ΕΛΜΕΚΙ: Συνεχίζουμε τον αγώνα

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ τιμά και φέτος τον ηρωικό ξεσηκωμό του λαού και της νεολαίας το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στη αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική, απριλιανή δικτατορία. Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου και η αταλάντευτη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στις εξορίες και στα βασανιστήρια αποτελούν πολύτιμη πηγή πείρας για τους σημερινούς και τους αυριανούς μας αγώνες, αποτελούν οδηγό για τα δικά μας αγωνιστικά βήματα.

44 χρόνια μετά, κανένας δεν πρέπει να ξεχάσει ότι οι λόγοι που επέβαλαν τη δικτατορία, ήταν να χτυπηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και η πρωτοπορία του στο όνομα του «κομμουνιστικού κινδύνου», να υπερβεί τις αντιθέσεις του στο πλαίσιο των συνολικότερων αντιλαϊκών σχεδίων το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά και να στηριχθούν οι επιδιώξεις του αμερικανοΝΑΤΟικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή. Η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα η εισβολή και η κατοχή του 37% της Κύπρου έχει τη σφραγίδα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ που δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο.

Σήμερα που γίνεται προσπάθεια να ξαναγραφτεί η ιστορία και να συσκοτιστεί η αλήθεια, πρέπει να τονίσουμε ότι και την περίοδο της χούντας η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, καθώς οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έκαναν κουμάντο, τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν στα ύψη, εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, και τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με την καταστολή.

Σήμερα 44 χρόνια μετά οι άγριες θυσίες που οι επιχειρηματικοί όμιλοι, η ΕΕ, το ΔΝΤ και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό τους, επιβάλλουν στο λαό δεν έχουν σταματημό! Τα νέα μέτρα που προετοιμάζονται μέσω της 3ης αξιολόγησης και του νέου προϋπολογισμού έρχονται να πατήσουν πάνω στα προηγούμενα και θα εντείνουν την άγρια εκμετάλλευση, τη φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, το χτύπημα στην απεργία και στους εργατικούς αγώνες, το τσάκισμα όσων κατακτήσεων έχουν απομείνει στην υγεία την παιδεία την πρόνοια κ.α.

Το κίνημα της παιδείας το τελευταίο διάστημα με μπροστάρη την ΕΛΜΕΚΙ παλεύει κόντρα στο ρεαλισμό της υποταγής και της συνθηκολόγησης, στο ρεαλισμό του νόμου και της τάξης, στο διαίρει και βασίλευε και αντιμετωπίζοντας την τακτική του καρότου από την μια και του μαστίγιου από την άλλη, δίνει πολύμορφους και μαχητικούς αγώνες διεκδικώντας όσα στερούν στην παιδεία και την εκπαίδευση από τους μαθητές και την φτωχή λαϊκή οικογένεια. Διεκδικεί καθηγητές που λείπουν, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία που είναι ρημαγμένα, σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει.. Συνεχίζει μαζί με πολλούς ακόμη εκπαιδευτικούς να διαλαλεί την αλήθεια για την ιστορία του πολύπαθου τόπου μας που δεν είναι απλή απαρίθμηση γεγονότων αλλά πριν απ’ όλα η γνώση για το ρόλο όσων έστρωσαν το δρόμο για την επιβολή της δικτατορίας, για το ρόλο των δικτατόρων στην προάσπιση των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, για το ρόλο των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Έτσι τιμούνται οι νεκροί κι όχι με ανέξοδα μνημόσυνα στους πεθαμένους που γίνονται με σκοπό να θαφτούν οι σημερινοί ζωντανοί αγωνιστές και τους σύγχρονους αγώνες.

Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου και τα αιματοβαμμένα συνθήματα στην πύλη τους, δίνουν ένα ακόμη ηχηρό μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που στήνεται βήμα- βήμα και στοχεύει στην καταλήστευση άλλων λαών. Οι επιλογές της Ελληνικής κυβέρνησης που παίρνει μέρος στις μεγάλες κόντρες μεταξύ των ιμπεριαλιστών τάχα για τη δήθεν «σταθερότητα», που καλλιεργεί την αφέλεια ότι το ΝΑΤΟ μάς «προστατεύει» που αναβαθμίζει την βάση της Σούδας και προετοιμάζει την εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο, που φορτώνει στην καμπούρα των εργατών 2,5 δις δολάρια για την αναβάθμιση των F16 που θα αξιοποιηθούν όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για το ΝΑΤΟ, εμπλέκει άμεσα την χώρα μας στο αιματηρό ξαναμοίρασμα των ενεργειακών πηγών, των αγορών, των δρόμων μεταφοράς, το αιματηρό ξαναχάραγμα των συνόρων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚΙ συμπορεύεται με την ΕΕΔΥΕ και το κίνημα ειρήνης, τονίζοντας ότι ο αγώνας για την ειρήνη πρέπει να είναι στην ημερήσια διάταξη και να αγκαλιάσει όλη την νεολαία που θα κληθεί αύριο να γίνει «κρέας για τα κανόνια» των ιμπεριαλιστών.

Αποτελεί χρέος στη μνήμη όλων όσων έδωσαν τη ζωή τους και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο μέλλον να καταδικάσουν και ν’ απομονώσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, που υπερασπίζεται και εξυμνεί τη στρατιωτική δικτατορία που τιμά τους δολοφόνους όσων θυσιάστηκαν, που συκοφαντεί και βρωμίζει την αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας.

Με πίστη στο δίκιο μας, με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να βάλουμε τη σφραγίδα μας στις εξελίξεις.

Σήμερα η καλύτερη τιμή για τους αγωνιστές του πολυτεχνείου είναι το καθήκον να οργανωθούμε σε ένα μεγάλο ποτάμι και να αντεπιτεθούμε για μια κοινωνία που δεν θα στριμώχνει τα όνειρά μας στις συμπληγάδες των κερδών των πολυεθνικών. Μόνο τότε μπορεί όλοι οι άνθρωποι να έχουν ψωμί-αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία και πρόνοια, να έχουν λαϊκή κυριαρχία, όταν διαθέτουν τα κλειδιά της οικονομίας και της εξουσίας για να μπορούν να σχεδιάζουν οι ίδιοι για το δικό τους όφελος. Τότε θα βρουν οριστική δικαίωση και οι νεκροί του αγώνα, τότε θα ανθίσουν όλοι οι καρποί του πολιτισμού από το «λίπασμα» της λευτεριάς.

Όλοι και όλες στο διήμερο γιορτασμό. Την Πέμπτη 16 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. .στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου απονομή βραβείων του μαθητικού λογοτεχνικού διαγωνισμού για την προσφυγιά.

Κορυφώνουμε με συγκέντρωση στις 17/11, ώρα 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

Δημήτρης Μαντζουράτος

Η Γενική Γραμματέας

Σοφία Ποταμιάνου