Ο βουλευτής Παναγής Καππάτος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Δημοσιεύθηκε ο οδηγός του προγράμματος για 300.000 μικρά «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» σε αυτό το σύνδεσμό: https:// ypen.gov.gr/fotovoltaika-sti-stegi/
Το πρόγραμμα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες νοικοκυριών (κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία) και αγροτών, για επιδότηση εγκατάστασης μικρού φωτοβολταϊκού με σύστημα αποθήκευσης (μπαταρία), για τη μείωση του ενεργειακού κόστους έως 3.000€ ετησίως.
Ο οδηγός θα παραμείνει αναρτημένος έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 και το πρόγραμμα θα ανοίξει τον Απρίλιο. Θα ακολουθήσει αντίστοιχο πρόγραμμα για επιχειρήσεις.
Αντίστοιχο πρόγραμμα για επιδότηση αντικατάστασης θερμοσίφωνα είναι ήδη αναρτημένο σε αυτό το σύνδεσμο:
Στην ομιλία μου στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκα στη σημασία της συμμετοχής των τελικών καταναλωτών στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ).
Με το νομοσχέδιο για πρώτη φορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές τους ανάγκες, με ελάχιστη συμμετοχή 15 μελών σε ενεργειακές κοινότητες.
Οι ΟΤΑ μπορούν να στηρίξουν ευάλωτους καταναλωτές με χρηματοδότηση ενεργειακών έργων από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους.
Στον οικιακό τομέα δίνεται για πρώτη φορά το δικαίωμα αυτοκατανάλωσης και στους ενοικιαστές.
Με το νομοσχέδιο δεσμεύουμε το 20% των διαθέσιμων περιθωρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών μέχρι 10 κιλοβάτ αποκλειστικά για παροχές οικιακών καταναλωτών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτών. Μέσω του ΔΕΔΔΗΕ διευρύνουμε τον διαθέσιμο χώρο στο σύστημα κατά 5 Γιγαβάτ έως το 2025.
Βίντεο και κείμενο της ομιλίας μου στο σύνδεσμο: https://bit.ly/42CGJcy
Με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κάνουμε πραγματικά βήματα Ενεργειακής Δημοκρατίας και αυτονομίας για τους πολίτες και την πατρίδα μας, με έργα και όχι με λόγια.
Παράδειγμα πρώτο:
Ενεργειακές Κοινότητες 2019-2023: Με μείωση της γραφειοκρατίας και λιγότερα εμπόδια για επενδύσεις, 1200 μικρά ενεργειακά έργα ισχύος 860 μεγαβάτ.
Ενεργειακές Κοινότητες 2015-2019: Η ανάπτυξη μικρών ενεργειακών έργων σταμάτησε. Μόλις 10 έργα ισχύος 7,4 μεγαβάτ.
Παράδειγμα δεύτερο:
Τα τελευταία 3 χρόνια προσθέσαμε 3,5 γιγαβάτ στην εθνική μας παραγωγή από ΑΠΕ. Φθηνή ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα και δεν χρειάζεται να την εισάγουμε. Από το 2019 προσθέτουμε από 1000 έως 2000 μεγαβάτ το χρόνο.
Ποιο είναι το όφελος για τους πολίτες; Μόνο το 2022 εξοικονομήσαμε 1,6 δις ευρώ από εισαγωγές φυσικού αερίου. Η συμμετοχή των ΑΠΕ στην συνολική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας το 2022 ξεπέρασε το 40%.
Αντίθετα η περίοδος ΣΥΡΙΖΑ ήταν καταστροφική στον ενεργειακό τομέα, καθώς πάγωσαν τα έργα ΑΠΕ. Στην Ελλάδα την περίοδο 2015-2019 κατασκευάζονταν έργα ΑΠΕ μόλις 100 έως 200 μεγαβάτ το χρόνο. Αποτέλεσμα; Διπλασιάστηκε η εισαγωγή φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η εξάρτηση της χώρας.
Παράδειγμα τρίτο:
Επειδή η ενέργεια δεν είναι ανεξάρτητη από την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διαχειρίστηκε τη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση των τελευταίων 50 ετών, με τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου να κυμαίνονται σε τιμές διπλάσιες έως και δεκαπλάσιες κατά διαστήματα. Ποιο το αποτέλεσμα για πολίτες και επιχειρήσεις, πέρα από τη σταθερή στήριξη των λογαριασμών ρεύματος; Μείωση ή κατάργηση 60 φόρων.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε την τύχη να συμπέσει με διεθνείς τιμές φυσικού αερίου σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ποιο το αποτέλεσμα για πολίτες και επιχειρήσεις; Η μεγαλύτερη φοροεπιδρομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορία με επιβολή 29 νέων φόρων.
Παναγής Καππάτος
Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης