις δράσεις ΕΚΕ αναγνωρίζοντας την υποχρέωση ότι πρέπει να επιστρέφονται στην κοινωνία έστω και ένα μικρό κομμάτι από όσα προσφέρει ο καταναλωτής.

Ακόμη η κ. Σουλάκη μίλησε για το πρόγραμμα “360ο” για την Κεφαλονιά ως προς τη προσφορά του πετρελαίου θέρμανσης και του εξοπλισμού των εργαστηρίων φυσικών επιστημών και των Κέντρων Υγείας στη Σάμη και την Ιθάκη.

Από αριστερά: Η υπεύθυνη Κοινωνικής Μονάδας Ελέγχου της ΕΚΟ κ. Μαρίνα Μοσχοπούλου, η διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης ΕΛΠΕ κ. Ράνια Σουλάκη, ο περιφερειάρχης Ιονίων κ. Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο ανώτερος διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων του Ομίλου κ. Γιάννης Κορωναίος, ο γενικός διευθυντής Εγχώριας και Διεθνούς Εμπορίας του Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ρομπέρτο Καραχάννας
Από αριστερά ο διευθυντής Marketing ΕΚΟ κ. Σωτήρης Αναστασιάδης, ο κ. Καραχαννάς, η κ. Σουλάρη και ο κ. Κορωναίος κατά την ανακοίνωση των δράσεων ΕΚΕ στην Γέφυρα Δεβοσέτου