Ενα κόσμημα, ένα σημείο αναφοράς για την Κεφαλονιά το Ναυτικό Μουσείο Σάμης

Οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» (την Σάμη), γνωρίζαμε πως ο Σωτήρης Μαρκέτος, απόμαχος του Εμπορικού Ναυτικού (Α’ Μηχανικός), εκεί στο υπόγειο του ξενοδοχείου «Ρεμέτζο», εξασκούσε το χόμπι του, φτιάχνοντας πλοιάρια του εμπορικού ναυτικού, πλοιάρια από το παρελθόν, από τότε που οι πλόες γινόντουσαν με κουπιά και πανιά, έως τότε που μπήκαν σε αυτά οι πρώτες πετρελαιομηχανές!!! Δεν μπορούσαμε όμως να φανταστούμε, αυτό το χόμπι πως θα εξελισσόταν σε ένα μνημειώδες έργο για την Κεφαλονιά!

Αυτό διαπιστώσαμε σήμερα, περνώντας τις πόρτες του Ναυτικού Μουσείου Σάμης, (δημιούργημα του Σωτήρη, με συμπαραστάτες και εμψυχωτές, την σύζυγό του Πόπη και τον γιό του Γεράσιμο), στο πρώτο του άνοιγμα για το κοινό.

Είκοσι δύο πλοία της εποχής που προαναφέραμε, είκοσι δύο αριστουργήματα, όλα φτιαγμένα από τα χέρια, τη καρδιά και το νου του Σωτήρη, άφησαν άφωνους τους επισκέπτες!!!

Τι λεπτομέρεια, τι αρμονία, τι κατάθεση ψυχής!!!

Μόνο όποιος επισκεφτεί το Μουσείο, θα μπορέσει να καταλάβει τι εννοούμε!!! Η φωτογραφική μηχανή, είναι πολύ λίγη, για να αναδείξει, αυτό που σας περιγράφουμε!!

Σ’ αυτή τη γιορτή, γιατί για γιορτή επρόκειτο, πλήθος κόσμου από όλη τη Κεφαλονιά, ανταποκρίθηκε, στο κάλεσμα της οικογένειας Μαρκέτου και θαύμασε τα εκθέματα.

Μεταξύ αυτών ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο οποίος μίλησε για «κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη», ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Ιονίων Νήσων, Σπύρος Γαλιατσάτος, «είναι σημείο αναφοράς για την Κεφαλονιά», μας δήλωσε ( ακολουθούν σχετικά βίντεο, από τις δηλώσεις Π. Δρακουλόγκωνα και Σπ. Γαλιατσάτου, καθώς και από το γιο του Σωτήρη και της Πόπης Μαρκέτου, Γεράσιμο).

Ο πολιτευτής της Ν.Δ. Παύλος Παπαδάτος, μας δήλωσε επίσης, «δεν περίμενα πως στην Κεφαλονιά, υπάρχει τέτοιος καλλιτέχνης»!

Ανάμεσα στους επισκέπτες, διακρίναμε επίσης, τους υποψήφιους δημάρχους, για τον νέο Δήμο Σάμης, Νίκο Αθανασάτο, Μάκη Μονιά και Στέλιο Σπαθή.

Κλείνοντας να πούμε πως, οι παράγοντες του τουρισμού στο νησί μας, όχι απλά πρέπει, αλλά επιβάλλεται να στηρίξουν και να αναδείξουν στους επισκέπτες μας, το Ναυτικό Μουσείο Σάμης, το Ναυτικό Μουσείο Σάμης, που από σήμερα ήδη, αποτελεί σημείο αναφοράς για τη Σάμη σημείο αναφοράς, για την Κεφαλονιά!!!

Επίσης τα σχολεία της Κεφαλονιάς, θεωρούμε πως πρέπει να το εντάξουν, στο πρόγραμμα των επιμορφωτικών εκδρομών τους.

Τέλος, θερμά συγχαρητήρια στον Σωτήρη Μαρκέτο και στην οικογένειά του, για το μοναδικό έργο που προσέφεραν στον τόπο τους …στον τόπο μας!!!

Τους ευχαριστούμε από καρδιάς!!!

Τάσος Καβαλλιεράτος

Υ.Γ. Το Μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά, για το κοινό από χθες.

Ώρες λειτουργίας: 09.00-19.00

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Μουσείου https://www. nmsamis.gr