Ενημέρωση από τον υπουργό εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για το Ασφαλιστικό στην Kοινοβουλευτική Oμάδα του ΣYPIZA

Δήλωση της Θεοπεφτάτου Αφροδίτης, Γραμματέα της Κ.O. του ΣΥΡΙΖΑ, Βουλευτή Κεφαλληνίας και Ιθάκης:

Είχαμε σήμερα μια αναλυτική εποικοδομητική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Oμάδας, στην οποία ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος μας ενημέρωσε για την πρόταση της Κυβέρνησης προς τους Θεσμούς σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Υφυπουργός κ. Πετρόπουλος Τάσος και υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Αυτή η πρότασή μας απευθύνεται στα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, την ελληνική κοινωνία, την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις που δεν θα διαρρηγνύουν την κοινωνική ισορροπία, γιατί οι συντάξεις μετά από επτά χρόνια ύφεσης και πέντε χρόνια μνημονίων λειτουργούν και ως δίχτυ προστασίας για την ελληνική οικογένεια.
Από τη συζήτηση, τις ερωτήσεις και τις τοποθετήσεις επισημάνθηκαν σημεία που απαιτούν περαιτέρω τεχνική επεξεργασία, όπως εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.

Η επιδίωξή μας είναι  μια βιώσιμη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού Συστήματος στον αντίποδα των εφαρμοζόμενων πολιτικών για την κοινωνική ασφάλιση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις που οδήγησαν σε απανωτές περικοπές των συντάξεων, εξανέμισαν τα αποθεματικά των Ταμείων και οδήγησαν σε αδιέξοδο το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Η πρότασή μας οικοδομείται βασισμένη στις αρχές της Κοινωνικής Δικαιοσύνης, στην εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης σε συνάρτηση με την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους και στην αλληλεγγύη των γενεών.

Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα επιτυγχάνεται με:
• Επιστροφή της Oικονομίας σε Ανάπτυξη
• Αποκλιμάκωση της ανεργίας
• Καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της εκτεταμένης εδώ και δεκαετίες εισφοροδιαφυγής.
Η Κυβέρνησή μας επιδιώκει μια βαθιά μεταρρυθμιστική τομή, σεβόμενη τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Αυγούστου του 2015, διαφυλάττοντας την κοινωνική συνοχή μέσω της μη μείωσης κύριων και επικουρικών συντάξεων.